Ciasta i desery

Strona 23 z 24

  Ciasta i torty  Desery

Mufinki z muesli

Przesiej mąkę pszenną oraz razową, połącz je, dodaj proszek do pieczenia, sól, muesli, rodzynki oraz cukier. Wymieszaj oraz zrób w środku dołek. Jajka ubij mikserem z mlekiem oraz wlej do zagłębienia w mące razem ze stopionym masłem. Mieszaj chwilę, tak a... pokaż całość »

Sorbet rubinowy

Wiśnie, maliny oraz truskawki umyj, osącz, usuń szypułki oraz ogonki. Owoce wydryluj, dodaj cukier oraz zmiksuj. Zagotuj ćwierć szklanki soku, wrzuć listki mięty, przykryj oraz odstaw. Gdy przestygnie, usuń miętę, a napar wymieszaj z musem owocowym. Wlej ... pokaż całość »

Deser serowo-truskawkowy

Ciasteczka mielemy w mikserze oraz ucieramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno oraz boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej oraz ciepłą mieszamy z serami. Truskawki kroimy w kostkę oraz dodajemy do mas... pokaż całość »

Flan waniliowy

Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Ostrym nożem odetnij flan od brzegów foremek oraz wyłóż na talerzyki... pokaż całość »

Tort orzechowy Engadin

Przepis na ten przepiękny tort pochodzi z Engadin w południowo-wschodniej Szwajcarii. Dolina ta ma interesujący mikroklimat - podobno w żadnym innym miejscu na świecie nie mieszka tak wielu znakomitych cukierników. W XIX wieku wielu mieszkańców Engadin wy... pokaż całość »

Lody jogurtowe

Wymieszaj jogurt z cukrem. Gęste sitko wyłóż kilkoma warstwami gazy, umieść nad miską oraz ostrożnie wlej jogurt. Przykryj oraz wstaw na noc do lodówki, aby wypłynął nadmiar wody. Następnego dnia, gdy jogurt zgęstnieje, połącz go ze skórką cytrynową oraz ... pokaż całość »

Pudding mango

Namocz żelatynę (przepis na opakowaniu), rozpuść ją w gorącej wodzie z dodatkiem cukru (najlepiej użyj miałkiego cukru lub cukru pudru). W dużym naczyniu zmiksuj mango z mlekiem oraz lodem. Dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Gdy całość zacznie gęstnieć,... pokaż całość »

Pudding bananowy z brązowym ryże

W rondelku wymieszaj plasterki banana oraz osączone owoce, wodę, miód, olejek waniliowy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj około 10 minut. Dodaj ryż oraz mleko, ostrożnie wymieszaj. Zagotuj oraz pozostaw na ogniu kolejne... pokaż całość »

Apple Fritters - smażone krążki

Wymieszaj mąkę z solą, 2 łyżkami cukru oraz stopionym masłem. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj ciepłą wodę, aż powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Jabłka cienko obierz, wydrąż gniazda nasienne, nie rozcinaj... pokaż całość »

Pomarańczowe bułeczki

Ubij jajka, a gdy będą puszyste, dodaj sok pomarańczowy oraz pokrojone na kawałki miękkie masło. Ubijaj dalej, aż masa będzie gładka, a następnie wymieszaj z przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dołki formy na mufinki posmaruj stopion... pokaż całość »

Tort czekoladowy z truflami

Zagnieć kruche ciasto z mąki, cukru pudru, masła, 1 żółtka, soli oraz 2 łyżek zimnej wody. Zawiń w folię oraz włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na spodzie tortownicy oraz ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Ciasto przestudź, ... pokaż całość »

Lody kokosowe

Namocz żelatynę (przepis na torebce), odstaw, aby napęczniała. Podgrzej mleko, dodaj cukier, gotuj 3-4 minuty (możesz użyć mniej cukru, bo te lody są bardzo słodkie). Teraz dodaj olejek migdałowy oraz rozpuszczoną żelatynę, zmiksuj mikserem na najwyższych... pokaż całość »

Cynamonowe ciasteczka z owocami

Przygotuj ciasto: cukier (1 łyżkę odłóż do posypania ciasteczek), mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz sodę wymieszaj oraz posiekaj z masłem. Jajka ubij (1 łyżkę ubitych jajek odłóż do posmarowania ciasteczek), wymieszaj z jogurtem, dodaj do such... pokaż całość »

Key lime pie - ciasto cytrynowe

Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem oraz cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij oraz ostudź. Nie wyłączaj... pokaż całość »

Doughnuts - amerykańskie pączki

Utrzyj drożdże, wodę, mleko oraz łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka oraz resztę cukru, wymieszaj oraz zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, za... pokaż całość »

Alfajores - markizy migdałowe

Utrzyj masło z cukrem, dodając po parę kropli obu olejków. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodaj mąkę wymieszaną z migdałami oraz zagnieć. Ciasto włóż na 30 minut do lodówki... pokaż całość »

Rote gruetze - czerwony kisiel

Przebierz oraz umyj owoce, usuń pestki. Odłóż 10-15 dag owoców , pozostałe zalej litrem wody oraz zagotuj z 5 łyżkami cukru. Gotuj tylko tak długo, aby owoce zmiękły, ale się nie rozgotowały. Wymieszaj mąkę ze 100 ml zimnej wody, wlej do owoców, zagotuj, ... pokaż całość »

Pączki berlinki

Zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wytnij kółka o średnicy 8 cm. Pozostaw je na oprószonej mąkąstolnicy, aby jeszcze trochę podrosły. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do temp. 180 stopni. Połowę kółek posmaruj wodą, w pozostałych zró... pokaż całość »

Mus z zielonej herbaty

Herbatę, mleko, śmietanę oraz cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się... pokaż całość »

Pudim de leite condesando - mlec

Na dnie formy na babkę rozsyp cukier, ustaw na wolnym ogniu oraz skarmelizuj. Zdejmij z ognia, ostudź. Wlej mleko skondensowane do blendera. Puszki użyj jako miarki: odmierz 2 puszki zwykłego mleka oraz dodaj do mleka skondensowanego. Wbij jajka, zmiksuj ... pokaż całość »