Grill

Strona 2 z 3

Warzywa w ziołach

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, odstaw je na pół godziny , a potem zmiksuj. Cukinie, ziemniaki, bakłażany oraz cebule pokrój w plastry, kukurydzę w kawałki o długości 5 cm. Ponadziewaj na drewniane szpadki do szaszłyków. Posmaruj marynatą oraz u... pokaż całość »

Picanha - wołowina grillowana so

Z mięsa usuń błonę, pozostawiając jednak warstwę tłuszczu. Potem opłucz mięso oraz osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na równe kawałki. Bezpośrednio przed grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy smak, niż sól zwy... pokaż całość »

Wołowina w winie

Wymieszaj składniki marynaty. Mięso rozbij, polej marynatą oraz wstaw do lodówki na 12 godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom oraz piecz 5 minut z każdej strony. ... pokaż całość »

Antrykot po bordosku

W tym czasie przygotuj mięso: antrykoty posmaruj lekko oliwą, oprósz pieprzem oraz ułóż na gorącym ruszcie. Po 3 minutach posól, przewróć oraz piecz kolejne 3 minuty. W czasie, gdy mięso kończy się piec, zdejmij z ognia odparowany sos oraz dodaj kawałeczk... pokaż całość »

Coracao - kurze serduszka po bra

Serduszka oczyścić, umyj oraz osusz. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano, dodaj posiekany szczypiorek, piwo oraz olej zmiksowany z czosnkiem. Wymieszaj oraz wstaw na 2 godziny do lodówki. Przygotowane serca nadziej na szpadę oraz piecz na grillu o zrumie... pokaż całość »

Szaszłyki z sosem orzechowym

Przygotuj szaszłyczki: piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż kolendrę oraz kumin, a potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami marynaty, włóż piersi k... pokaż całość »

Biała ryba z salsą kukurydzianą

Przygotuj salsę: rozgrzej patelnię, wlej oliwę, a gdy będzie gorąca, wrzuć kukurydzę oraz fasolki. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem, gotuj 3 minuty. Do miski wsyp posiekane dymki, listki mięty oraz chili, wlej sok z limonki, dodaj fasolkę z kukurydzą.... pokaż całość »

Grillowane warzywa z oliwkowym p

Robimy pesto. Oliwki bardzo drobno siekamy. Razem z orzeszkami piniowymi rozdrabniamy w moździerzu (lub miksujemy). Dodajemy sok z cytryny, chilli, doprawiamy solą morską. Warzywa myjemy oraz kroimy na kawałki (według uznania). Te które wymagają dłuższego... pokaż całość »

Coxa de frango - brazylijskie ud

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem oraz papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cyt... pokaż całość »

Grillowane kalmary

Natrzyj kalmara solą oraz opłucz go. Pokrój w kółeczka. Wymieszaj składniki marynaty, włóż kalmara, odstaw na godzinę. Ułóż na grillu lub na ruszcie, piecz po 2 minuty z każdej strony. Ułóż na półmisku, posyp listkami kolendry. Możesz podawać z sosem rybn... pokaż całość »

Szaszłyki ze schabu

Ziemniaki obierz, gotuj, aż będą prawie miękkie. Mięso pokrój na kawałki. Paprykę także pokrój na kawałki. Listki laurowe pokrusz oraz rozetrzyj z mieloną papryką, pieprzem, solą oraz oliwą. Mieszaniną posmaruj ziemniaki oraz mięso, włóż na 30 minut do lo... pokaż całość »

Szaszłyki z kurczaka z sosem z o

Mięso myjemy, osączamy. Kroimy w paski oraz wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę ze 100 ml mleka kokosowego, 2 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżeczek czerwonej pasty curry, 1 łyżeczki trawy cytrynowej oraz 1 limonki. Mięso wkładam... pokaż całość »

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso ... pokaż całość »

Udka kurczaka w miodzie

Cienko obierz skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok. Do rondla wlej sok, włóż kilka paseczków skórki pomarańczowej oraz dodaj pozostałe składniki, oprócz kurczaka. Zagotuj, podgrzewaj 4-5 minut na małym ogniu. Udka włóż do miski, polej sosem, przykryj oraz wł... pokaż całość »

Antrykot z grilla

Robimy masło serowe: ser, masło, tymianek oraz musztardę miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz dokładnie mieszamy. Wykładamy na folię, formujemy wałek, zwijamy oraz wkładamy na noc do lodówki. Mięso obkrawamy z tłuszczu, k... pokaż całość »

Bakłażany pieczone

Bakłażana pokroić ze skórką w grube plastry. Skropić oliwą czosnkową, posypać siekanymi ziołami (bazylia, tymianek lub oregano). Układać na gorącą patelnię grillową, krótko opiekać z obu stron, posolić. Podawać z pieczonym mięsem lub jako sałatkę z pomido... pokaż całość »

Młode buraczki

Buraczki oraz cebulkę gotować oddzielnie we wrzącej osolonej wodzie ok. 5 minut. Odcedzić. Zahartować zimną wodą. Wysuszyć. Drewniany patyczek do grillowania dobrze jest namoczyć w gorącej wodzie ok. 30 minut. Nabijać na patyk: buraczek, cebula, buraczek,... pokaż całość »

Pstrąg faszerowany z grilla

Obierz cytrynę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj z bekonem, natką, różowym pieprzem, przypraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Nafaszeruj pstrągi. Brzuchy ryb pospinaj wykałaczkami, a te obwiąż nicią. Oprósz solą oraz pieprzem, spryskaj oli... pokaż całość »

Nadzienie do quesadillas z chori

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!), odcedzić. Na suchej patelni wysmażyć tłuszcz z kiełbasy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki oraz przyprawy, podsmażyć, aż masa się połączy. Nadzienie wkładać do pszennych tortilli oraz opiekać q... pokaż całość »

Krem z bakłażana z kaparami

Podawać na przekąskę do grzanek z grilla.... pokaż całość »