Surówki i sałatki

Strona 4 z 11

  Sałatki  Surówki

Sałatka żmudzka mięsno-chlebowa

Chleb oraz mięso pokrój w kostkę. Drobniutko posiekaj obrane ogórki. Ugotuj marchew oraz ziemniaki, również pokrój je w kostkę. Pokrój kapustę kiszoną oraz pory lub ząbki czosnku (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Do dużej salaterki, najlepiej ze s... pokaż całość »

Turecka sałatka fasolowa

Fasolę zalej wodą, posól oraz ugotuj do miękkości (około 30-40 minut). Odcedź, włóż do lodówki. Obierz cebule, pokrój je w cienkie krążki. Posyp solą, odstaw na 10 minut. Następnie ugnieć cebule ręką, przepłucz na sitku oraz osącz. Wymieszaj cebule, natkę... pokaż całość »

Coleslaw

Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie oraz osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę oraz przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.... pokaż całość »

Sałatka ziemniaczana z kminkiem

Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem oraz listkiem laurowym (15 minut). Odcedź, obierz, pokrój na ćwiartki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z octem, olejem, musztardą oraz połową kaparów, przypraw do smaku pieprzem. Składn... pokaż całość »

Sałatka ogórkowa ukraińska

Jabłka, ogórki oraz cebulę pokrój w kostkę, dodaj tarty chrzan, przypraw olejem, octem oraz solą. Wszystko wymieszaj oraz przełóż do salaterki. Na wierzch połóż obrane oraz pokrojone w ćwiartki jajka. Przed podaniem posyp natką.... pokaż całość »

Truskawkowa rukola

Rukolę płuczemy, truskawki oczyszczamy oraz kroimy w ćwiartki. Oscypek ścieramy na tarce jarzynówce. Wykładamy na talerz, posypujemy pistacjami oraz skrapiamy oliwą.... pokaż całość »

Turecka sałatka pasterzy z owczy

Pory oczyść oraz umyj, pokrój w cienkie krążki. Wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osącz na sitku. Oczyszczone z pestek strąki papryki oraz owczy ser pokrój w niedużą kostkę. Natkę oraz tymianek opłucz, osusz oraz drobno posiekaj. Migdał... pokaż całość »

Zielona sałatka meksykańska

Szpinak umyj, osusz w ściereczce, pokrój oraz przełóż do salaterki. Orzechy posiekaj. Boczek pokrój w wąskie paseczki, podsmaż na patelni, ostudź oraz dodaj do szpinaku. Przygotuj sos: cebule obierz oraz pokrój w kostkę. Jogurt wymieszaj z oliwą oraz cebu... pokaż całość »

Sałatka z kurkami

Zmiksuj składniki sosu z rukoli. Przygotuj sos balsamiczny: cukier rozpuść na patelni oraz lekko skarmelizuj. Zalej octem oraz gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sałaty umyj, podziel na kawałki oraz wymieszaj. Kurki oczyść, sparz oraz uduś na maśle ... pokaż całość »

Sałatka z Capri

Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Pomidory oraz osączoną mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Z oliwek wyjmujemy pestki oraz kroimy w krążki. Układamy na przemian plastry pomidorów, mozzarelli, krążki oliwek oraz liście bazylii, tak aby na wier... pokaż całość »

Sałatka z papają

W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu. Pokrój w kostkę połówki obu papryk, drobno posiekaj chili oraz kolendrę. Paluszki krabowe pokrój na małe kawałeczki. Przygotowane składniki przełóż do sosu oraz dokładnie wymieszaj. Dodaj majone... pokaż całość »

Sałatka z miętą i serem z Wiżajn

Sałaty układamy na półmisku. Posypujemy dużymi kawałkami rozkruszonego sera. Z podanych składników robimy sos winegret oraz polewamy nim sałatę. Posypujemy całość listkami mięty. Na wierzchu układamy gorące, chrupiące (grillowane lub opiekane) kiełbaski. ... pokaż całość »

Orzeźwiające kulki

Winogrona oraz agrest (bez szypułek) przekrajamy na połówki. Porzeczki dzielimy na mniejsze gałązki. Do syropu z róży dodajemy cukier, sok z cytryny, skórkę, starty imbir. Mieszamy, polewamy owoce. Schładzamy. Podajemy udekorowane listkami estragonu. Możn... pokaż całość »

Sałatka z kiełkami

Do miski włożyć kiełki, bekon, pierś z kurczaka, dymkę, czosnek. Składniki wymieszać. Polać sosem z oliwy, soku z cytryny, imbiru oraz posiekanej pietruszki. Przyprawić solą oraz pieprzem.... pokaż całość »

Mozzarella z pomidorami

Pomidorki przekroić, wymieszać z oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Krótko podsmażyć na patelni grillowej. Pokroić mozzarellę, rukolę wymieszać z sokiem z cytryny oraz oliwą. Na talerzu układać rukolę, pomidory, mozzarellę, Przyprawić solą oraz pieprzem, udek... pokaż całość »

Szparagi z fetą

Na talerzu położyć szparagi, posypać kaparami oraz fetą, skropić oliwą oraz cytryną, posypać posiekaną miętą oraz pieprzem.... pokaż całość »

Seler z orzechami

Selera umyć, obrać, zetrzeć na tarce (małe otwory) do dużej misy. Skropić sokiem z cytryny, zalać jogurtem, wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem. Orzechy pokroić oraz wsypać na suchą patelnię. Podprażyć, aż będą złote oraz pachnące. Ciepłymi orzechami p... pokaż całość »

Sałatka pieczarkowa

Pieczarki umyć. Włożyć do garnka. Zalać gorącą wodą, zagotować. Odstawić. Wyjąć grzyby na talerz, ostudzić. Jaja ugotowane na twardo obrać. Grzybyi jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem, szczypiorek pokroić drobniutko. Całość wymieszać. Dopr... pokaż całość »

Sałata z pstrągiem

Na talerzu ułożyć sałatę, fasolę, pstrąga, ogórek, pomidory oraz posypać pietruszką. Z oliwy, soku z cytryny oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatę.... pokaż całość »