Ciasta i desery

Strona 6 z 24

  Ciasta i torty  Desery

Crumble brzoskwiniowe

Crumble je się gorące, najlepiej z bitą śmietaną. Możesz także podać dodatkowo cukier kandyzowany do posypania.... pokaż całość »

Babka chlebowa lukrowana

Utrzyj z cukrem 14 żółtek, wbij 1 całe jajko. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj migdały. Pulchną masę połącz z mielonym chlebem, goździkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie połącz z ciastem. Formę (natłuszczoną ora... pokaż całość »

Kołacz

Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Osącz, a w tym samym rumie rozpuść szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum oraz szafran. Połącz mąkę, cukier p... pokaż całość »

Flan kokosowy

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przygotuj karmel: szklankę cukru wsyp do rondelka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się stopi oraz nabierze brązowego koloru. Wlej gorącą wodę, nie przerywając przy tym miesza... pokaż całość »

Melba Ilony

Jajka oraz oba opakowania śmietany roztrzep mikserem. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia oraz wlej śmietanę z jajkami. Ustaw z powrotem na niewielkim ogniu oraz mieszaj, dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelej przez s... pokaż całość »

Pieczone pączki z gałką muszkato

Mleko lekko podgrzewamy; 80 ml mleka wlewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masę oraz rozczyn drożdży. W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz gałkę muszkatoł... pokaż całość »

Gofry z Liege

Utrzyj masło mikserem na puszysty krem. Jajka ubij w kąpieli wodnej, dodawaj do masła na przemian z przesianą mąką. Połącz ze śmietaną tortową, posól, dokładnie wymieszaj. Z ciasta piecz gofry w rozgrzanej oraz natłuszczonej gofrownicy. Jeszcze gorące po... pokaż całość »

Tort Sachera

Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam oraz rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją oraz powoli dolewaj do masła, czały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (m... pokaż całość »

Mandazi - drożdżowe ciastka z ml

Wymieszaj drożdże z łyżką cukru oraz niedużą ilością ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj mąkę z solą oraz resztą cukru, dodaj drożdże oraz tyle mleka kokosowego, aby powstało dość twarde ciasto. Zagnieć, odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Potem ro... pokaż całość »

Szarlotka z bułki i jabłek

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem oraz połową cynamonu (lub cukru waniliowego albo skórki z cytryny), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kr... pokaż całość »

Ciasto ze śliwkami

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół oraz usuń pestki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem oraz wysyp bułką tartą. Z białek ubij pianę, dodaj cukier, ubijaj, aż będzie sztywna oraz lśniąca. Nie przerywając ubijania, kolejno dodawaj po jednym żółtku. Proszek... pokaż całość »

Cassata siciliana - ciasto serow

Przygotuj masę: ricottę utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym, wymieszaj z alkoholem, czekoladą oraz owocami. Wokół jednego biszkoptu zapnij brzeg tortownicy. Nasącz alkoholem, posmaruj masą. Drugi biszkopt również nasącz alkoholem, przykryj masę. Wstaw ... pokaż całość »

Sorbet owocowo-kokosowy

Wymieszaj kokosowe mleko w proszku z 1/2 szklanki ciepłej wody. Odsącz liczi, syrop zachowaj. Owoce zmiksuj z pastą z mleka kokosowego, 1/4 szklanki syropu oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Wstaw do zamrażalnika, w trakcie zamrażania mieszaj od czasu do czas... pokaż całość »

Flan kokosowy z fantazyjnym przy

Przygotuj karmel: wsyp cukier na rozgrzaną patelnię, rozpuść, mieszając, a następnie rozprowadź niewielką ilością wody. Płynny karmel wlej na dno żaroodpornych foremek, odstaw, aby zastygł. Mleko kokosowe zagotuj z mlekiem zwykłym oraz odrobiną cukru. Ubi... pokaż całość »

Tartaletki - kruche babeczki z o

Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą oraz włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części oraz wyklej dna oraz boki foremek do tartale... pokaż całość »

Mufinki z muesli

Przesiej mąkę pszenną oraz razową, połącz je, dodaj proszek do pieczenia, sól, muesli, rodzynki oraz cukier. Wymieszaj oraz zrób w środku dołek. Jajka ubij mikserem z mlekiem oraz wlej do zagłębienia w mące razem ze stopionym masłem. Mieszaj chwilę, tak a... pokaż całość »

Sorbet rubinowy

Wiśnie, maliny oraz truskawki umyj, osącz, usuń szypułki oraz ogonki. Owoce wydryluj, dodaj cukier oraz zmiksuj. Zagotuj ćwierć szklanki soku, wrzuć listki mięty, przykryj oraz odstaw. Gdy przestygnie, usuń miętę, a napar wymieszaj z musem owocowym. Wlej ... pokaż całość »

Deser serowo-truskawkowy

Ciasteczka mielemy w mikserze oraz ucieramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno oraz boki formy o śr. 20 cm. Mieszamy oba sery. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej oraz ciepłą mieszamy z serami. Truskawki kroimy w kostkę oraz dodajemy do mas... pokaż całość »