Żur po kielecku

  • szklanka kwasu z ogórków
  • kostka bulionu wołowego
  • łyżeczka vegety
  • 10 dag śmietany
  • łyżka mąki
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • łyżka zieleniny
  • ząbek czosnku
  • pieprz
Do garnka wlać litr wrzątku i kwas z ogórków, dodać kostkę rosołową, vegetę i zagotować.
Mąkę starannie wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlać do garnka z zupą i jeszcze raz zagotować.
Doprawić żurek pieprzem i roztartym czosnkiem.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu.
Rozłożyć kiełbasę na talerzach, zalać żurkiem i posypać zieleniną.
Podawać z ziemniakami z wody polanymi stopioną słoniną lub z pieczywem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: