Napoje i drinki

Strona 5 z 5

  Napoje  Drinki i likiery

Long Island

Wszystkie składniki (oprócz coli) łączymy w shakerze oraz energicznie potrząsamy. Wlewamy drinka do wysokiej szklanki oraz dopełniamy colą.... pokaż całość »

Gloegg - napój alkoholowy

Pomarańczę sparz, pokrój w plasterki. Obierz imbir. Wymieszaj wino wytrawne ze słodkim, dodaj wermut, angosturę, rodzynki, pomarańczę, kardamon, goździki, imbir oraz cynamon. Szczelnie przykryj oraz odstaw na 12 godzin. Następnie dodaj wódkę oraz cukier, ... pokaż całość »

Herbata zielona inaczej

Zaparz zieloną herbatę według przepisu podanego na jej opakowaniu. W czasie gdy się parzy, obierz imbir oraz pokrój go w cieniutkie plasterki. Wrzuć do zaparzonej zielonej herbaty... pokaż całość »

Martini Mai Tai

Schładzamy kieliszek do Martini. Do shakera przelewamy składniki drinka oraz kostki lodu, energicznie potrząsamy, napełniamy kieliszek.... pokaż całość »

Herbatka imbirowa

Plasterki imbiru oraz jabłka zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem kilka minut. Doskonale rozgrzewa.... pokaż całość »

Sok imbirowy

Wszystkie składniki włożyć do blendera oraz ubić na gładką masę. Przelać do szklanki. Gotowe.... pokaż całość »

Truskawki z imbirem

W średniej misce delikatnie wymieszać truskawki, cukier oraz imbir. Odstawić na pół godziny. Kiedy truskawki puszczą sok, przełożyć je do szklanek oraz zalać wodą z gazem.... pokaż całość »

Koktajl rozgrzewający

Składniki zmiksować w blenderze.... pokaż całość »

Koktajl śniadaniowy

Składniki zmiksować w blenderze.... pokaż całość »

Koktajl regenerujący

Składniki zmiksować w blenderze.... pokaż całość »

Kawa po irlandzku

2 - 3 filiżanki mocnej kawy 4 łyżeczki cukru około 170 g Irish whiskey słodka bita śmietana Do każdej z 4 filiżanek wlać 1 - 2,75 g kawy, ogrzewać 3 - 4 minuty (regulator mocy w położeniu WYSOKI). Dodać około 40 g Irish whiskey i 1 łyżeczkę cukru, wy... pokaż całość »

Kawa Calypso

4 filiżanki mleka 1/3 filiżanki kawy rozpuszczalnej 1/4 filiżanki brązowego cukru 1/2 filiżanki bitej śmietany mielona gałka muszkatołowa Do średniej wielkości naczynia wlać 1/3 filiżanki wody. Ogrzewać przez 1 - 1,5 minuty przy nastawieniu mocy kuc... pokaż całość »

Aromatyczny napój jabłkowy

2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/4 filiżanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2/3 filiżanki soku jabłkowego 3 filiżanki mleka 1/2 filiżanki bitej śmietany Do średniej wielkości ronde... pokaż całość »

Koktajl herbaciano-pomarańczowy

3/4 szklanki herbaty cytrynowej pół pomarańczy 1 łyżeczka cukruZaparzamy herbatę, słodzimy i odstawiamy do ostygnięcia. Umytą pomarańczę kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do herbaty, odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Podaje... pokaż całość »

Miodówka

1. 0,5 kg miodu; 2. 5-8 ziarenek ziela angielskiego; 3. mała paczka cukru waniliowego; 4. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej; 5. 1/2 łyżeczki cynamonu; 6. 1 litr spirytusu; 7. 600 ml wody; 8. pokrojona skórka pomarańczy Przegotować miód do kol... pokaż całość »

Cytrynówka

1. 1/2 BUTELKI SPIRYTUSU; 2. SZKLANKA CUKRU; 3. 2 SZKLANKI WODY; 4. 1 SZKLANKA SOKU Z CYTRYNY Cytryny zaparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok. Skórki ( z 2 cytryn posiekać na drobne kawałeczki). Do garnuszka wrzucić posi... pokaż całość »

Porterówka

1. 1/2 litra spirytusu; 2. 2 butelki piwa PORTER ( 0.33 l) 3. 10 dkg miodu; 4. szczypta cynamonu; 5. 1/2 szklanki cukru; 6. 3 cukry waniliowe; 7. goździki, rodzynki; Roztarte goździki, rodzynki wrzucić do spirytusu i odczekać ok. trzech dni. Zagotować ... pokaż całość »

Koktajl z krewetek

100 g drobnych krewetek (mrożonych lub z puszki) 2 słodkie grejpfruty mały słoik majonezu łyżka ketchupu łyżeczka musztardy Grejpfruty płuczemy i przecinamy na połówki. Wycinami nożykiem miąższ, kroimy go na małe cząstki, usuwając przy tym bia... pokaż całość »

Sok z płatków róży

50 dag płatków z dzikiej róży cukrowej (mocno pachnącej) 50 dag cukru 3 dag kwasku cytrynowego Z płatków róży odciąć żółte końce. Płatki wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, włożyć do słoja i zalać 1 l gorącej wody z ... pokaż całość »

Truskawki z szampanem

20 dag świeżych pachnących truskawek butelka półsłodkiego szampana (lub półwytrawnego) Dorodne truskawki przetnij na pół, obficie skrop szampanem. Wstaw do lodówki na godzinę. Potem rozłóż do kieliszków i uzupełnij dobrze zmrożonym szampanem. ... pokaż całość »