Żur świąteczny ludowy
- 50 dag kości
- 20 dag kiełbasy
- 35 dag włoszczyzny
- 0,5 l zakwasu
- 8 dag cebuli
- 4 - 5 jaj
- 12 dag śmietany
- 4 dag tłuszczu
- 1 dag startego chrzanu
- 2 l wody
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- sól
Kości umyć, zalać zimną wodą, gotować około 60 minut.
Następnie dodać oczyszczoną włoszczyznę, gotować do miękkości.
Dodać zakwas i zagotować.
Cebulę i kiełbasę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu i dodać do zupy.
Doprawić do smaku.
Podawać z jajem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami.
Następnie dodać oczyszczoną włoszczyznę, gotować do miękkości.
Dodać zakwas i zagotować.
Cebulę i kiełbasę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu i dodać do zupy.
Doprawić do smaku.
Podawać z jajem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami.