Inne

Strona 7 z 22

  Przystawki

Mufinki z oliwkami i parmezanem

Oliwki drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, pokrojone oliwki, parmezan oraz rozmaryn. Wymieszaj oraz zrób w środku dołek. Roztrzep jajka z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną oraz stopione masło. Wymiesza... pokaż całość »

Steak and kidney pie

Usuń tłuszcz z mięsa oraz nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz mąką, solą oraz pieprzem, mocno obsmaż na oleju oraz wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu t... pokaż całość »

Curry krabowe

Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Włóż listki curry, posiekane papryczki chili, czosnek oraz imbir, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj sproszkowaną chili oraz kurkumę, powoli wlewaj 200 ml wody, cały czas mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 7-8 ... pokaż całość »

Burger pikantny

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko oraz sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części oraz uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety oraz smaż pod przykryciem 5 minut, aż z... pokaż całość »

Mule w pomidorach

Rozgrzej oliwę w dużym garnku, wrzuć cebulę, smaż 5minut. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, chili, pieprz oraz pomidory. Wlej wino, zagotuj. Dodaj oczyszczone mule, gotuj pod przykryciem. W trakcie gotowania potrząsaj kilka razy garnkiem, aż wszystkie mule... pokaż całość »

Udziec jagnięcy po indyjsku

Zmiksuj przyprawy. Mięso ponacinaj oraz natrzyj przyprawami. Obsmaż na gorącym ghee, polej jogurtem, dodaj resztę składników. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas odwracając mięso. Jeśli trzeba, wlej nieco wody lub jogurtu... pokaż całość »

Zupa-krem z groszku z musem z su

Groszek gotujemy w litrze osolonego wrzątku, tak by powstała papka. Odcedzamy go oraz miksujemy (wywar zostawiamy), dodając sos sojowy. Wkładamy zmiksowany groszek do wywaru, zupa powinna mieć konsystencję kremu. Robimy mus z suszonych pomidorów, miksując... pokaż całość »

Żeberka na słodko

Mięso ma raczej niecodzienny, wyraźnie słodki smak. Jeśli nie lubisz kulinarnych eksperymentów, dodaj trochę mniej cukru oraz nieco więcej chili... pokaż całość »

Ciasto ziemniaczane po kanadyjsk

Rozgrzej piekarnik do 170-175°C. Wymieszaj ziemniaki z 1 jajkiem, ricottą, parmezanem oraz oliwą. Formę na tartę wyłóż krążkiem ciasta, napełnij masą oraz przykryj drugim krążkiem. Sklej brzegi obu warstw ciasta. Wierzch posmaruj drugim jajkiem lekko ubit... pokaż całość »

Torcik kanapkowy z pastą łososio

_gde_uerslopthk = new Image(1,1); _gde_uerslopthk.src=http://gazeta.hit.gemius.pl/_+(new Date()).getTime()+/redot.gif?id=BxXqluN8o_5O9e4TUaiE3besXfekaEeWB1kv_Bi1mkn.e7/stparam=uerslopthk; ... pokaż całość »

Raki w winnym sosie

Raki wyszoruj szczoteczką oraz dokładnie wypłucz. Cebulę oraz szalotki obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy oraz pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. B... pokaż całość »

Jagnięcina w sosie szafranowym

Pokrój mięso, polej jogurtem, dodaj kurkumę oraz sól, wymieszaj. Zrób pastę: składniki z drugiej części zmiksuj, dodając nieco wody. Cebulę przyrumień na oleju, połowę odłóż. Do pozostałej cebuli dodaj czosnek oraz imbir, smaż 3 minuty. Dodaj mięso, wlej ... pokaż całość »

Miłosne guacamole z awokado i ch

Przykrywamy je folią aluminiową oraz wstawiamy do lodówki na 2 godziny.... pokaż całość »

Tost pomidorowy

Osącz pomidory z zalewy oraz przetrzyj je przez sitko. Dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj, mieszając, jednak nie dopuszczaj do wrzenia. Tost pokrój na trójkąty, posmaruj przygotowaną masą. Podawaj od razu po przygotowaniu.... pokaż całość »

Cukinie faszerowane kozim serem

Wyjmujemy cukinie z pieca oraz odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe... pokaż całość »

Łosoś w sosie winno-śmietanowym

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą oraz piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapia... pokaż całość »

Scotch eggs - jaja po szkocku

Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz oraz posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki oraz 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Jajka obierz, ostudź oraz oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, n... pokaż całość »