Przetwory

Strona 5 z 5

  Przetwory

Konfitura truskawkowa

Oczyszczone oraz osuszone truskawki lekko zgnieść z 1/2 kg cukru, doprowadzić do wrzenia. Wsypać resztę cukru oraz ponownie zagotować. Gotować ok. 2 min, wsypać melisę oraz przekładać do gorących słoików.... pokaż całość »

Żurawina

Składniki zmiksować w malakserze. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Potrafi wytrzymać całą zimę. Doskonała baza do kisieli... pokaż całość »

Konfitura z poziomek

Cukier rozpuścić w wodzie, wsypać poziomki oraz zagotować. Powtarzać to codziennie przez trzy dni. Ostatniego dnia gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Na wierzch wlać łyżkę spirytusu. Mocno zakręcić.... pokaż całość »

Winogrona po ormiańsku

Marynowane winogrona znakomicie nadają się nie tylko do dekoracji półmisków z wędlinami lub serami. Są też doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.... pokaż całość »

Makrela w oliwie po włosku

Zagotować ocet z 2,5-3 szklankami wody, selerem, marchwią oraz przyprawami. W marynacie gotować filety przez 5 minut. Ostudzić. Zalać oliwą oraz zostawić na 5 dni. Podawać na zimno.... pokaż całość »

Marynowane bakłażany Carla Inno

2 bakłażany1 litr białego octu winnegosólpieprz10 liści szałwii10 liści bazylii3 ząbki czosnku pokrojone w plastryoliwa Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Zagotuj ocet z wodą w proporcji 1:1, dodaj sól oraz pieprz. Do wrzątku wrzu... pokaż całość »

Chrzan jabłkowy

10 łodyg chrzanu utrzeć - niech się wywietrzy, 5 dużych jabłek utrzeć i razem wymieszać z chrzanem i przełożyć do słoja.... pokaż całość »

Chrzan

20 - 25 dag chrzanu 5 dag masła cytryna śmietana sól cukier Zetrzeć na drobnej tarce dużą laskę chrzanu i na sitku utarty chrzan przelać wrzątkiem. W rondelku roztopić masło, włożyć chrzan, krótko przesmażyć. Dodać tyle słodkiej śmie... pokaż całość »

Buraczki zasmażane

1 kg buraków 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki pszennej 2 - 3 łyżki soku z cytryny sól Buraki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wla... pokaż całość »

Gąski marynowane po warszawsku

1 kg gąsek 5 ząbków czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca sól około 1 l octu winnego Gąski umyć starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy odciekną, posypać obficie solą. Zostawi... pokaż całość »

Tłuszcz wołowy - frytura

Tłuszcz wołowy (frytura) zastępuje smalec i masło, nie pozostawiając po sobie żadnego właściwie odoru, który przy smażeniu na smalcu zawsze pozostać musi, na samym zaś maśle, szczególnie gdy to ostatnie jest klarowne, łatwo się pali i jest kosztowne. Św... pokaż całość »

Ćwikła wyśmienita

1 kg buraków 3 łyżki chrzanu 2 winne jabłka 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina cytryna kilka goździków gałązki natki pietruszki do dekoracji cukier sól Buraki umyć i ugotować lub upiec. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, p... pokaż całość »

Ćwikła

50 dag małych buraków 4-5 łyżek startego chrzanu 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka kminku Buraki wyszorować i upiec lub ugotować w skórce. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Ocet nieco rozcień... pokaż całość »

Węgorz marynowany

0,5 kg węgorza 15 dag marchwi 10 dag pietruszki 3 dag pora 5 dag cebuli 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 l wina (białe wytrawne) 1 łyżka octu 10% Węgorza umyć, nadciąć skórkę wokół głowy, potem zawiesić głowę na haku, a n... pokaż całość »

Łosoś marynowany

1 kg łososia włoszczyzna ocet winny laurowy liść ziele angielskie rozmaryn estragon Łosoś na marynatę kraja się w grube dzwonka wraz ze skórą. Dzwonka te trzeba owiązać łyczkiem, żeby zostały w całości. Posolić na kilka godzin i ugotować... pokaż całość »

Wołowina peklowana wędzona

Zrazówkę lub krzyżówkę (bez kości) zamarynować w taki sam sposób, jak szynkę na surowo. Po dwóch tygodniach kawałki mięsa (możliwie duże) wyjąć, obsuszać 24 godziny na powietrzu, obszyć szczelnie w płótno i wędzić 10 dni w zimnym dymie. Po uwędzeniu z... pokaż całość »

Włoszczyzna solona

1 kg marchwi 40 dag pietruszki 30 dag selera 30 dag pora 40 dag soliWarzywa oczyścić, umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę seler zetrzeć na makaron w malakserze lub na tarce o dużych oczkach. Pory pokroić w cienkie półplasterki. Rozdrobnione ... pokaż całość »

Wiśnie marynowane

3 kg wiśni 1 kg cukru 2 szklanki octu 6-proc. 2 szklanki wody kilka goździków trochę cynamonuUmyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wiśnie. Odstawić na cały dzień. Na dr... pokaż całość »

Warzywa prowansalskie

2 bakłażany 2 cukinie 2 strąki czerwonej papryki 2 strąki zielonej papryki 2 strąki żółtej papryki 50 dag pomidorów 4 cebule 6 ząbków czosnku pół litra octu ziołowego 10 dag cukru kilka gałązek rozmarynu 4 listki laurowe łyżeczka z... pokaż całość »

Udziec barani marynowany wędzony

Udźce oczyścić z tłuszczu i zamarynować. Następnie obsuszać je 3 dni na powietrzu i wędzić tydzień w zimnym dymie, a potem ponownie obsuszać przez 3 dni. Przechowywać w chłodnej, ciemnej, przewiewnej spiżarni. Spożywać na zimno lub na gorąco po ugot... pokaż całość »