Mule w pomidorach
Rozgrzej oliwę w dużym garnku, wrzuć cebulę, smaż 5minut. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, chili, pieprz oraz pomidory. Wlej wino, zagotuj. Dodaj oczyszczone mule, gotuj pod przykryciem. W trakcie gotowania potrząsaj kilka razy garnkiem, aż wszystkie mule...
pokaż całość »Udziec jagnięcy po indyjsku
Zmiksuj przyprawy. Mięso ponacinaj oraz natrzyj przyprawami. Obsmaż na gorącym ghee, polej jogurtem, dodaj resztę składników. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas odwracając mięso. Jeśli trzeba, wlej nieco wody lub jogurtu...
pokaż całość »Zupa-krem z groszku z musem z su
Groszek gotujemy w litrze osolonego wrzątku, tak by powstała papka. Odcedzamy go oraz miksujemy (wywar zostawiamy), dodając sos sojowy. Wkładamy zmiksowany groszek do wywaru, zupa powinna mieć konsystencję kremu. Robimy mus z suszonych pomidorów, miksując...
pokaż całość »Żeberka na słodko
Mięso ma raczej niecodzienny, wyraźnie słodki smak. Jeśli nie lubisz kulinarnych eksperymentów, dodaj trochę mniej cukru oraz nieco więcej chili...
pokaż całość »Ciasto ziemniaczane po kanadyjsk
Rozgrzej piekarnik do 170-175°C. Wymieszaj ziemniaki z 1 jajkiem, ricottą, parmezanem oraz oliwą. Formę na tartę wyłóż krążkiem ciasta, napełnij masą oraz przykryj drugim krążkiem. Sklej brzegi obu warstw ciasta. Wierzch posmaruj drugim jajkiem lekko ubit...
pokaż całość »Torcik kanapkowy z pastą łososio
_gde_uerslopthk = new Image(1,1);
_gde_uerslopthk.src=http://gazeta.hit.gemius.pl/_+(new Date()).getTime()+/redot.gif?id=BxXqluN8o_5O9e4TUaiE3besXfekaEeWB1kv_Bi1mkn.e7/stparam=uerslopthk;
...
pokaż całość »Raki w winnym sosie
Raki wyszoruj szczoteczką oraz dokładnie wypłucz. Cebulę oraz szalotki obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy oraz pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. B...
pokaż całość »Jagnięcina w sosie szafranowym
Pokrój mięso, polej jogurtem, dodaj kurkumę oraz sól, wymieszaj. Zrób pastę: składniki z drugiej części zmiksuj, dodając nieco wody. Cebulę przyrumień na oleju, połowę odłóż. Do pozostałej cebuli dodaj czosnek oraz imbir, smaż 3 minuty. Dodaj mięso, wlej ...
pokaż całość »Tost pomidorowy
Osącz pomidory z zalewy oraz przetrzyj je przez sitko. Dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj, mieszając, jednak nie dopuszczaj do wrzenia. Tost pokrój na trójkąty, posmaruj przygotowaną masą. Podawaj od razu po przygotowaniu....
pokaż całość »Łosoś w sosie winno-śmietanowym
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą oraz piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapia...
pokaż całość »Scotch eggs - jaja po szkocku
Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz oraz posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki oraz 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Jajka obierz, ostudź oraz oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, n...
pokaż całość »Rożki z mango i krewetkami
Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę oraz cukier. Następnie odstaw sos oraz przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień oraz gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową oraz umieść w miseczc...
pokaż całość »Okoń w maśle orzechowym
Szpinak rozmroź, grubo pokrój oraz ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem, ułóż na liściach szpinaku. Gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie podgrzej olej oraz masło, wrzuć na tłuszcz mielone orz...
pokaż całość »BLT - kanapka z bekonem, sałatą
Zmiksuj wszystkie składniki pasty awokado. Wysmaż bekon na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumień w tosterze kromki chleba, dwie posmaruj pastą z awokado. Obłóż sałatą, pomidorem, cebulą oraz bekonem, przykryj pozostałymi kromkam...
pokaż całość »Chiles Poblanos z serem
Zrób sos: zmiksuj pomidory z cebulą. Podgrzej olej, wyciśnij do niego czosnek. Wlej zmiksowane pomidory, wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem, wrzućlistek laurowy. Zagotuj, dodaj cukier. Po 2-3 minutach włóż do sosu papryki, przykryj oraz zagotuj. Podaw...
pokaż całość »Zielone tagliatelle z indykiem
Ugotuj makaron al dente. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki oraz posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę oraz usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł oraz duś, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodaj nieco soli. Fenk...
pokaż całość »Birchermuesli - zboża z owocami
Żyto oraz pszenicę przełóż do miski, wypłucz, osącz oraz zalej taką ilością zimnej wody, aby ziarenka były przykryte. Odstaw na całą noc do napęcznienia. Nazajutrz umyj jabłka, pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki owoców zetrzyj na grube...
pokaż całość »