Sosy

Strona 3 z 11

  Sosy

Pastel de Papa - potrawka z warz

W dużym rondlu rozgrzej olej. Włóż cebulę, czosnek, kmin oraz zieloną paprykę. Smaż 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, pomidory oraz kapustę. Gotuj, aż kapusta będzie miękka, przypraw do smaku, dodaj oliwki oraz rodzynki. Gotuj kilka minut, potem zdejmij z ogni... pokaż całość »

Curry z orzechów nerkowca

Namocz orzechy na całą noc. W tym czasie zmień wodę dwa lub trzy razy. Następnie osącz orzechy oraz ugotuj w 300 ml wody z kurkumą. Orzechy powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Gdy się przyrumieni, dodaj pozostałe składnik... pokaż całość »

Konfitura z melona i cytrusów

Pomarańczę oraz cytrynę dokładnie umyj, cieniutko obierz ze skórki. Skórki zalej wodą, gotuj przez 4 minuty, odcedź oraz pokrój na cienkie paseczki. Z owoców wyciśnij sok. Miąższ melona po usunięciu skóry oraz pestek pokrój w kostkę oraz przełóż do miski.... pokaż całość »

Stek z tuńczyka w sezamie z sose

Stek z tuńczyka zawijamy w folię przezroczystą, formujemy w rulon oraz wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie odwijamy folię oraz obtaczamy rybę w sezamie. Rozgrzewamy oliwę na patelni oraz obsmażamy tuńczyka po półtorej minuty z każdej strony. Potem k... pokaż całość »

Kołduny w rosole

Mięso oczyść ze ścięgien oraz błon, przepuść przez maszynkę. Podlej zimną wodą, dodaj przyprawy, czosnek roztarty z solą oraz posiekaną cebulę. Wyrób rękami lub mikserem tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób dołek. Wbij ... pokaż całość »

Sos chili po wietnamsku

Odkrój ogonki papryczek chili, strąki przekrój wzdłuż oraz usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do malaksera oraz zmiksuj na gładką pastę z kawałkami chili. Dodaj cuk... pokaż całość »

Sos zielony frankfurcki

Zioła umyj, osusz oraz posiekaj. Jajka przekrój, wyjmij żółtka oraz rozetrzyj w miseczce z olejem. Dodaj jogurt, śmietanę oraz sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem oraz startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw d... pokaż całość »

Tempura

Wymieszaj składniki ciasta, dodając tyle lodowatej wody, aby było dość gęste. Przygotowane produkty zanurzaj w cieście oraz smaż w głębokim, gorącym oleju na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Wymieszaj składniki sosu, wlej do miseczki oraz podawaj do tempury... pokaż całość »

Lesso di manzo

(według Zenone Beniniego*), Mięso oraz kości wkładamy do wody razem z obraną cebulą, pomidorami oraz liśćmi bazylii. Wodę solimy, przykrywamy garnek oraz gotujemy na małym ogniu co najmniej 3 godziny. Ugotowane mięso kroimy w plasterki oraz podajemy na o... pokaż całość »

Kapusta kiszona

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści (kilka dużych, ładnych liści pozostaw do wyłożenia garnka), opłucz oraz cienko poszatkuj. Cebulę obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj oraz zetrzyj na tarce do jarzyn (tej z większymi otworami)... pokaż całość »

Rożki z papieru ryżowego z tuńcz

Papier ryżowy moczymy przez 5 min w letniej wodzie, wyciągamy oraz delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mango, paluszka krabowego, stek z tuńczyka oraz awokado kroimy w cienkie 5-centymetrowe paski. Kładziemy je na środku papieru, dodajemy liść sała... pokaż całość »

Kurczak w sosie limonkowym z mar

Cebulkę po obraniu kroimy w cienkie krążki. Marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, a potem kroimy w poprzek na kawałeczki grubości 1 cm. Sok wyciśnięty z limonek, musztardę, liście laurowe, sól oraz pieprz mieszamy z warzywami. Mięso kroimy w 3-centymetr... pokaż całość »

Kluski z grzybami

Żółtka utrzyj z masłem, dodaj pianę z białek oraz mąkę, delikatnie wymieszaj z grzybami. Przypraw do smaku. Łyżeczkę zanurz we wrzątku, nabieraj nią porcje ciasta oraz kładź je na wrzącą wodę. Kluseczki są gotowe, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Podawa... pokaż całość »

Czatnej (pasta) z kolendrą

Zmiksuj wszystkie podane składniki w blenderze, dodając, jeśli to konieczne, łyżkę wody. Uwaga: o ile nie uda ci się kupić świeżej kolendry, użyj listków mięty. Ten czatnej jest znakomitym dodatkiem do krakersów lub jako dip do frytek oraz ?pakora?, czyli... pokaż całość »

Gulasz po meksykańsku

Mięso kroimy w kawałki, masło topimy w głębokiej patelni, następnie mięso przesmażamy lekko ze wszystkich stron. Dodajemy cebule, posiekany czosnek oraz podduszamy je, pilnując jednak, aby nie zbrązowiały. Podsmażone mięso z cebulą zdejmujemy z patelni. D... pokaż całość »

Krewetki w sosie musztardowym

Na patelni lub w rondlu o grubych ściankach rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj całe ziarna gorczycy oraz czarnuszkę. Gdy gorczyca zacznie pękać oraz strzelać, dodaj czosnek oraz podgrzewaj około 30 sekund. Teraz dodaj cebulę, podgrzewaj 12-15 minut, mieszając... pokaż całość »

Polpettine di lesso

Mięsa oraz warzywa miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę oraz zmiażdżony czosnek, startą skórkę z cytryny oraz parmezan. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka (jeśli masa jest bardzo mokra, wystarczy jedno) oraz znowu mieszamy. Solimy, dodajemy pieprz oraz gał... pokaż całość »

Tatar z łososia z czerwonym kawi

Łososia drobno kroimy lub lekko miksujemy w blenderze. Majonez mieszamy z wasabi. Na tatar z łososia kładziemy odrobinę przygotowanego majonezu oraz kawioru oraz posypujemy sezamem.... pokaż całość »

Pasztecik- rożek francuski z ser

Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz oraz składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.... pokaż całość »

Prowansalska tapenada - pasta na

Oliwki, anchois, czosnek oraz kapary utłucz w moździerzu lub zmiksuj. Gdy powstanie gładka pasta, dodaj przyprawy oraz koniak, a potem, ciągle mieszając łyżką, stopniowo dolewaj oliwę. Możesz dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz łyżeczkę mu... pokaż całość »