Inne

Strona 20 z 22

  Przystawki

Raki w winnym sosie

Raki wyszoruj szczoteczką oraz dokładnie wypłucz. Cebulę oraz szalotki obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy oraz pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. B... pokaż całość »

Jagnięcina w sosie szafranowym

Pokrój mięso, polej jogurtem, dodaj kurkumę oraz sól, wymieszaj. Zrób pastę: składniki z drugiej części zmiksuj, dodając nieco wody. Cebulę przyrumień na oleju, połowę odłóż. Do pozostałej cebuli dodaj czosnek oraz imbir, smaż 3 minuty. Dodaj mięso, wlej ... pokaż całość »

Miłosne guacamole z awokado i ch

Przykrywamy je folią aluminiową oraz wstawiamy do lodówki na 2 godziny.... pokaż całość »

Tost pomidorowy

Osącz pomidory z zalewy oraz przetrzyj je przez sitko. Dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj, mieszając, jednak nie dopuszczaj do wrzenia. Tost pokrój na trójkąty, posmaruj przygotowaną masą. Podawaj od razu po przygotowaniu.... pokaż całość »

Cukinie faszerowane kozim serem

Wyjmujemy cukinie z pieca oraz odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe... pokaż całość »

Łosoś w sosie winno-śmietanowym

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą oraz piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapia... pokaż całość »

Scotch eggs - jaja po szkocku

Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz oraz posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki oraz 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Jajka obierz, ostudź oraz oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, n... pokaż całość »

Rożki z mango i krewetkami

Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę oraz cukier. Następnie odstaw sos oraz przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień oraz gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową oraz umieść w miseczc... pokaż całość »

Okoń w maśle orzechowym

Szpinak rozmroź, grubo pokrój oraz ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem, ułóż na liściach szpinaku. Gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie podgrzej olej oraz masło, wrzuć na tłuszcz mielone orz... pokaż całość »

BLT - kanapka z bekonem, sałatą

Zmiksuj wszystkie składniki pasty awokado. Wysmaż bekon na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumień w tosterze kromki chleba, dwie posmaruj pastą z awokado. Obłóż sałatą, pomidorem, cebulą oraz bekonem, przykryj pozostałymi kromkam... pokaż całość »

Chiles Poblanos z serem

Zrób sos: zmiksuj pomidory z cebulą. Podgrzej olej, wyciśnij do niego czosnek. Wlej zmiksowane pomidory, wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem, wrzućlistek laurowy. Zagotuj, dodaj cukier. Po 2-3 minutach włóż do sosu papryki, przykryj oraz zagotuj. Podaw... pokaż całość »

Zielone tagliatelle z indykiem

Ugotuj makaron al dente. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki oraz posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę oraz usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł oraz duś, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodaj nieco soli. Fenk... pokaż całość »

Birchermuesli - zboża z owocami

Żyto oraz pszenicę przełóż do miski, wypłucz, osącz oraz zalej taką ilością zimnej wody, aby ziarenka były przykryte. Odstaw na całą noc do napęcznienia. Nazajutrz umyj jabłka, pokrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki owoców zetrzyj na grube... pokaż całość »

Club Sandwich - tost z kurczakie

_gde_uerslopthk = new Image(1,1); _gde_uerslopthk.src=http://gazeta.hit.gemius.pl/_+(new Date()).getTime()+/redot.gif?id=BxXqluN8o_5O9e4TUaiE3besXfekaEeWB1kv_Bi1mkn.e7/stparam=uerslopthk; ... pokaż całość »

Tarta z masą migdałową

Pozostały dżem podgrzać z likierem oraz sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sitko na cząstki papai.... pokaż całość »

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Kiełbasę włóż do wysokiego rondla oraz zalej gorącym piwem wymieszanym z wodą. Obraną oraz umytą cebulę pokrój w plastry oraz także włóż do rondla. Kiełbasę z piwem oraz cebulą gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przygotuj karmelowy sos: zrób jasną zasma... pokaż całość »

Kociołek różności z ogniska

Oczyść oraz obierz ziemniaki. Boczek oraz ziemniaki pokrój w plastry, kiełbasę oraz cebule - w talarki. Na dnie garnka ułóż połowę boczku, a na nim warstwę ziemniaków oraz warstwę cebuli. Przypraw solą oraz pieprzem, ułóż warstwę kiełbasy. Następnie znów ... pokaż całość »

Kanapka polsko-włoska z oscypkie

Szpinak lekko zblanszuj w osolonej wodzie, osącz oraz ostudź. Kromki posmaruj margaryną lub masłem. Ułóż na nich liście szpinaku, a na liściach - plasterki oscypka oraz pomidora. Wszystko to przykryj plasterkami szynki parmeńskiej oraz udekoruj listkami b... pokaż całość »

Carpaccio z tuńczyka z prawdzi

Oczyść grzyby (jeśli chcesz, możesz je sparzyć), pokrój w cienkie plasterki, zamarynuj (2 godziny) w oliwie przyprawionej sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Tuńczyka posyp pieprzem, uformuj w rulon oraz zawiń w przezroczystą folię kuchenną. Włóż do zam... pokaż całość »