Makarony i pizza - sprawdzone przepisy

Strona 2 z 3

  Makaron

Tagliatelle z serem ricotta

Ugotuj makaron al dente. Do wrzątku dolej łyżkę oliwy. Makaron odcedź, dodaj masło oraz wymieszaj. Przełóż do garnka oraz odstaw w ciepłe miejsce. Zrób sos: wymieszaj migdały, pokrojony ser, gałkę muszkatołową, cynamon oraz śmietanę. Gotuj sos na wolnym o... pokaż całość »

Lasagne z prawdziwkami

Płaty lasagne włóż na 5-6 minut do wrzącej wody, wyjmij, zahartuj w zimnej, osącz na papierowym ręczniku. Prawdziwki oczyść, pokrój w cieniutkie plasterki. Rozpuść 15 dag masła, jeśli używasz grzybów świeżych, lub 20 dag, jeśli używasz mrożonych. Wrzuć gr... pokaż całość »

Makaron zapiekany po beszamelem

Z masła, mąki oraz mleka przygotowujemy sos beszamelowy. Dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę gałki muszkatołowej, W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po 2 minutach go odlewamy. Szynkę kroimy w paseczki oraz podsmażamy na maśle, mieszając. Makaron wymieszan... pokaż całość »

Fettuccine z sosem dyniowym

Łączymy fettuccine z sosem dyniowym. Posypujemy obranymi z łupinek pestkami dyni.... pokaż całość »

Bucatini z sosem roquefort

Gotujemy makaraon ale dente w osolonej wodzie przez 7-10 minut, odcedzamy. Rozgrzewamy w rondelku mleko oraz śmietanę, rozpuszczamy ser, mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy koniak oraz dodajemy posiekane orzechy pistacjowe. Doprawiamy sol... pokaż całość »

Pappardelle z kurkami i fasolką

Kurki myjemy, większe - kroimy na kawałki. Fasolkę myjemy oraz kroimy strąki na połówki. Cebulkę przecinamy na pół, następnie w poprzek oraz kroimy na półkrążki półcentymetrowej grubości. Obrywamy z gałązek listki pietruszki oraz drobno siekamy. Makaron g... pokaż całość »

Makaron gryczany z pastą truflow

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy go z pastą truflową oraz posypujemy parmezanem. Podajemy z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami oraz rukolą. Inny wariant potrawy przewiduje dodanie do pasty truflowej odrobiny gęstej śmiet... pokaż całość »

Pasta z grzybami

Grzyby myjemy (od grzybów Shitake odkrawamy ogonki), kroimy na spore kawałki. Czosnek oraz cebulkę drobniutko siekamy. Z papryki usuwamy nasionka oraz kroimy ją w krążki. Grzyby obsmażamy z każdej strony na patelni bez dodatku tłuszczu. Wlewamy oliwę oraz... pokaż całość »

Makaron sojowy z warzywami

Wrzucić makaron oraz kiełki. Polać sosem sojowym (tyle, ile lubimy). Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu. Do miseczek nakładać makaron z warzywami. Posypać sezamem.... pokaż całość »

Lasagne ze szpinakiem

Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą oraz pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, ... pokaż całość »

Makaron z warzywami II

Polać sosem sojowym (tyle, ile lubimy). Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu. Do miseczek nakładać makaron z warzywami. Posypać sezamem.... pokaż całość »

Spaghetti alla Norma

Bakłażany pokroić na cienkie plasterki (3 mm). Posolić, odstawić na pół godziny, by puściły sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, dodać czosnek, a kiedy już mocno pachnie, dodać pomidory, zamieszać. Poso... pokaż całość »

Makaron

Wyrobić ciasto. Podzielić na kawałki, wałkować na cienkie placki, przesuszyć. Makaron pokroić cienko oraz w garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić makaron, ugotować, odlać na sito oraz zahartować zimną wodą.... pokaż całość »

Makaron z suszonymi pomidorami i

Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie oraz osączyć. Groszek ugotować do miękkości, odcedzić, połączyć z makaronem, dodać suszone pomidory, oliwę, miętę, doprawić solą oraz pieprzem oraz delikatnie wymieszać.(1 porcja - 511 kcal)... pokaż całość »

Pasta pomidorowa z sałata i grza

Dwie kromki chleba (kromka na osobę) opiekamy w tosterze albo grillujemy na patelni. Grzanki kroimy w kostkę. Makaron (ilość makaronu według potrzeb jedzących) gotujemy aldente, w lekko osolonej wodzie, najlepiej wychodzą tagliatelle lub spaghetti. Na pa... pokaż całość »

Makaron z krewetkami tygrysimi

Makaron ugotować wg przepisu al dente. Krewetki obrać, jeśli posiadamy mrożone, rozmrozić oraz sprawić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek oraz wrzucić czosnek oraz przygotowane krewetki. Podsmażyć na średnim ogniu (około 5 minut), wlać wino oraz dusić do... pokaż całość »

Sos z suszonymi pomidorami

Pomidory pokroić w paseczki, trochę oliwy ze słoika użyć do sosu. Oliwki muszą być dobrej jakości, mięsiste, pełne smaku (można je wcześniej zamarynować w oliwie z ziołami oraz czosnkiem). Obrać je z pestek, grubo posiekać, dodać do pomidorów. Dodać oliwę... pokaż całość »

Bucatini all'amatriciana

Na rozgrzanej oliwie usmażyć boczek, aż się wytopi oraz zrumieni. Dodać chilli oraz czosnek, zamieszać, aż zapachnie. Dodać pomidory, gotować, aż sos zgęstnieje, doprawić.Wymieszać sos z gorącym makaronem, obok podać ser.... pokaż całość »

Sos ze świeżych pomidorów z ruko

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć mokre części, pokroić w kostkę. Można użyć pomidorków koktajlowych, czerwonych oraz żółtych, wówczas nie obierać, przekroić na pół. W dużej misce wymieszać je z oliwą, przyprawami oraz ziołami. Dodać gorący, odce... pokaż całość »