Sok malinowy
Maliny z cukrem gotuj na średnim ogniu 20-25 minut, mieszając, dopóki cukier sięnie rozpuści. Rozgnieć tłuczkiem. Przecedź przez sitko. Sok powinien być czysty. Do soku z malin dodaj sok z cytryn. Zagotuj cztery szklanki wody, wlej do soku malinowego. Ost...
pokaż całość »Przecier pomidorowy prosty
Pomidory umyć, wrzucić do garnka, zagotować. Przetrzeć przez stylonowe sito. Ponownie zagotować. Wrzący przecier przelać do dokładnie umytych słoików. Zamknąć. Pasteryzować (a więc wstawić do garnka z gotującą się wodą) ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie słoik...
pokaż całość »Konfitura truskawkowa
Oczyszczone oraz osuszone truskawki lekko zgnieść z 1/2 kg cukru, doprowadzić do wrzenia. Wsypać resztę cukru oraz ponownie zagotować. Gotować ok. 2 min, wsypać melisę oraz przekładać do gorących słoików....
pokaż całość »Żurawina
Składniki zmiksować w malakserze. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Potrafi wytrzymać całą zimę. Doskonała baza do kisieli...
pokaż całość »Konfitura z poziomek
Cukier rozpuścić w wodzie, wsypać poziomki oraz zagotować. Powtarzać to codziennie przez trzy dni. Ostatniego dnia gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Na wierzch wlać łyżkę spirytusu. Mocno zakręcić....
pokaż całość »Winogrona po ormiańsku
Marynowane winogrona znakomicie nadają się nie tylko do dekoracji półmisków z wędlinami lub serami. Są też doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek....
pokaż całość »Makrela w oliwie po włosku
Zagotować ocet z 2,5-3 szklankami wody, selerem, marchwią oraz przyprawami. W marynacie gotować filety przez 5 minut. Ostudzić. Zalać oliwą oraz zostawić na 5 dni. Podawać na zimno....
pokaż całość »Marynowane bakłażany Carla Inno
2 bakłażany1 litr białego octu winnegosólpieprz10 liści szałwii10 liści bazylii3 ząbki czosnku pokrojone w plastryoliwa
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Zagotuj ocet z wodą w proporcji 1:1, dodaj sól oraz pieprz. Do wrzątku wrzu...
pokaż całość »Chrzan jabłkowy
10 łodyg chrzanu utrzeć - niech się wywietrzy, 5 dużych jabłek utrzeć i razem wymieszać z chrzanem i przełożyć do słoja....
pokaż całość »Chrzan
20 - 25 dag chrzanu 5 dag masła cytryna śmietana sól cukier Zetrzeć na drobnej tarce dużą laskę chrzanu i na sitku utarty chrzan przelać wrzątkiem. W rondelku roztopić masło, włożyć chrzan, krótko przesmażyć. Dodać tyle słodkiej śmie...
pokaż całość »Buraczki zasmażane
1 kg buraków 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki pszennej 2 - 3 łyżki soku z cytryny sól Buraki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wla...
pokaż całość »Gąski marynowane po warszawsku
1 kg gąsek 5 ząbków czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca sól około 1 l octu winnego Gąski umyć starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy odciekną, posypać obficie solą. Zostawi...
pokaż całość »Tłuszcz wołowy - frytura
Tłuszcz wołowy (frytura) zastępuje smalec i masło, nie pozostawiając po sobie żadnego właściwie odoru, który przy smażeniu na smalcu zawsze pozostać musi, na samym zaś maśle, szczególnie gdy to ostatnie jest klarowne, łatwo się pali i jest kosztowne.
Św...
pokaż całość »Ćwikła wyśmienita
1 kg buraków 3 łyżki chrzanu 2 winne jabłka 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina cytryna kilka goździków gałązki natki pietruszki do dekoracji cukier sól Buraki umyć i ugotować lub upiec. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, p...
pokaż całość »Ćwikła
50 dag małych buraków 4-5 łyżek startego chrzanu 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka kminku Buraki wyszorować i upiec lub ugotować w skórce. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Ocet nieco rozcień...
pokaż całość »Węgorz marynowany
0,5 kg węgorza
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
3 dag pora
5 dag cebuli
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
0,5 l wina (białe wytrawne)
1 łyżka octu 10%
Węgorza umyć, nadciąć skórkę wokół głowy, potem zawiesić głowę na haku, a n...
pokaż całość »Łosoś marynowany
1 kg łososia
włoszczyzna
ocet winny
laurowy liść
ziele angielskie
rozmaryn
estragon
Łosoś na marynatę kraja się w grube dzwonka wraz ze skórą.
Dzwonka te trzeba owiązać łyczkiem, żeby zostały w całości.
Posolić na kilka godzin i ugotować...
pokaż całość »Wołowina peklowana wędzona
Zrazówkę lub krzyżówkę (bez kości) zamarynować w taki sam sposób, jak szynkę na surowo.
Po dwóch tygodniach kawałki mięsa (możliwie duże) wyjąć, obsuszać 24 godziny na powietrzu, obszyć szczelnie w płótno i wędzić 10 dni w zimnym dymie.
Po uwędzeniu z...
pokaż całość »Włoszczyzna solona
1 kg marchwi
40 dag pietruszki
30 dag selera
30 dag pora
40 dag soliWarzywa oczyścić, umyć i osuszyć.
Marchew, pietruszkę seler zetrzeć na makaron w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.
Pory pokroić w cienkie półplasterki.
Rozdrobnione ...
pokaż całość »