Pieczenie

Strona 8 z 30

  Zapiekanki

Kugiel ziemniaczany

Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj ze startą cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową masą napełnij nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania, piecz 45 minut w temp. 160°C. Powierzc... pokaż całość »

Pastisio

Makaron ugotuj al dente. Mięso wymieszaj z połową pęczka tymianku, przypraw solą oraz pieprzem, podsmaż na oliwie. W żaroodpornym naczyniu układaj na zmianę mięso oraz makaron (górną warstwą powinien być makaron). Posyp resztą tymianku, piecz 20 minut w t... pokaż całość »

Nadziewana papaja

W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na małym ogniu cebulę, czosnek oraz chili (około 10 minut). Dodaj posiekane mięso, smaż około 10 minut. Wymieszaj z koncentratem oraz pomidorami, przypraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż połówk... pokaż całość »

Pasticcio di Maccheroni alla Fio

Robimy ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, cukrem oraz przyprawami. Wyrabiamy z tłuszczem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtko oraz jajko, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią oraz odstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy ragu: ce... pokaż całość »

Lesso di manzo al forno

Bardzo ważne jest, by mięso wołowe miało trochę tłuszczu na wierzchu oraz skórę. Bryłę wołowiny obwiązujemy mocno bawełnianym sznurkiem oraz wkładamy do brytfanny z warzywami oraz bazylią. Podlewamy mięso wodą do połowy jego wysokości, solimy oraz wstawia... pokaż całość »

Kaszanka z ziemniakami i jabłkie

Obrane ze skórki ziemniaki oraz kaszankę kroimy w plastry, obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy ś... pokaż całość »

Cielęcina zapiekana z cukinią w

Słodką śmietankę łączymy z kwaśną śmietaną oraz gotujemy, mieszając, aż powstanie gładki krem. Cukinię myjemy oraz kroimy w cienkie plasterki. Parmezan oraz ementaler ścieramy na wiórki. Część listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w pas... pokaż całość »

Karp w sosie maderowo-grzybowym

Karpia pokrój w dzwonka, posól, popieprz oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 2godziny. Przygotuj sos: grzyby namocz w wodzie przez 30 minut, następnie ugotuj do miękkości, odcedź oraz pokrój w paski. Ciemny sos zagotuj z maderą, konce... pokaż całość »

Zapiekanka z ziemniakami i kurzy

Ziemniaki myjemy, obieramy oraz kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki oraz udka. Wrzucamy listki lau... pokaż całość »

Teksański mostek wołowy

Mięso natrzyj przyprawami zmiksowanymi z czosnkiem, musztardą, solą oraz 3 łyżkami oleju. Wstaw na dobę do lodówki. Potem mięso trzeba uwędzić (4-5 godzin). U nas robi się to w dymie z drewna drzew liściastych, w Teksasie - w dymie drewna mesquitte. Uwędz... pokaż całość »

Szynka marynowana w pieprzu

Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą oraz zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj oraz wstaw na 3 dni do lo... pokaż całość »

Prawdziwe Gratin dauphinois

Obrane oraz osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypuje... pokaż całość »

Wieprzowina o tygrysiej skórce

Mięso włóż do wrzątku wody, obgotuj. Jeszcze gorące otocz w sosie sojowym oraz winie. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę. Zahartuj mięso w zimnej wodzie, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj dymkę, cukier, cz... pokaż całość »

Grecka musaka

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości 5 mm, solimy oraz odstawiamy na pół godziny. Następnie płuczemy je zimną wodą oraz osączamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy oliwę na patelni oraz podpiekamy na niej z każdej strony bakłażany na lekko brązow... pokaż całość »

Mostek cielęcy z farszem z kaszt

Podajemy z zieloną sałatą z pomarańczami, polaną sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.... pokaż całość »

Pieczony łosoś z salsą z awokado

Imbir obieramy oraz kroimy. Chilli przepoławiamy, usuwamy nasionka, papryczkę drobno siekamy. Z limonek ścieramy skórkę. Wyciskamy sok – potrzebujemy 6 łyżek. Mieszamy w miseczce 4 łyżki miodu, kawałek chilli, 2 łyżki musztardy, połowę otartej skórk... pokaż całość »

Eskalopki z kurkami

przełóż na talerz oraz podawaj polane sosem kurkowym.... pokaż całość »

Zapiekane szpecle z porami

Pory myjemy, kroimy w krążki. Wkładamy na 5 minut do gotującej się osolonej wody. Szpecle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka rozbijamy, mieszamy ze śmietaną. Solimy, pieprzymy. W naczyniu żarodopornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwę s... pokaż całość »

Carbonade - wołowina z ciemnym c

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 1/2 cm oraz usmaż na rozgrzanym oleju (po 5 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na patelnię wlej ocet oraz rosół. Chwilę gotuj, a gdy płyn tro... pokaż całość »