Sosy

Strona 5 z 11

  Sosy

Konfitura z melona i cytrusów

Pomarańczę oraz cytrynę dokładnie umyj, cieniutko obierz ze skórki. Skórki zalej wodą, gotuj przez 4 minuty, odcedź oraz pokrój na cienkie paseczki. Z owoców wyciśnij sok. Miąższ melona po usunięciu skóry oraz pestek pokrój w kostkę oraz przełóż do miski.... pokaż całość »

Stek z tuńczyka w sezamie z sose

Stek z tuńczyka zawijamy w folię przezroczystą, formujemy w rulon oraz wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie odwijamy folię oraz obtaczamy rybę w sezamie. Rozgrzewamy oliwę na patelni oraz obsmażamy tuńczyka po półtorej minuty z każdej strony. Potem k... pokaż całość »

Kołduny w rosole

Mięso oczyść ze ścięgien oraz błon, przepuść przez maszynkę. Podlej zimną wodą, dodaj przyprawy, czosnek roztarty z solą oraz posiekaną cebulę. Wyrób rękami lub mikserem tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób dołek. Wbij ... pokaż całość »

Sos chili po wietnamsku

Odkrój ogonki papryczek chili, strąki przekrój wzdłuż oraz usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do malaksera oraz zmiksuj na gładką pastę z kawałkami chili. Dodaj cuk... pokaż całość »

Sos zielony frankfurcki

Zioła umyj, osusz oraz posiekaj. Jajka przekrój, wyjmij żółtka oraz rozetrzyj w miseczce z olejem. Dodaj jogurt, śmietanę oraz sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem oraz startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw d... pokaż całość »

Tempura

Wymieszaj składniki ciasta, dodając tyle lodowatej wody, aby było dość gęste. Przygotowane produkty zanurzaj w cieście oraz smaż w głębokim, gorącym oleju na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Wymieszaj składniki sosu, wlej do miseczki oraz podawaj do tempury... pokaż całość »

Lesso di manzo

(według Zenone Beniniego*), Mięso oraz kości wkładamy do wody razem z obraną cebulą, pomidorami oraz liśćmi bazylii. Wodę solimy, przykrywamy garnek oraz gotujemy na małym ogniu co najmniej 3 godziny. Ugotowane mięso kroimy w plasterki oraz podajemy na o... pokaż całość »

Kapusta kiszona

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści (kilka dużych, ładnych liści pozostaw do wyłożenia garnka), opłucz oraz cienko poszatkuj. Cebulę obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj oraz zetrzyj na tarce do jarzyn (tej z większymi otworami)... pokaż całość »

Rożki z papieru ryżowego z tuńcz

Papier ryżowy moczymy przez 5 min w letniej wodzie, wyciągamy oraz delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mango, paluszka krabowego, stek z tuńczyka oraz awokado kroimy w cienkie 5-centymetrowe paski. Kładziemy je na środku papieru, dodajemy liść sała... pokaż całość »

Kurczak w sosie limonkowym z mar

Cebulkę po obraniu kroimy w cienkie krążki. Marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, a potem kroimy w poprzek na kawałeczki grubości 1 cm. Sok wyciśnięty z limonek, musztardę, liście laurowe, sól oraz pieprz mieszamy z warzywami. Mięso kroimy w 3-centymetr... pokaż całość »

Kluski z grzybami

Żółtka utrzyj z masłem, dodaj pianę z białek oraz mąkę, delikatnie wymieszaj z grzybami. Przypraw do smaku. Łyżeczkę zanurz we wrzątku, nabieraj nią porcje ciasta oraz kładź je na wrzącą wodę. Kluseczki są gotowe, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Podawa... pokaż całość »

Czatnej (pasta) z kolendrą

Zmiksuj wszystkie podane składniki w blenderze, dodając, jeśli to konieczne, łyżkę wody. Uwaga: o ile nie uda ci się kupić świeżej kolendry, użyj listków mięty. Ten czatnej jest znakomitym dodatkiem do krakersów lub jako dip do frytek oraz ?pakora?, czyli... pokaż całość »

Gulasz po meksykańsku

Mięso kroimy w kawałki, masło topimy w głębokiej patelni, następnie mięso przesmażamy lekko ze wszystkich stron. Dodajemy cebule, posiekany czosnek oraz podduszamy je, pilnując jednak, aby nie zbrązowiały. Podsmażone mięso z cebulą zdejmujemy z patelni. D... pokaż całość »

Krewetki w sosie musztardowym

Na patelni lub w rondlu o grubych ściankach rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj całe ziarna gorczycy oraz czarnuszkę. Gdy gorczyca zacznie pękać oraz strzelać, dodaj czosnek oraz podgrzewaj około 30 sekund. Teraz dodaj cebulę, podgrzewaj 12-15 minut, mieszając... pokaż całość »

Polpettine di lesso

Mięsa oraz warzywa miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę oraz zmiażdżony czosnek, startą skórkę z cytryny oraz parmezan. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka (jeśli masa jest bardzo mokra, wystarczy jedno) oraz znowu mieszamy. Solimy, dodajemy pieprz oraz gał... pokaż całość »

Tatar z łososia z czerwonym kawi

Łososia drobno kroimy lub lekko miksujemy w blenderze. Majonez mieszamy z wasabi. Na tatar z łososia kładziemy odrobinę przygotowanego majonezu oraz kawioru oraz posypujemy sezamem.... pokaż całość »

Pasztecik- rożek francuski z ser

Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz oraz składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.... pokaż całość »

Prowansalska tapenada - pasta na

Oliwki, anchois, czosnek oraz kapary utłucz w moździerzu lub zmiksuj. Gdy powstanie gładka pasta, dodaj przyprawy oraz koniak, a potem, ciągle mieszając łyżką, stopniowo dolewaj oliwę. Możesz dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz łyżeczkę mu... pokaż całość »

Kurczak z borowikami

Kurczaki myjemy, osuszamy, dzielimy na części.Wykorzystamy udka, podudzia oraz piersi. Mięso solimy, pieprzymy oraz podsmażamy na rumiano na oliwie. Po usmażeniu odkładamy na talerz. Do oliwy dodajemy trochę masła oraz dusimy na nim szalotki. Dodajemy mąk... pokaż całość »

Kurczak w sosie z jabłek i calva

Filety nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy je krótko z każdej strony na oliwie na brązowy kolor. Calvados podpalamy na chochelce do zupy oraz dodajemy do filetów. Następnie wyjmujemy filety z patelni oraz odkładamy na talerz. Jabłka obieramy, dzielimy... pokaż całość »