Smażenie

Strona 14 z 19

  Omlety

Ryba w kształcie wiewiórki

Rybę natnij wzdłuż kręgosłupa, nie odcinając głowy oraz ogona. Oddziel kręgosłup oraz ości żebrowe od mięsa. Mięso ryby natnij w kratkę o boku 1 cm, krojąc aż do skóry, ale nie przecinając jej. Wymieszaj łyżkę wina z 1/2 łyżeczki soli, skrop mięso ryby, a... pokaż całość »

Sajgonki (Wietnam)

Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapustą (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem oraz cebulką. Zwilż wodą kolejne arkusze papieru ryżoweg... pokaż całość »

Naleśnikowy tort bananowy

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką. Pośrodku zrób dołek, wlej mleko wymieszane z jajkiem. Mieszaj tak długo, aż masa będzie jednolita. Rozgrzej patelnię, włóż kawałeczek masła. Wlej 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego... pokaż całość »

Biała ryba w cieście

Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli oraz połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli oraz 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powsta... pokaż całość »

Kurczak z groszkiem

Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny oraz kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj oraz odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki... pokaż całość »

Tortilla (Hiszpania)

Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.... pokaż całość »

Gulasz ze sznycli cielęcych

Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki, przesmaż na sklarowanym maśle. Zdejmij z patelni oraz zabezpiecz przed wystygnięciem. Mięso pokrój w cienkie paseczki w poprzek włókien. Oprósz solą oraz pieprzem oraz mąką. Smaż porcjami na tym samym tłuszczu, na kt... pokaż całość »

Placki z kiszonej kapusty

Ziemniaki obierz oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków razem z jajkiem oraz mąką. Przypraw do smaku, wymieszaj. Z masy usmaż placuszki na oleju (po 3 minuty z każdej strony). Śmietankę przypraw sokiem z cytryny, sol... pokaż całość »

Pakora - warzywa w cieście naleś

Przesiej mąkę, dodaj sól oraz chili oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Odstaw je na 30 minut. Dodaj posiekane chili, kolendrę oraz szczyptę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Do ciasta wrzuć przygotowane wa... pokaż całość »

Polędwiczki wieprzowe z wiśniami

Skarmelizuj cukier na patelni. Wlej ocet, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj piwo, gotuj 5 minut. Włóż wiśnie, gotuj kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia, przełóż do innego naczynia oraz przestudź. Polędwiczki włóż na rozgrzaną oliwę, smaż na średnim ogniu okoł... pokaż całość »

Kurczak z trawą cytrynową

Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego oraz sól. Wymieszaj. Przykryj oraz wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki oraz pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w m... pokaż całość »

Smażona ryba po indyjsku na ostr

Przełóż filety do miski oraz skrop je sokiem z cytryny. Mąkę przypraw garam masala, kurkumą oraz chili. Na talerzu roztrzep jajko. Rybę panieruj najpierw w jajku, następnie w mące z przyprawami. Smaż 3-4 minuty w dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Podawaj ... pokaż całość »

Paseczki wieprzowiny z zieloną p

Mięso pokrój w paseczki o długości 5 cm. Przełóż do miseczki, dodaj sól, białko oraz tyle mąki, aby każdy pasek mięsa był dokładnie nią pokryty. Wymieszaj. Paprykę pokrój w takie same paseczki jak mięso. W woku w gorącym głębokim oleju obsmaż mięso, a pot... pokaż całość »

Pieczona ryba z sosem serowym i

rosół podgrzewamy, dodajemy do niego serek, mieszając. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy. Migdały niezbyt drobno siekamy, prażymy na patelni bez tłuszczu. Rybę po umyciu solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni oraz obsma... pokaż całość »

Piersi z kaczki z roszponką i ci

Piersi kroimy na cienkie plasterki, solimy oraz pieprzymy. Smażymy krótko z każdej strony na rozgrzanym maśle. Podlewamy czerwonym winem oraz octem winnym, dosmaczamy chilli. Dodajemy miód, mieszamy oraz dusimy około 15 minut. Wyjmujmy mięso z patelni ora... pokaż całość »

Kuleczki wołowe

Zeszklij cebulę na odrobinie oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodaj mięso oraz smaż 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, chili, imbir oraz czosnek, posól, smaż, aż mięso nie będzie już surowe. Zdejmij z ognia, dodaj ziemniaki, połącz z mięsem. Z masy formuj k... pokaż całość »

Saltimbocca na patyku

Sznycle delikatnie rozbijamy, tniemy na paski szerokości 3 cm, podobnie szynkę, tak by plastry pasowały do siebie. Na cielęcinie układamy plastry prosciutto oraz listki szałwii, nadziewamy pakieciki na szpilki do szaszłyków. Rozgrzewamy olej, smażymy szas... pokaż całość »

Łosoś z kremem pieprzowym

Filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem. Podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z każdej strony oraz odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy wino oraz rosół, zagotowujemy. Dodajemy serek, cały czas mieszając. Doprawiamy solą ... pokaż całość »

Naleśniki z orzechami

Utrzyj jajka, mleko, cukier, aromat, skórkę cytrynową oraz sól, połącz z mąką. Po trochu wlewaj wodę sodową, mieszając, aż do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany. Odstaw na 30 minut. Smaż na oleju cienkie naleśniki. Zrób nadzienie: w rondlu zagotuj ś... pokaż całość »