Pieczenie

Strona 10 z 30

  Zapiekanki

Nadziewana papaja

W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na małym ogniu cebulę, czosnek oraz chili (około 10 minut). Dodaj posiekane mięso, smaż około 10 minut. Wymieszaj z koncentratem oraz pomidorami, przypraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż połówk... pokaż całość »

Pasticcio di Maccheroni alla Fio

Robimy ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, cukrem oraz przyprawami. Wyrabiamy z tłuszczem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtko oraz jajko, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią oraz odstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy ragu: ce... pokaż całość »

Lesso di manzo al forno

Bardzo ważne jest, by mięso wołowe miało trochę tłuszczu na wierzchu oraz skórę. Bryłę wołowiny obwiązujemy mocno bawełnianym sznurkiem oraz wkładamy do brytfanny z warzywami oraz bazylią. Podlewamy mięso wodą do połowy jego wysokości, solimy oraz wstawia... pokaż całość »

Kaszanka z ziemniakami i jabłkie

Obrane ze skórki ziemniaki oraz kaszankę kroimy w plastry, obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy ś... pokaż całość »

Cielęcina zapiekana z cukinią w

Słodką śmietankę łączymy z kwaśną śmietaną oraz gotujemy, mieszając, aż powstanie gładki krem. Cukinię myjemy oraz kroimy w cienkie plasterki. Parmezan oraz ementaler ścieramy na wiórki. Część listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w pas... pokaż całość »

Karp w sosie maderowo-grzybowym

Karpia pokrój w dzwonka, posól, popieprz oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 2godziny. Przygotuj sos: grzyby namocz w wodzie przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości, odcedź oraz pokrój w paski. Ciemny sos zagotuj z maderą, konce... pokaż całość »

Zapiekanka z ziemniakami i kurzy

Ziemniaki myjemy, obieramy oraz kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki oraz udka. Wrzucamy listki lau... pokaż całość »

Teksański mostek wołowy

Mięso natrzyj przyprawami zmiksowanymi z czosnkiem, musztardą, solą oraz 3 łyżkami oleju. Wstaw na dobę do lodówki. Potem mięso trzeba uwędzić (4-5 godzin). U nas robi się to w dymie z drewna drzew liściastych, w Teksasie - w dymie drewna mesquitte. Uwędz... pokaż całość »

Szynka marynowana w pieprzu

Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą oraz zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj oraz wstaw na 3 dni do lo... pokaż całość »

Prawdziwe Gratin dauphinois

Obrane oraz osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypuje... pokaż całość »

Wieprzowina o tygrysiej skórce

Mięso włóż do wrzątku wody, obgotuj. Jeszcze gorące otocz w sosie sojowym oraz winie. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę. Zahartuj mięso w zimnej wodzie, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj dymkę, cukier, cz... pokaż całość »

Grecka musaka

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości 5 mm, solimy oraz odstawiamy na pół godziny. Następnie płuczemy je zimną wodą oraz osączamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy oliwę na patelni oraz podpiekamy na niej z każdej strony bakłażany na lekko brązow... pokaż całość »

Mostek cielęcy z farszem z kaszt

Podajemy z zieloną sałatą z pomarańczami, polaną sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.... pokaż całość »

Pieczony łosoś z salsą z awokado

Imbir obieramy oraz kroimy. Chilli przepoławiamy, usuwamy nasionka, papryczkę drobno siekamy. Z limonek ścieramy skórkę. Wyciskamy sok – potrzebujemy 6 łyżek. Mieszamy w miseczce 4 łyżki miodu, kawałek chilli, 2 łyżki musztardy, połowę otartej skórk... pokaż całość »

Eskalopki z kurkami

przełóż na talerz oraz podawaj polane sosem kurkowym.... pokaż całość »

Zapiekane szpecle z porami

Pory myjemy, kroimy w krążki. Wkładamy na 5 minut do gotującej się osolonej wody. Szpecle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka rozbijamy, mieszamy ze śmietaną. Solimy, pieprzymy. W naczyniu żarodopornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwę s... pokaż całość »

Carbonade - wołowina z ciemnym c

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 1/2 cm oraz usmaż na rozgrzanym oleju (po 5 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na patelnię wlej ocet oraz rosół. Chwilę gotuj, a gdy płyn tro... pokaż całość »

Gęś z suszonymi owocami

Gęś natrzyj pieprzem oraz tymiankiem w środku oraz na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę oraz wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po god... pokaż całość »

Zapiekanka z boczkiem i frankfur

Na dno formy wlewamy olej. Układamy boczek pokrojony w grube słupki oraz ponacinane połówki frankfurterek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy boczek oraz kiełbaski zaczną się rumienić oraz stawać chrupiące - zmniejszamy temperaturę do 180°C,... pokaż całość »