Zupa grzybowa

  • 2 l wywaru (z kostki warzywnej)
  • 50 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 kostki warzywne
  • koperek


   Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godziny, następnie gotujemy do miękkości (20-30 minut)

Ugotowane grzyby wyjmujemy , kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy wywar, również ten w którym moczyły się grzyby.

Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając.

Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.

Podajemy z kluseczkami - posypujemy koperkiem.

 

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: