Zupa z curry i orzeszków ziemnyc


    Seler obieramy oraz kroimy w paski. Papryki przekrawamy, usuwamy nasionka oraz układamy skórką do góry na grillu. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy papryki do woreczka foliowego oraz szczelnie go zamykamy. Po wyjęciu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Miąższ kroimy w paseczki oraz odkładamy. Siekamy szczypiorek oraz dodajemy go do selera. Orzeszki (kilka zostawiamy do dekoracji) podsmażamy na oleju arachidowym. Podlewamy winem, rosołem oraz zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia miksujemy oraz znowu delikatnie gotujemy, dodając szczypiorek oraz kawałki selera. Doprawiamy curry, solą, drobno posiekanym strączkiem chilli. Mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przygotowane wcześniej paseczki papryki. Dekorujemy kilkoma całymi orzeszkami oraz listkami mięty.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: