Żurek na kiełbasie

  • 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej
  • 1 łyżeczka vegety lub jarzynki
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać pokroić na ćwiartki.
Grzyby umyć i namoczyć w 1/2 szklanki wody.
Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach.
Boczek pokroić w kostkę.
Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę oraz czosnek, lekko posolić.
Włożyć kiełbasę połowę boczku, gotować na małym ogniu 30 - 40 minut, do miękkości.
Po 20 minutach gotowania dodać vegetę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Ugotowaną kiełbasę pokroić w krążki i włożyć z powrotem do zupy.
Grzyby pokroić w paski i też dodać do zupy.
Wlać żur, wsypać rozkruszony majeranek i zagotować.
Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną.
Jajka pokroić na cząstki, rozłożyć na talerzach i zalać zupą.
Pozostały boczek zrumienić.
Tłuszczem ze skwarkami polać ziemniaki podane do zupy osobno.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: