Zimne "byczki"
- 0,75 kg ziemniaków
- kwas z kiszonej kapusty
- 5 dag kiszonej kapusty
- 3 dag cebuli
- pieprz
- liść laurowy
- 0,125 litra śmietany
- 2 dag mąki
Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kapusty (proporcje: 3 części wody, 1 część kwasu lub 4:1 - w zależności od upodobania), z dodatkiem niewielkiej ilości kapusty kiszonej, pokrojonej w półplasterki cebuli, pieprzu i listka laurowego.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, a do otrzymanego wywaru dodać wymieszaną z mąką śmietanę.
Ponownie zagotować i ewentualnie przyprawić do smaku cukrem.
Ziemniaki podawać na talerzu i spożywać z otrzymanym "octem", podanym w kubeczkach do barszczu.
Identycznie przyrządzona potrawa, lecz bez odcedzenia ziemniaków, po dodaniu śmietany kraszona jest tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką.
Spożywa się ją jak tradycyjne zupy.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, a do otrzymanego wywaru dodać wymieszaną z mąką śmietanę.
Ponownie zagotować i ewentualnie przyprawić do smaku cukrem.
Ziemniaki podawać na talerzu i spożywać z otrzymanym "octem", podanym w kubeczkach do barszczu.
Identycznie przyrządzona potrawa, lecz bez odcedzenia ziemniaków, po dodaniu śmietany kraszona jest tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką.
Spożywa się ją jak tradycyjne zupy.