Inne

Strona 3 z 22

  Przystawki

Śledź siekany

Filety zalej zimną wodą oraz odstaw na 30 minut (wody powinno być dużo, śledzie nie mogą być odkryte). Potem przełóż na sitko, aby odciekły, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem oraz drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę oraz ugotowane na twardo,... pokaż całość »

Sandwicze piknikowe z kurczakiem

Zagotuj wodę, włóż mięso, gotuj około 6 minut na małym ogniu bez pokrywki. Zdejmij z ognia, przykryj oraz odstaw na 15 minut. W tym czasie kurczak się dogotuje. Potem wyjmij go z garnka oraz pokrój na cienkie ukośne plasterki. Paprykę piecz nad płomieniem... pokaż całość »

Ukraińskie gałuszki (kotlety zie

Ziemniaki oraz resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez maszynkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Wymieszaj z masłem, następnie połącz z ziemniakami, jajkiem, śmietaną oraz mąką. Przypraw, dokładnie wyrób masę. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielki... pokaż całość »

Kurczak po marokańsku z warzywa

Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włóż cebulę oraz czosnek, zeszklij pod przykryciem (około 10 minut). Dodaj paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kumin oraz imbir mieszając, podgrzewaj około minuty. Dodaj pomidory, wodę oraz sok z cytryny,... pokaż całość »

Mufinki z oliwkami i parmezanem

Oliwki drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, pokrojone oliwki, parmezan oraz rozmaryn. Wymieszaj oraz zrób w środku dołek. Roztrzep jajka z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną oraz stopione masło. Wymiesza... pokaż całość »

Steak and kidney pie

Usuń tłuszcz z mięsa oraz nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz mąką, solą oraz pieprzem, mocno obsmaż na oleju oraz wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu t... pokaż całość »

Curry krabowe

Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Włóż listki curry, posiekane papryczki chili, czosnek oraz imbir, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj sproszkowaną chili oraz kurkumę, powoli wlewaj 200 ml wody, cały czas mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 7-8 ... pokaż całość »

Burger pikantny

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko oraz sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części oraz uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety oraz smaż pod przykryciem 5 minut, aż z... pokaż całość »

Mule w pomidorach

Rozgrzej oliwę w dużym garnku, wrzuć cebulę, smaż 5minut. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, chili, pieprz oraz pomidory. Wlej wino, zagotuj. Dodaj oczyszczone mule, gotuj pod przykryciem. W trakcie gotowania potrząsaj kilka razy garnkiem, aż wszystkie mule... pokaż całość »

Udziec jagnięcy po indyjsku

Zmiksuj przyprawy. Mięso ponacinaj oraz natrzyj przyprawami. Obsmaż na gorącym ghee, polej jogurtem, dodaj resztę składników. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas odwracając mięso. Jeśli trzeba, wlej nieco wody lub jogurtu... pokaż całość »

Zupa-krem z groszku z musem z su

Groszek gotujemy w litrze osolonego wrzątku, tak by powstała papka. Odcedzamy go oraz miksujemy (wywar zostawiamy), dodając sos sojowy. Wkładamy zmiksowany groszek do wywaru, zupa powinna mieć konsystencję kremu. Robimy mus z suszonych pomidorów, miksując... pokaż całość »

Żeberka na słodko

Mięso ma raczej niecodzienny, wyraźnie słodki smak. Jeśli nie lubisz kulinarnych eksperymentów, dodaj trochę mniej cukru oraz nieco więcej chili... pokaż całość »

Ciasto ziemniaczane po kanadyjsk

Rozgrzej piekarnik do 170-175°C. Wymieszaj ziemniaki z 1 jajkiem, ricottą, parmezanem oraz oliwą. Formę na tartę wyłóż krążkiem ciasta, napełnij masą oraz przykryj drugim krążkiem. Sklej brzegi obu warstw ciasta. Wierzch posmaruj drugim jajkiem lekko ubit... pokaż całość »

Torcik kanapkowy z pastą łososio

_gde_uerslopthk = new Image(1,1); _gde_uerslopthk.src=http://gazeta.hit.gemius.pl/_+(new Date()).getTime()+/redot.gif?id=BxXqluN8o_5O9e4TUaiE3besXfekaEeWB1kv_Bi1mkn.e7/stparam=uerslopthk; ... pokaż całość »

Raki w winnym sosie

Raki wyszoruj szczoteczką oraz dokładnie wypłucz. Cebulę oraz szalotki obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy oraz pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. B... pokaż całość »

Jagnięcina w sosie szafranowym

Pokrój mięso, polej jogurtem, dodaj kurkumę oraz sól, wymieszaj. Zrób pastę: składniki z drugiej części zmiksuj, dodając nieco wody. Cebulę przyrumień na oleju, połowę odłóż. Do pozostałej cebuli dodaj czosnek oraz imbir, smaż 3 minuty. Dodaj mięso, wlej ... pokaż całość »

Miłosne guacamole z awokado i ch

Przykrywamy je folią aluminiową oraz wstawiamy do lodówki na 2 godziny.... pokaż całość »