Pieczenie

Strona 23 z 30

  Zapiekanki

Mostek cielęcy z farszem z kaszt

Podajemy z zieloną sałatą z pomarańczami, polaną sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.... pokaż całość »

Pieczony łosoś z salsą z awokado

Imbir obieramy oraz kroimy. Chilli przepoławiamy, usuwamy nasionka, papryczkę drobno siekamy. Z limonek ścieramy skórkę. Wyciskamy sok – potrzebujemy 6 łyżek. Mieszamy w miseczce 4 łyżki miodu, kawałek chilli, 2 łyżki musztardy, połowę otartej skórk... pokaż całość »

Eskalopki z kurkami

przełóż na talerz oraz podawaj polane sosem kurkowym.... pokaż całość »

Zapiekane szpecle z porami

Pory myjemy, kroimy w krążki. Wkładamy na 5 minut do gotującej się osolonej wody. Szpecle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka rozbijamy, mieszamy ze śmietaną. Solimy, pieprzymy. W naczyniu żarodopornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwę s... pokaż całość »

Carbonade - wołowina z ciemnym c

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 1/2 cm oraz usmaż na rozgrzanym oleju (po 5 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na patelnię wlej ocet oraz rosół. Chwilę gotuj, a gdy płyn tro... pokaż całość »

Gęś z suszonymi owocami

Gęś natrzyj pieprzem oraz tymiankiem w środku oraz na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę oraz wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po god... pokaż całość »

Zapiekanka z boczkiem i frankfur

Na dno formy wlewamy olej. Układamy boczek pokrojony w grube słupki oraz ponacinane połówki frankfurterek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy boczek oraz kiełbaski zaczną się rumienić oraz stawać chrupiące - zmniejszamy temperaturę do 180°C,... pokaż całość »

Pikantny pieczony kurczak

Wymieszaj maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu. Dodaj cebulę, włóż kurczaka oraz wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin.... pokaż całość »

Polędwiczki w mleku

Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką oraz odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą oraz pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do ml... pokaż całość »

Wieprzowina na czerwono

Pokrój mięso w paski o długości 10-12 cm oraz szerokości 4-5 cm. Wymieszaj ocet ryżowy (lub sherry), sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek oraz przyprawę ?Pięć Smaków?. Jeśli zamierzasz użyć barwnika, również dodaj go do marynaty.... pokaż całość »

Pieczeń wieprzowa w ciemnym piwi

Mięso nacinamy u góry (głęboko). Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Wkładamy, skórką do dołu, do brytfanny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. Cebulkę oraz ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na poł... pokaż całość »

Pieczona szynka wieprzowa z szyn

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą oraz pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso... pokaż całość »

Rolada cielęca

Plaster mięsa zalej winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem oraz natką. Odstaw na kilkanaście minut. Osobno zmieszaj bułkę tartą, ćwiartki jajek na twardo oraz cebulę przesmażoną na maśle. Wyjmij mięso z zalewy, osusz oraz posmaruj mieszaniną... pokaż całość »

Okoń w pokrzywach

Pozostałe całe liście dusimy na łyżce oliwy niecałą minutę, żeby się zeszkliły. Okonia podajemy z sosem oraz przybraniem z całych liści.... pokaż całość »

Kurczak z Casamance

Natrzyj mięso cytryną, ułóż w brytfannie. Posyp cebulą, natką, czarnym oraz czerwonym pieprzem, solą, pokruszonymi listkami laurowymi oraz tymiankiem. Polej sokiem cytrynowym oraz oliwą. Odłóż na 30 minut, aby mięso się zamarynowało, a potem wyjmij je z c... pokaż całość »

Roladki I

Ukroić plaster piersi indyka, rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posypać delikatnie solą oraz pieprzem. Rozsmarować farsz na całej powierzchni, a następnie zwinąć roladkę. Aby otrzymać ładny kształt, należy zawinąć roladki w folię aluminiową. Piec w piekarniku... pokaż całość »

Świąteczne mięso w goździkowym s

Cielęcinę oczyścić z błon oraz tłuszczu. Nakłuć nożem, naszpikować ćwiartkami ząbków czosnku oraz goździkami (zostawić 3 - 4 szt. do sosu). Mięso zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Potem przyprawić solą oraz pieprzem. Obrumienić ze wszystkich st... pokaż całość »

Polędwica Wellingtona

Uformować mięso w kształtny prostokąt oraz obwiązać nicią, aby zachowało kształt podczas pieczenia. Posypać solą oraz pieprzem. Krótko podsmażyć (1 minutę na każdy bok oraz końce). Odstawić, zdjąć nici, wystudzić (można przygotować mięso dzień wcześniej).... pokaż całość »

Cannelloni z warzywami i kurczak

Do wrzącej wody wrzucić cannelloni oraz gotować 8-10 min. Delikatnie przełożyć makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł. Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.Makaron przygotować jak w poprzednim przepisie. Warzywa pokroić w paseczki. Podsmaż... pokaż całość »