Nadziewana papaja
W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na małym ogniu cebulę, czosnek oraz chili (około 10 minut). Dodaj posiekane mięso, smaż około 10 minut. Wymieszaj z koncentratem oraz pomidorami, przypraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż połówk...
pokaż całość »Pasticcio di Maccheroni alla Fio
Robimy ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, cukrem oraz przyprawami. Wyrabiamy z tłuszczem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtko oraz jajko, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią oraz odstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy ragu: ce...
pokaż całość »Lesso di manzo al forno
Bardzo ważne jest, by mięso wołowe miało trochę tłuszczu na wierzchu oraz skórę. Bryłę wołowiny obwiązujemy mocno bawełnianym sznurkiem oraz wkładamy do brytfanny z warzywami oraz bazylią. Podlewamy mięso wodą do połowy jego wysokości, solimy oraz wstawia...
pokaż całość »Kaszanka z ziemniakami i jabłkie
Obrane ze skórki ziemniaki oraz kaszankę kroimy w plastry, obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy ś...
pokaż całość »Cielęcina zapiekana z cukinią w
Słodką śmietankę łączymy z kwaśną śmietaną oraz gotujemy, mieszając, aż powstanie gładki krem. Cukinię myjemy oraz kroimy w cienkie plasterki. Parmezan oraz ementaler ścieramy na wiórki. Część listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w pas...
pokaż całość »Karp w sosie maderowo-grzybowym
Karpia pokrój w dzwonka, posól, popieprz oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 2godziny. Przygotuj sos: grzyby namocz w wodzie przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości, odcedź oraz pokrój w paski. Ciemny sos zagotuj z maderą, konce...
pokaż całość »Zapiekanka z ziemniakami i kurzy
Ziemniaki myjemy, obieramy oraz kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki oraz udka. Wrzucamy listki lau...
pokaż całość »Teksański mostek wołowy
Mięso natrzyj przyprawami zmiksowanymi z czosnkiem, musztardą, solą oraz 3 łyżkami oleju. Wstaw na dobę do lodówki. Potem mięso trzeba uwędzić (4-5 godzin). U nas robi się to w dymie z drewna drzew liściastych, w Teksasie - w dymie drewna mesquitte. Uwędz...
pokaż całość »Szynka marynowana w pieprzu
Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą oraz zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj oraz wstaw na 3 dni do lo...
pokaż całość »Prawdziwe Gratin dauphinois
Obrane oraz osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypuje...
pokaż całość »Wieprzowina o tygrysiej skórce
Mięso włóż do wrzątku wody, obgotuj. Jeszcze gorące otocz w sosie sojowym oraz winie. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę. Zahartuj mięso w zimnej wodzie, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj dymkę, cukier, cz...
pokaż całość »Grecka musaka
Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości 5 mm, solimy oraz odstawiamy na pół godziny. Następnie płuczemy je zimną wodą oraz osączamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy oliwę na patelni oraz podpiekamy na niej z każdej strony bakłażany na lekko brązow...
pokaż całość »Pieczony łosoś z salsą z awokado
Imbir obieramy oraz kroimy. Chilli przepoławiamy, usuwamy nasionka, papryczkę drobno siekamy. Z limonek ścieramy skórkę. Wyciskamy sok – potrzebujemy 6 łyżek. Mieszamy w miseczce 4 łyżki miodu, kawałek chilli, 2 łyżki musztardy, połowę otartej skórk...
pokaż całość »Zapiekane szpecle z porami
Pory myjemy, kroimy w krążki. Wkładamy na 5 minut do gotującej się osolonej wody. Szpecle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka rozbijamy, mieszamy ze śmietaną. Solimy, pieprzymy. W naczyniu żarodopornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwę s...
pokaż całość »Carbonade - wołowina z ciemnym c
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 1/2 cm oraz usmaż na rozgrzanym oleju (po 5 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na patelnię wlej ocet oraz rosół. Chwilę gotuj, a gdy płyn tro...
pokaż całość »Gęś z suszonymi owocami
Gęś natrzyj pieprzem oraz tymiankiem w środku oraz na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę oraz wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po god...
pokaż całość »Zapiekanka z boczkiem i frankfur
Na dno formy wlewamy olej. Układamy boczek pokrojony w grube słupki oraz ponacinane połówki frankfurterek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy boczek oraz kiełbaski zaczną się rumienić oraz stawać chrupiące - zmniejszamy temperaturę do 180°C,...
pokaż całość »