Wegetariańskie

Strona 8 z 8

  Warzywa

Cepeliny (pyzy) z twarogiem

Ziemniaki surowe obierz, umyj oraz zetrzyj na drobnej tarce albo przepuść przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wyciśnij do podstawionej miseczki oraz odstaw na 10-15 minut. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do s... pokaż całość »

Knysze

Drożdże rozetrzyj z cukrem oraz rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, a gdy zaczną ?pracować?, dodaj mąkę, sól oraz jajko, dobrze wyrób ciasto. Wlej stopione, letnie masło oraz jeszcze raz krótko wyrób. Gotowe ciasto przykryj płócienną serwe... pokaż całość »

Ravioli nadziewane suszonymi pom

Robimy ciasto. Mąkę (z odrobiną soli) wysypujemy na stolnicę, a pośrodku kopczyka robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jajka. Mieszamy razem z mąką oraz powoli, starannie wyrabiamy, dodając szczyptę soli. Gdy jajka dobrze połączą się z mąką, wyrabiamy jeszcze... pokaż całość »

Pieróg wołowy

Zrób ciasto z mąki, soli, proszku do pieczenia, masła oraz 8 łyżeczek wody. Włóż na 30 minut do lodówki. Zrób farsz: posiekaj mięso oraz warzywa, dodaj natkę oraz 2 łyżki wody. Ciasto podziel na 6 porcji, każdą rozwałkuj na placek o średnicy 23 cm. Nałóż ... pokaż całość »

Knedle z makiem i owocowym sosem

Robimy ciasto. Mleko podgrzewamy z 1 łyżeczką cukru. Drożdże kruszymy oraz mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 50 g rozpuszczonego masła, cukier... pokaż całość »

Pastelles - pierożki z farszem k

Przygotuj farsz do pierożków: mleko włóż w zamkniętej puszce do garnka z wodą, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Puszka musi być przez cały czas zakryta wodą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj ciasto: posiekaj mąkę z zimnym masłem, dodaj ... pokaż całość »

Gnocchi z grzybami

Zrób gnocchi: ziemniaki obierz oraz ugotuj. Odcedź, utłucz, wyrób z jajkami, masłem oraz mąką. Z masy ulep długie wałeczki, pokrój je na kawałki oraz ulep kluski. Spłasz je widelcem oraz gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Grzyby oczyść, ... pokaż całość »

Farsz do pierogów

Wymieszać ser z ziołami, gałką. Przyprawić solą oraz pieprzem... pokaż całość »

Ciasto pierogowe

Brzegi, jeżeli się odkleją, można zwilżyć wodą. Lepić - ja, jeżeli się spieszę, robię to widelcem. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. Lubią się skle... pokaż całość »

Pierogi z białym serem i szpinak

Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat. Podsypać mąką. Ruchem do przodu, ... pokaż całość »

Uszka do barszczu wigilijnego

Uszka, ponieważ są dość pracochłonne, najlepiej przygotować wcześniej oraz zamrozić. Układamy je w odstępach 1 cm na deseczkach oprószonych mąką oraz zamrażamy. Po zamrożeniu (ok. 1 godz.) pakujemy każdą deseczkę w worek foliowy przeznaczony do zamrażania... pokaż całość »

Makaron z szafranem

Wyrobić oraz rozwałkować ciasto, pokroić na kwadraty (3-4 cm), nałożyć farsz, sklejając formować pierożki. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Pierożki podawać na gorąco z jogurtem z czosnkiem.... pokaż całość »

Pierogi z wiśniami

Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat. Podsypać mąką. Ruchem do przodu, ... pokaż całość »

Knedle

Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z mąką, jajem, solą, szybko zagnieść (ciasto nie powinno długo leżeć, bo staje się rzadkie). Formować małe placuszki, na środku każ... pokaż całość »

Pierożki z ricottą i łososiem w

Robimy ciasto. W kopczyku mąki wysypanym na stolnicę robimy wgłębienie. Wlewamy tam roztrzepane 4 jajka, oliwę, wsypujemy szczyptę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową oraz ... pokaż całość »

Pyzy z farszem mięsno-warzywnym

Ugotować 50 dag ziemniaków w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, utrzeć na miazgę oraz odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą cebulą oraz piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochma... pokaż całość »

Empanadas - Argentyńskie pierogi

WYKONANIE CIASTA : Drożdże rozpuścić w mleku,dodać cukier,mąkę żółtko oraz masło.Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto. Zawinąć w folie oraz wstawić do lodówki na 2 godziny. PRZYGOTOWANIE FARSZU: Posiekaną cebulę zeszklić na oleju,dodać prz... pokaż całość »

Pieczone pierogi z kurkami

Zagnieść ciasto (trochę jaja zostawić). Rozwałkować, wycinać krążki, lepić pierogi, nadziewać kurkami. Ułożyć na natłuszczonej masłem blasze. Pędzelkiem posmarować pierogi resztą roztrzepanego jaja. Piec 30 min. Podawać gorące.... pokaż całość »

Gnocchi gryczane

Wymieszać obie mąki oraz parmezan. Wbić jajko, dodać oliwę oraz zagnieść, dodając po trochu ciepłą wodę, aż ciasto uzyska taką elastyczność, jak na pierogi. Uformować wałeczki oraz pokroić ukośnie małe kluseczki. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. ... pokaż całość »