Szynka marynowana w pieprzu
Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą oraz zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj oraz wstaw na 3 dni do lo...
pokaż całość »Prawdziwe Gratin dauphinois
Obrane oraz osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypuje...
pokaż całość »Wieprzowina o tygrysiej skórce
Mięso włóż do wrzątku wody, obgotuj. Jeszcze gorące otocz w sosie sojowym oraz winie. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę. Zahartuj mięso w zimnej wodzie, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj dymkę, cukier, cz...
pokaż całość »Grecka musaka
Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości 5 mm, solimy oraz odstawiamy na pół godziny. Następnie płuczemy je zimną wodą oraz osączamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy oliwę na patelni oraz podpiekamy na niej z każdej strony bakłażany na lekko brązow...
pokaż całość »Pieczony łosoś z salsą z awokado
Imbir obieramy oraz kroimy. Chilli przepoławiamy, usuwamy nasionka, papryczkę drobno siekamy. Z limonek ścieramy skórkę. Wyciskamy sok – potrzebujemy 6 łyżek. Mieszamy w miseczce 4 łyżki miodu, kawałek chilli, 2 łyżki musztardy, połowę otartej skórk...
pokaż całość »Zapiekane szpecle z porami
Pory myjemy, kroimy w krążki. Wkładamy na 5 minut do gotującej się osolonej wody. Szpecle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka rozbijamy, mieszamy ze śmietaną. Solimy, pieprzymy. W naczyniu żarodopornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwę s...
pokaż całość »Carbonade - wołowina z ciemnym c
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 1/2 cm oraz usmaż na rozgrzanym oleju (po 5 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na patelnię wlej ocet oraz rosół. Chwilę gotuj, a gdy płyn tro...
pokaż całość »Gęś z suszonymi owocami
Gęś natrzyj pieprzem oraz tymiankiem w środku oraz na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę oraz wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po god...
pokaż całość »Zapiekanka z boczkiem i frankfur
Na dno formy wlewamy olej. Układamy boczek pokrojony w grube słupki oraz ponacinane połówki frankfurterek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy boczek oraz kiełbaski zaczną się rumienić oraz stawać chrupiące - zmniejszamy temperaturę do 180°C,...
pokaż całość »Pikantny pieczony kurczak
Wymieszaj maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu. Dodaj cebulę, włóż kurczaka oraz wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin....
pokaż całość »Polędwiczki w mleku
Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką oraz odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą oraz pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do ml...
pokaż całość »Wieprzowina na czerwono
Pokrój mięso w paski o długości 10-12 cm oraz szerokości 4-5 cm. Wymieszaj ocet ryżowy (lub sherry), sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek oraz przyprawę ?Pięć Smaków?. Jeśli zamierzasz użyć barwnika, również dodaj go do marynaty....
pokaż całość »Pieczeń wieprzowa w ciemnym piwi
Mięso nacinamy u góry (głęboko). Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Wkładamy, skórką do dołu, do brytfanny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. Cebulkę oraz ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na poł...
pokaż całość »Pieczona szynka wieprzowa z szyn
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą oraz pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso...
pokaż całość »Rolada cielęca
Plaster mięsa zalej winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem oraz natką. Odstaw na kilkanaście minut. Osobno zmieszaj bułkę tartą, ćwiartki jajek na twardo oraz cebulę przesmażoną na maśle. Wyjmij mięso z zalewy, osusz oraz posmaruj mieszaniną...
pokaż całość »Okoń w pokrzywach
Pozostałe całe liście dusimy na łyżce oliwy niecałą minutę, żeby się zeszkliły. Okonia podajemy z sosem oraz przybraniem z całych liści....
pokaż całość »Kurczak z Casamance
Natrzyj mięso cytryną, ułóż w brytfannie. Posyp cebulą, natką, czarnym oraz czerwonym pieprzem, solą, pokruszonymi listkami laurowymi oraz tymiankiem. Polej sokiem cytrynowym oraz oliwą. Odłóż na 30 minut, aby mięso się zamarynowało, a potem wyjmij je z c...
pokaż całość »Roladki I
Ukroić plaster piersi indyka, rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posypać delikatnie solą oraz pieprzem. Rozsmarować farsz na całej powierzchni, a następnie zwinąć roladkę. Aby otrzymać ładny kształt, należy zawinąć roladki w folię aluminiową. Piec w piekarniku...
pokaż całość »