Zupa rybna z pulpetami
- 1,5 kg ryby (różne rodzaje np karaś, płoć, okoń, mintaj)
- włoszczyzna ( marchew, por, seler, pietruszka)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- cytryna, natka pietruszki
- jajko, 2 łyżki tartej bułki, godziki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek
Wywar: wszystkie gorsze części ryby (głowa bez oczu, ogon, płetwy)razem z warzywami i przyprawami ugotować na wolnym ogniu do miękkości.
Posolić popieprzyć.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle.
Pozostałą rybę zemleć.
Dodać jajko, odrobinę tartej byłki (2 łyżki), pieprz - dobrze wyrobić, dodać cebulę.
Wyrobić jeszcze raz.
Wywar przecedzić przez gęste sito, zrobić pulpety wielkości orzecha włoskiego, wrzucić do gotującego wywaru, ugotować.
Trwa to ok 5-8 minut.
Wyjąć pulpety i sklarować wywar. W tym celu 2 białka ubić, dodać do nich trochę wywaru i wlać do reszty wywaru.
Postawić na gaz i doprowadzić powoli do zagotowania.
Na wierzchu powstanie biały kożuch.
Odcedzić, przefiltrować.
Doprawić do smaku
Można posypać całość pietruszką.
Posolić popieprzyć.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle.
Pozostałą rybę zemleć.
Dodać jajko, odrobinę tartej byłki (2 łyżki), pieprz - dobrze wyrobić, dodać cebulę.
Wyrobić jeszcze raz.
Wywar przecedzić przez gęste sito, zrobić pulpety wielkości orzecha włoskiego, wrzucić do gotującego wywaru, ugotować.
Trwa to ok 5-8 minut.
Wyjąć pulpety i sklarować wywar. W tym celu 2 białka ubić, dodać do nich trochę wywaru i wlać do reszty wywaru.
Postawić na gaz i doprowadzić powoli do zagotowania.
Na wierzchu powstanie biały kożuch.
Odcedzić, przefiltrować.
Doprawić do smaku
Można posypać całość pietruszką.