Owoce i warzywa

Strona 6 z 21

  Warzywa

Parówki faszerowane

4 parówki4 plastry boczku4 plastry żółtego sera1 cebula1 pomidorsłodka papryka1 słoik majonezu1 słoik keczupu1 łyżka oleju Cebulę obrać, pokroić w krążki, zeszklić na oleju.Parówki obrać ze skórki, naciąć wzdłuż. Do nacięc... pokaż całość »

Szaszłyki z papryką

1 cukinia8 parówek4 pomidorynatka pietruszki4 cebule2 papryki czerwone1/2 szklanki kwaśnej śmietany1 puszka koncentratu pomidorowego3 łyżki olejusól, pieprz Cukinię umyć, pokroić w grube plastry.Cebulę obrać , sparzyć wrzątkiem, zdająć ... pokaż całość »

Kapusta słodko-kwaśna

4 filiżanki poszatkowanej słodkiej kapusty 2 jabłka obrane i oczyszczone drobno pokrojone 1/4 filiżanki brązowego cukru 1 łyżka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 1/2 filiżanki masła 1/4 filiżanki octu Włożyć kapustę do średniego, szklanego naczynia. Wymie... pokaż całość »

Kalafior z serem

1 średniej wielkości ugotowany kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula cienko pokrojona w plastry 1/4 łyżeczki soli 1/4 filiżanki tartej bułki 1/4 filiżanki sera cheddar pieprz do smaku Wlać oliwę do małego naczynia. Dodać cebulę i podgrzewa... pokaż całość »

Jajecznica z pieczarkami

3 plasterki gotowanego bekonu bardzo drobno pokrojonego 4 jajka 1/4 filiżanki śmietanki 2 łyżki stołowe masła około 110 g osączonych pokrojonych w plasterki pieczarek z puszki sól i pieprz do smaku siekana zielona pietruszka W szklanym naczy... pokaż całość »

Indyk Divan

1 pęczek gotowanych brokułów 8 - 12 plastrów gotowanej piersi indyka 2 filiżanki białego sosu 1/4 filiżanki tartego parmezanu 1/4 filiżanki tartego sera gruyere Ułożyć brokuły w naczyniu do pieczenia, kwiatami w kierunku brzegów ... pokaż całość »

Groszek zielony z cebulą i piecz

2 łyżki masła 1 mała cebula pokrojona w kostkę około 100 g pieczarek pokrojonyeh w plasterki około 500 g mrożonego groszku 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku W szklanym naczyniu ogrzewać masło do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nas... pokaż całość »

Grapefruit pieczony

2 połówki grapefruita 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka masła lub margaryny Ostrym nożem okroić każdą cząstkę grapefruita. Usunąć pestki. Posypać brązowym cukrem. W kilku miejscach posmarować masłem. Położyć połówki grapefruita na... pokaż całość »

Paprykowy dip (Meksyk)

4 duże zielone papryki 3 pomidory 3 czerwone cebule 1/2 pęczka natki ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz Strąki papryki opłukać, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Ostudzić, obrać ze ... pokaż całość »

Ostry sos do chipsów (Meksyk)

2 awokado 150 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 pęczka natki czerwona papryka czerwona cebula sól, pieprz cayenne Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować z jogurtem, oliwą i sokiem. Dodać posiekaną natkę ... pokaż całość »

Zimne "byczki"

0,75 kg ziemniaków kwas z kiszonej kapusty 5 dag kiszonej kapusty 3 dag cebuli pieprz liść laurowy 0,125 litra śmietany 2 dag mąki Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kap... pokaż całość »

Ziemniaki z patelni z kiełbasą

80 dag ziemniaków 25 dag kiełbasy 2 czerwone cebule 3 łyżki oleju 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub w słupki. Kiełbasę obrać ze skór... pokaż całość »

Ziemniaki z lnianym siemieniem

1 kg ziemniaków 25 dag lnianego siemienia 0,125 l oleju 6 dag cebuli pieprz, sól do smaku Zagotować litr wody. Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Lniane siemię zalewamy wrzątkiem (0,5 l), który przygotowaliśmy w drugim garnk... pokaż całość »

Ziemniaki z jabłkami

0,5 kg ziemniaków 0,5 kg jabłek 4 dag masła 12,5 dag cukru sól Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plasterki. Układać je w rondlu, przekładając warstwą obranych, pokrajanych w talarki jabłek. Każdą warstwę ziemniaków l... pokaż całość »

Ziemniaki z farszem mięsnym

8 dużych obranych ziemniaków 1 czerstwa bułka 1 cebula 3 łyżki masła 25 dag mieszanego mięsa mielonego łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka bazylii 1 ząbek czosnku 250 ml bulionu drobiowego (instant) bazylia do dekoracji sól, pieprz... pokaż całość »

Ziemniaki w śmietanie

1 kg młodych ziemniaków 25 dag śmietany koperek lub natka pietruszki sól Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować. Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać. Podawać można z jajkiem sadzonym lub s... pokaż całość »

Ziemniaki w sosie curry

60 dag ziemniaków o zwartym miąższu 2 duże pory 2 niepełne szklanki rosołu (instant) 1/2 pojemnika śmietany kremówki 2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka mąki 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kminku suszony majeranek sól Starannie oczyścić zi... pokaż całość »

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki nie obierane płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka z wodą, solimy tak jak ziemniaki obierane, przykrywamy i gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy z wody i wsypujemy na miskę. Obieramy wszystkie i podajemy już obrane do jedzenia, lub podajemy w o... pokaż całość »

Ziemniaki w kapturkach

Obieramy ziemniaki z łupin, dobrze myjemy w wodzie, wykładamy do miski, solimy i posypujemy pieprzem. Palimy w piecu drzewem jak na chleb. Kiedy piec jest gorący, rozsuwamy węgle na boki, a środek wymiatamy miotełką, a nawet wilgotną ściereczką i na ś... pokaż całość »

Ziemniaki pieczone po mazursku

1 kg ziemmaków mąka żytnia sól Obrane, mączyste ziemniaki dobrze posolić, posypać grubo żytnią mąką również suto osoloną, ułożyć na blachę mąką posypaną i postawić w gorący piec na godzinę. Uformowana przez sól i mąkę skórka nadaje ziemniakom wybo... pokaż całość »