Ukraińskie gałuszki (kotlety zie
Ziemniaki oraz resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez maszynkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Wymieszaj z masłem, następnie połącz z ziemniakami, jajkiem, śmietaną oraz mąką. Przypraw, dokładnie wyrób masę. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielki...
pokaż całość »Kurczak po marokańsku z warzywa
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włóż cebulę oraz czosnek, zeszklij pod przykryciem (około 10 minut). Dodaj paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper, pieprz, kumin oraz imbir mieszając, podgrzewaj około minuty. Dodaj pomidory, wodę oraz sok z cytryny,...
pokaż całość »Mufinki z oliwkami i parmezanem
Oliwki drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, pokrojone oliwki, parmezan oraz rozmaryn. Wymieszaj oraz zrób w środku dołek. Roztrzep jajka z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną oraz stopione masło. Wymiesza...
pokaż całość »Steak and kidney pie
Usuń tłuszcz z mięsa oraz nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz mąką, solą oraz pieprzem, mocno obsmaż na oleju oraz wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu t...
pokaż całość »Curry krabowe
Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Włóż listki curry, posiekane papryczki chili, czosnek oraz imbir, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj sproszkowaną chili oraz kurkumę, powoli wlewaj 200 ml wody, cały czas mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 7-8 ...
pokaż całość »Burger pikantny
W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko oraz sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części oraz uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety oraz smaż pod przykryciem 5 minut, aż z...
pokaż całość »Mule w pomidorach
Rozgrzej oliwę w dużym garnku, wrzuć cebulę, smaż 5minut. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, chili, pieprz oraz pomidory. Wlej wino, zagotuj. Dodaj oczyszczone mule, gotuj pod przykryciem. W trakcie gotowania potrząsaj kilka razy garnkiem, aż wszystkie mule...
pokaż całość »Udziec jagnięcy po indyjsku
Zmiksuj przyprawy. Mięso ponacinaj oraz natrzyj przyprawami. Obsmaż na gorącym ghee, polej jogurtem, dodaj resztę składników. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas odwracając mięso. Jeśli trzeba, wlej nieco wody lub jogurtu...
pokaż całość »Zupa-krem z groszku z musem z su
Groszek gotujemy w litrze osolonego wrzątku, tak by powstała papka. Odcedzamy go oraz miksujemy (wywar zostawiamy), dodając sos sojowy. Wkładamy zmiksowany groszek do wywaru, zupa powinna mieć konsystencję kremu. Robimy mus z suszonych pomidorów, miksując...
pokaż całość »Żeberka na słodko
Mięso ma raczej niecodzienny, wyraźnie słodki smak. Jeśli nie lubisz kulinarnych eksperymentów, dodaj trochę mniej cukru oraz nieco więcej chili...
pokaż całość »Ciasto ziemniaczane po kanadyjsk
Rozgrzej piekarnik do 170-175°C. Wymieszaj ziemniaki z 1 jajkiem, ricottą, parmezanem oraz oliwą. Formę na tartę wyłóż krążkiem ciasta, napełnij masą oraz przykryj drugim krążkiem. Sklej brzegi obu warstw ciasta. Wierzch posmaruj drugim jajkiem lekko ubit...
pokaż całość »Torcik kanapkowy z pastą łososio
_gde_uerslopthk = new Image(1,1);
_gde_uerslopthk.src=http://gazeta.hit.gemius.pl/_+(new Date()).getTime()+/redot.gif?id=BxXqluN8o_5O9e4TUaiE3besXfekaEeWB1kv_Bi1mkn.e7/stparam=uerslopthk;
...
pokaż całość »Raki w winnym sosie
Raki wyszoruj szczoteczką oraz dokładnie wypłucz. Cebulę oraz szalotki obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy oraz pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. B...
pokaż całość »Jagnięcina w sosie szafranowym
Pokrój mięso, polej jogurtem, dodaj kurkumę oraz sól, wymieszaj. Zrób pastę: składniki z drugiej części zmiksuj, dodając nieco wody. Cebulę przyrumień na oleju, połowę odłóż. Do pozostałej cebuli dodaj czosnek oraz imbir, smaż 3 minuty. Dodaj mięso, wlej ...
pokaż całość »Tost pomidorowy
Osącz pomidory z zalewy oraz przetrzyj je przez sitko. Dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj, mieszając, jednak nie dopuszczaj do wrzenia. Tost pokrój na trójkąty, posmaruj przygotowaną masą. Podawaj od razu po przygotowaniu....
pokaż całość »