Pieczenie

Strona 30 z 30

  Zapiekanki

Pikantny pieczony kurczak

Wymieszaj maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu. Dodaj cebulę, włóż kurczaka oraz wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin.... pokaż całość »

Polędwiczki w mleku

Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką oraz odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą oraz pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do ml... pokaż całość »

Wieprzowina na czerwono

Pokrój mięso w paski o długości 10-12 cm oraz szerokości 4-5 cm. Wymieszaj ocet ryżowy (lub sherry), sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek oraz przyprawę ?Pięć Smaków?. Jeśli zamierzasz użyć barwnika, również dodaj go do marynaty.... pokaż całość »

Pieczeń wieprzowa w ciemnym piwi

Mięso nacinamy u góry (głęboko). Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Wkładamy, skórką do dołu, do brytfanny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. Cebulkę oraz ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na poł... pokaż całość »

Pieczona szynka wieprzowa z szyn

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą oraz pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso... pokaż całość »

Rolada cielęca

Plaster mięsa zalej winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem oraz natką. Odstaw na kilkanaście minut. Osobno zmieszaj bułkę tartą, ćwiartki jajek na twardo oraz cebulę przesmażoną na maśle. Wyjmij mięso z zalewy, osusz oraz posmaruj mieszaniną... pokaż całość »

Okoń w pokrzywach

Pozostałe całe liście dusimy na łyżce oliwy niecałą minutę, żeby się zeszkliły. Okonia podajemy z sosem oraz przybraniem z całych liści.... pokaż całość »

Kurczak z Casamance

Natrzyj mięso cytryną, ułóż w brytfannie. Posyp cebulą, natką, czarnym oraz czerwonym pieprzem, solą, pokruszonymi listkami laurowymi oraz tymiankiem. Polej sokiem cytrynowym oraz oliwą. Odłóż na 30 minut, aby mięso się zamarynowało, a potem wyjmij je z c... pokaż całość »

Roladki I

Ukroić plaster piersi indyka, rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posypać delikatnie solą oraz pieprzem. Rozsmarować farsz na całej powierzchni, a następnie zwinąć roladkę. Aby otrzymać ładny kształt, należy zawinąć roladki w folię aluminiową. Piec w piekarniku... pokaż całość »

Świąteczne mięso w goździkowym s

Cielęcinę oczyścić z błon oraz tłuszczu. Nakłuć nożem, naszpikować ćwiartkami ząbków czosnku oraz goździkami (zostawić 3 - 4 szt. do sosu). Mięso zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Potem przyprawić solą oraz pieprzem. Obrumienić ze wszystkich st... pokaż całość »

Polędwica Wellingtona

Uformować mięso w kształtny prostokąt oraz obwiązać nicią, aby zachowało kształt podczas pieczenia. Posypać solą oraz pieprzem. Krótko podsmażyć (1 minutę na każdy bok oraz końce). Odstawić, zdjąć nici, wystudzić (można przygotować mięso dzień wcześniej).... pokaż całość »

Cannelloni z warzywami i kurczak

Do wrzącej wody wrzucić cannelloni oraz gotować 8-10 min. Delikatnie przełożyć makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł. Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.Makaron przygotować jak w poprzednim przepisie. Warzywa pokroić w paseczki. Podsmaż... pokaż całość »

Polędwiczki wieprzowe z różowym

Polędwiczki obrać z błonek oraz kawałków tłuszczu. Żółtko rozetrzeć z solą oraz czosnkiem. Pieprz drobno zmielić oraz przesiać. Wymieszać z bułką tartą. Oczyszczone polędwiczki posmarować żółtkiem oraz dokładnie obtoczyć w bułce z pieprzem. Piec ok. 15... pokaż całość »

Cannelloni z warzywami i parmeza

Do wrzącej wody wrzucić cannelloni oraz gotować 8-10 min. Delikatnie przełożyć makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł. Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.Warzywa pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na patelni (krótko, 5-8 min, powinny ... pokaż całość »

Piegus

Mleko zagotować z makiem oraz margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z ciepłą masą makową oraz mąką z proszkiem do pieczenia oraz bitą pianą oraz z bakaliami. Piec ok. 1 godz. Smacznego ; )... pokaż całość »

Ptysie nadziewane boczniakami

Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić pieprzem oraz solą, oprószyć mąką oraz wymieszać. Następnie połączyć z szynką oraz serem, podsmażyć ora... pokaż całość »

Faszerowany udziec jagnięcy

Odstawić po upieczeniu na 15 minut. Kroić w plastry.... pokaż całość »