Raki w winnym sosie
Raki wyszoruj szczoteczką oraz dokładnie wypłucz. Cebulę oraz szalotki obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy oraz pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. B...
pokaż całość »Jagnięcina w sosie szafranowym
Pokrój mięso, polej jogurtem, dodaj kurkumę oraz sól, wymieszaj. Zrób pastę: składniki z drugiej części zmiksuj, dodając nieco wody. Cebulę przyrumień na oleju, połowę odłóż. Do pozostałej cebuli dodaj czosnek oraz imbir, smaż 3 minuty. Dodaj mięso, wlej ...
pokaż całość »Tost pomidorowy
Osącz pomidory z zalewy oraz przetrzyj je przez sitko. Dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj, mieszając, jednak nie dopuszczaj do wrzenia. Tost pokrój na trójkąty, posmaruj przygotowaną masą. Podawaj od razu po przygotowaniu....
pokaż całość »Łosoś w sosie winno-śmietanowym
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą oraz piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapia...
pokaż całość »Scotch eggs - jaja po szkocku
Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz oraz posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki oraz 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Jajka obierz, ostudź oraz oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, n...
pokaż całość »Rożki z mango i krewetkami
Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę oraz cukier. Następnie odstaw sos oraz przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień oraz gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową oraz umieść w miseczc...
pokaż całość »Okoń w maśle orzechowym
Szpinak rozmroź, grubo pokrój oraz ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem, ułóż na liściach szpinaku. Gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie podgrzej olej oraz masło, wrzuć na tłuszcz mielone orz...
pokaż całość »BLT - kanapka z bekonem, sałatą
Zmiksuj wszystkie składniki pasty awokado. Wysmaż bekon na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumień w tosterze kromki chleba, dwie posmaruj pastą z awokado. Obłóż sałatą, pomidorem, cebulą oraz bekonem, przykryj pozostałymi kromkam...
pokaż całość »Chiles Poblanos z serem
Zrób sos: zmiksuj pomidory z cebulą. Podgrzej olej, wyciśnij do niego czosnek. Wlej zmiksowane pomidory, wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem, wrzućlistek laurowy. Zagotuj, dodaj cukier. Po 2-3 minutach włóż do sosu papryki, przykryj oraz zagotuj. Podaw...
pokaż całość »Zielone tagliatelle z indykiem
Ugotuj makaron al dente. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki oraz posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę oraz usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł oraz duś, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodaj nieco soli. Fenk...
pokaż całość »Birchermuesli - zboża z owocami
Żyto oraz pszenicę przełóż do miski, wypłucz, osącz oraz zalej taką ilością zimnej wody, aby ziarenka były przykryte. Odstaw na całą noc do napęcznienia. Nazajutrz umyj jabłka, pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki owoców zetrzyj na grube...
pokaż całość »Club Sandwich - tost z kurczakie
_gde_uerslopthk = new Image(1,1);
_gde_uerslopthk.src=http://gazeta.hit.gemius.pl/_+(new Date()).getTime()+/redot.gif?id=BxXqluN8o_5O9e4TUaiE3besXfekaEeWB1kv_Bi1mkn.e7/stparam=uerslopthk;
...
pokaż całość »Biała kiełbasa w sosie piwnym
Kiełbasę włóż do wysokiego rondla oraz zalej gorącym piwem wymieszanym z wodą. Obraną oraz umytą cebulę pokrój w plastry oraz także włóż do rondla. Kiełbasę z piwem oraz cebulą gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przygotuj karmelowy sos: zrób jasną zasma...
pokaż całość »Kociołek różności z ogniska
Oczyść oraz obierz ziemniaki. Boczek oraz ziemniaki pokrój w plastry, kiełbasę oraz cebule - w talarki. Na dnie garnka ułóż połowę boczku, a na nim warstwę ziemniaków oraz warstwę cebuli. Przypraw solą oraz pieprzem, ułóż warstwę kiełbasy. Następnie znów ...
pokaż całość »Kanapka polsko-włoska z oscypkie
Szpinak lekko zblanszuj w osolonej wodzie, osącz oraz ostudź. Kromki posmaruj margaryną lub masłem. Ułóż na nich liście szpinaku, a na liściach - plasterki oscypka oraz pomidora. Wszystko to przykryj plasterkami szynki parmeńskiej oraz udekoruj listkami b...
pokaż całość »Carpaccio z tuńczyka z prawdzi
Oczyść grzyby (jeśli chcesz, możesz je sparzyć), pokrój w cienkie plasterki, zamarynuj (2 godziny) w oliwie przyprawionej sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Tuńczyka posyp pieprzem, uformuj w rulon oraz zawiń w przezroczystą folię kuchenną. Włóż do zam...
pokaż całość »