Smażenie

Strona 12 z 19

  Omlety

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Mięso pokrój w paski. Dodaj wódkę oraz sól, wymieszaj, przykryj. Odstaw na 15 minut, dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki. Paprykę pokrój w paski, por w krążki, a cebulę posiekaj. Przełóż warzywa do rondla, dodaj ocet, sos sojowy, cukier oraz przecier. Po... pokaż całość »

Alu kofta - kulki warzywne w sos

Zrób sos: do gorącego ghee dodaj imbir oraz chili. Jak zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jo... pokaż całość »

Ryba w kształcie wiewiórki

Rybę natnij wzdłuż kręgosłupa, nie odcinając głowy oraz ogona. Oddziel kręgosłup oraz ości żebrowe od mięsa. Mięso ryby natnij w kratkę o boku 1 cm, krojąc aż do skóry, ale nie przecinając jej. Wymieszaj łyżkę wina z 1/2 łyżeczki soli, skrop mięso ryby, a... pokaż całość »

Sajgonki (Wietnam)

Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapustą (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem oraz cebulką. Zwilż wodą kolejne arkusze papieru ryżoweg... pokaż całość »

Naleśnikowy tort bananowy

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką. Pośrodku zrób dołek, wlej mleko wymieszane z jajkiem. Mieszaj tak długo, aż masa będzie jednolita. Rozgrzej patelnię, włóż kawałeczek masła. Wlej 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego... pokaż całość »

Biała ryba w cieście

Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli oraz połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli oraz 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powsta... pokaż całość »

Kurczak z groszkiem

Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny oraz kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj oraz odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki... pokaż całość »

Tortilla (Hiszpania)

Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.... pokaż całość »

Gulasz ze sznycli cielęcych

Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, przesmaż na sklarowanym maśle. Zdejmij z patelni oraz zabezpiecz przed wystygnięciem. Mięso pokrój w cienkie paseczki w poprzek włókien. Oprósz solą oraz pieprzem oraz mąką. Smaż porcjami na tym samym tłuszczu, na kt... pokaż całość »

Placki z kiszonej kapusty

Ziemniaki obierz oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków razem z jajkiem oraz mąką. Przypraw do smaku, wymieszaj. Z masy usmaż placuszki na oleju (po 3 minuty z każdej strony). Śmietankę przypraw sokiem z cytryny, sol... pokaż całość »

Pakora - warzywa w cieście naleś

Przesiej mąkę, dodaj sól oraz chili oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Odstaw je na 30 minut. Dodaj posiekane chili, kolendrę oraz szczyptę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Do ciasta wrzuć przygotowane wa... pokaż całość »

Polędwiczki wieprzowe z wiśniami

Skarmelizuj cukier na patelni. Wlej ocet, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj piwo, gotuj 5 minut. Włóż wiśnie, gotuj kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia, przełóż do innego naczynia oraz przestudź. Polędwiczki włóż na rozgrzaną oliwę, smaż na średnim ogniu okoł... pokaż całość »

Kurczak z trawą cytrynową

Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego oraz sól. Wymieszaj. Przykryj oraz wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki oraz pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w m... pokaż całość »

Smażona ryba po indyjsku na ostr

Przełóż filety do miski oraz skrop je sokiem z cytryny. Mąkę przypraw garam masala, kurkumą oraz chili. Na talerzu roztrzep jajko. Rybę panieruj najpierw w jajku, następnie w mące z przyprawami. Smaż 3-4 minuty w dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Podawaj ... pokaż całość »

Paseczki wieprzowiny z zieloną p

Mięso pokrój w paseczki o długości 5 cm. Przełóż do miseczki, dodaj sól, białko oraz tyle mąki, aby każdy pasek mięsa był dokładnie nią pokryty. Wymieszaj. Paprykę pokrój w takie same paseczki jak mięso. W woku w gorącym głębokim oleju obsmaż mięso, a pot... pokaż całość »

Pieczona ryba z sosem serowym i

rosół podgrzewamy, dodajemy do niego serek, mieszając. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy. Migdały niezbyt drobno siekamy, prażymy na patelni bez tłuszczu. Rybę po umyciu solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni oraz obsma... pokaż całość »

Piersi z kaczki z roszponką i ci

Piersi kroimy na cienkie plasterki, solimy oraz pieprzymy. Smażymy krótko z każdej strony na rozgrzanym maśle. Podlewamy czerwonym winem oraz octem winnym, dosmaczamy chilli. Dodajemy miód, mieszamy oraz dusimy około 15 minut. Wyjmujmy mięso z patelni ora... pokaż całość »

Kuleczki wołowe

Zeszklij cebulę na odrobinie oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodaj mięso oraz smaż 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, chili, imbir oraz czosnek, posól, smaż, aż mięso nie będzie już surowe. Zdejmij z ognia, dodaj ziemniaki, połącz z mięsem. Z masy formuj k... pokaż całość »

Saltimbocca na patyku

Sznycle delikatnie rozbijamy, tniemy na paski szerokości 3 cm, podobnie szynkę, tak by plastry pasowały do siebie. Na cielęcinie układamy plastry prosciutto oraz listki szałwii, nadziewamy pakieciki na szpilki do szaszłyków. Rozgrzewamy olej, smażymy szas... pokaż całość »