Żurek na kiełbasie
- 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru
- 30 dag białej kiełbasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 2 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej
- 1 łyżeczka vegety lub jarzynki
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać pokroić na ćwiartki.
Grzyby umyć i namoczyć w 1/2 szklanki wody.
Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach.
Boczek pokroić w kostkę.
Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę oraz czosnek, lekko posolić.
Włożyć kiełbasę połowę boczku, gotować na małym ogniu 30 - 40 minut, do miękkości.
Po 20 minutach gotowania dodać vegetę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Ugotowaną kiełbasę pokroić w krążki i włożyć z powrotem do zupy.
Grzyby pokroić w paski i też dodać do zupy.
Wlać żur, wsypać rozkruszony majeranek i zagotować.
Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną.
Jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać zupą.
Pozostały boczek zrumienić.
Tłuszczem ze skwarkami polać ziemniaki podane do zupy osobno.
Grzyby umyć i namoczyć w 1/2 szklanki wody.
Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach.
Boczek pokroić w kostkę.
Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę oraz czosnek, lekko posolić.
Włożyć kiełbasę połowę boczku, gotować na małym ogniu 30 - 40 minut, do miękkości.
Po 20 minutach gotowania dodać vegetę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Ugotowaną kiełbasę pokroić w krążki i włożyć z powrotem do zupy.
Grzyby pokroić w paski i też dodać do zupy.
Wlać żur, wsypać rozkruszony majeranek i zagotować.
Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną.
Jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać zupą.
Pozostały boczek zrumienić.
Tłuszczem ze skwarkami polać ziemniaki podane do zupy osobno.