Żur po kielecku
- szklanka kwasu z ogórków
- kostka bulionu wołowego
- łyżeczka vegety
- 10 dag śmietany
- łyżka mąki
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- łyżka zieleniny
- ząbek czosnku
- pieprz
Do garnka wlać litr wrzątku i kwas z ogórków, dodać kostkę rosołową, vegetę i zagotować.
Mąkę starannie wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlać do garnka z zupą i jeszcze raz zagotować.
Doprawić żurek pieprzem i roztartym czosnkiem.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu.
Rozłożyć kiełbasę na talerzach, zalać żurkiem i posypać zieleniną.
Podawać z ziemniakami z wody polanymi stopioną słoniną lub z pieczywem.
Mąkę starannie wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlać do garnka z zupą i jeszcze raz zagotować.
Doprawić żurek pieprzem i roztartym czosnkiem.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu.
Rozłożyć kiełbasę na talerzach, zalać żurkiem i posypać zieleniną.
Podawać z ziemniakami z wody polanymi stopioną słoniną lub z pieczywem.