Żur z kiełbasą
- 1 - 1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku
- 4 ziemniaki
- 30 dag cienkiej kiełbasy
- kostka bulionu wołowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- ząbek czosnku
- łyżeczka vegety
- łyżka majeranku
- 2 listki laurowe
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 6 - 7 szklankami zimnej wody.
Dodać bulion, pokrojoną w kawałki kiełbasę i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać vegetę, roztarty z solą czosnek, listki, ziele i żurek przecedzony przez niezbyt gęste sito.
Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Śmietanę zahartować, mieszają z kilkoma łyżkami gorącego żuru, po czym dolać do zupy.
Zagotować.
Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo.
Dodać bulion, pokrojoną w kawałki kiełbasę i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać vegetę, roztarty z solą czosnek, listki, ziele i żurek przecedzony przez niezbyt gęste sito.
Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Śmietanę zahartować, mieszają z kilkoma łyżkami gorącego żuru, po czym dolać do zupy.
Zagotować.
Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo.