Pieczenie

Strona 18 z 30

  Zapiekanki

Teksański mostek wołowy

Mięso natrzyj przyprawami zmiksowanymi z czosnkiem, musztardą, solą oraz 3 łyżkami oleju. Wstaw na dobę do lodówki. Potem mięso trzeba uwędzić (4-5 godzin). U nas robi się to w dymie z drewna drzew liściastych, w Teksasie - w dymie drewna mesquitte. Uwędz... pokaż całość »

Szynka marynowana w pieprzu

Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą oraz zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj oraz wstaw na 3 dni do lo... pokaż całość »

Prawdziwe Gratin dauphinois

Obrane oraz osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypuje... pokaż całość »

Wieprzowina o tygrysiej skórce

Mięso włóż do wrzątku wody, obgotuj. Jeszcze gorące otocz w sosie sojowym oraz winie. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę. Zahartuj mięso w zimnej wodzie, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj dymkę, cukier, cz... pokaż całość »

Grecka musaka

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości 5 mm, solimy oraz odstawiamy na pół godziny. Następnie płuczemy je zimną wodą oraz osączamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy oliwę na patelni oraz podpiekamy na niej z każdej strony bakłażany na lekko brązow... pokaż całość »

Mostek cielęcy z farszem z kaszt

Podajemy z zieloną sałatą z pomarańczami, polaną sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.... pokaż całość »

Pieczony łosoś z salsą z awokado

Imbir obieramy oraz kroimy. Chilli przepoławiamy, usuwamy nasionka, papryczkę drobno siekamy. Z limonek ścieramy skórkę. Wyciskamy sok – potrzebujemy 6 łyżek. Mieszamy w miseczce 4 łyżki miodu, kawałek chilli, 2 łyżki musztardy, połowę otartej skórk... pokaż całość »

Eskalopki z kurkami

przełóż na talerz oraz podawaj polane sosem kurkowym.... pokaż całość »

Zapiekane szpecle z porami

Pory myjemy, kroimy w krążki. Wkładamy na 5 minut do gotującej się osolonej wody. Szpecle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka rozbijamy, mieszamy ze śmietaną. Solimy, pieprzymy. W naczyniu żarodopornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwę s... pokaż całość »

Carbonade - wołowina z ciemnym c

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 1/2 cm oraz usmaż na rozgrzanym oleju (po 5 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na patelnię wlej ocet oraz rosół. Chwilę gotuj, a gdy płyn tro... pokaż całość »

Gęś z suszonymi owocami

Gęś natrzyj pieprzem oraz tymiankiem w środku oraz na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę oraz wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st., polewając wytwarzającym się sosem. Po god... pokaż całość »

Zapiekanka z boczkiem i frankfur

Na dno formy wlewamy olej. Układamy boczek pokrojony w grube słupki oraz ponacinane połówki frankfurterek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy boczek oraz kiełbaski zaczną się rumienić oraz stawać chrupiące - zmniejszamy temperaturę do 180°C,... pokaż całość »

Pikantny pieczony kurczak

Wymieszaj maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu. Dodaj cebulę, włóż kurczaka oraz wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin.... pokaż całość »

Polędwiczki w mleku

Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką oraz odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą oraz pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do ml... pokaż całość »

Wieprzowina na czerwono

Pokrój mięso w paski o długości 10-12 cm oraz szerokości 4-5 cm. Wymieszaj ocet ryżowy (lub sherry), sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek oraz przyprawę ?Pięć Smaków?. Jeśli zamierzasz użyć barwnika, również dodaj go do marynaty.... pokaż całość »

Pieczeń wieprzowa w ciemnym piwi

Mięso nacinamy u góry (głęboko). Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Wkładamy, skórką do dołu, do brytfanny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. Cebulkę oraz ziemniaki obieramy, przekrawamy wzdłuż na poł... pokaż całość »

Pieczona szynka wieprzowa z szyn

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą oraz pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso... pokaż całość »

Rolada cielęca

Plaster mięsa zalej winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem oraz natką. Odstaw na kilkanaście minut. Osobno zmieszaj bułkę tartą, ćwiartki jajek na twardo oraz cebulę przesmażoną na maśle. Wyjmij mięso z zalewy, osusz oraz posmaruj mieszaniną... pokaż całość »

Okoń w pokrzywach

Pozostałe całe liście dusimy na łyżce oliwy niecałą minutę, żeby się zeszkliły. Okonia podajemy z sosem oraz przybraniem z całych liści.... pokaż całość »

Kurczak z Casamance

Natrzyj mięso cytryną, ułóż w brytfannie. Posyp cebulą, natką, czarnym oraz czerwonym pieprzem, solą, pokruszonymi listkami laurowymi oraz tymiankiem. Polej sokiem cytrynowym oraz oliwą. Odłóż na 30 minut, aby mięso się zamarynowało, a potem wyjmij je z c... pokaż całość »