Owoce i warzywa

Strona 18 z 21

  Warzywa

Ziemniaki z lnianym siemieniem

1 kg ziemniaków 25 dag lnianego siemienia 0,125 l oleju 6 dag cebuli pieprz, sól do smaku Zagotować litr wody. Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Lniane siemię zalewamy wrzątkiem (0,5 l), który przygotowaliśmy w drugim garnk... pokaż całość »

Ziemniaki z jabłkami

0,5 kg ziemniaków 0,5 kg jabłek 4 dag masła 12,5 dag cukru sól Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plasterki. Układać je w rondlu, przekładając warstwą obranych, pokrajanych w talarki jabłek. Każdą warstwę ziemniaków l... pokaż całość »

Ziemniaki z farszem mięsnym

8 dużych obranych ziemniaków 1 czerstwa bułka 1 cebula 3 łyżki masła 25 dag mieszanego mięsa mielonego łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka bazylii 1 ząbek czosnku 250 ml bulionu drobiowego (instant) bazylia do dekoracji sól, pieprz... pokaż całość »

Ziemniaki w śmietanie

1 kg młodych ziemniaków 25 dag śmietany koperek lub natka pietruszki sól Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować. Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać. Podawać można z jajkiem sadzonym lub s... pokaż całość »

Ziemniaki w sosie curry

60 dag ziemniaków o zwartym miąższu 2 duże pory 2 niepełne szklanki rosołu (instant) 1/2 pojemnika śmietany kremówki 2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka mąki 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kminku suszony majeranek sól Starannie oczyścić zi... pokaż całość »

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki nie obierane płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka z wodą, solimy tak jak ziemniaki obierane, przykrywamy i gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy z wody i wsypujemy na miskę. Obieramy wszystkie i podajemy już obrane do jedzenia, lub podajemy w o... pokaż całość »

Ziemniaki w kapturkach

Obieramy ziemniaki z łupin, dobrze myjemy w wodzie, wykładamy do miski, solimy i posypujemy pieprzem. Palimy w piecu drzewem jak na chleb. Kiedy piec jest gorący, rozsuwamy węgle na boki, a środek wymiatamy miotełką, a nawet wilgotną ściereczką i na ś... pokaż całość »

Ziemniaki pieczone po mazursku

1 kg ziemmaków mąka żytnia sól Obrane, mączyste ziemniaki dobrze posolić, posypać grubo żytnią mąką również suto osoloną, ułożyć na blachę mąką posypaną i postawić w gorący piec na godzinę. Uformowana przez sól i mąkę skórka nadaje ziemniakom wybo... pokaż całość »

Ziemniaki nadziewane serem

8 dużych ziemniaków 20 dag sera białego 4 dag cebuli 4 dag tłuszczu sól, pieprz 1 dag tartej bułki Ugotować w łupinach duże ziemniaki. Przygotować ser. Zemleć w maszynce, ewentualnie utrzeć, usmażyć cebulę i dodać do sera. Przyprawić sol... pokaż całość »

Ziemniaki faszerowane

12 ziemniaków 40 dag wieprzowiny jajo 3 dag cebuli sól, pieprz Podłużne ziemniaki obrać, obciąć z jednego końca czapeczki i wąską łyżeczką wydrążyć głębokie otwory. Grubo zmielone lub posiekane mięso wieprzowe wymieszać z surowym jajkiem, drob... pokaż całość »

Ziemniaki duszone w piecu

1 kg ziemniaków 5 dag słoniny wędzonej 10 dag cebuli mięso z kindziuka sól, pieprz liść laurowy koperek zielona pietruszka Obrane ziemniaki pokroić na talarki i posypać przyprawami: pokruszonym laurowym listkiem, pieprzem, solą, cebulą. ... pokaż całość »

Ziemniaki do pieczystego lub jar

Równej wielkości ziemniaki gładko obrane i wymyte obsusza się serwetą, obtacza w mące ziemniaczanej z solą, układa w rondlu natartym masłem i piecze się w piecyku. Ładnie zrumienione ścina się z wierzchu, wydrąża, napełnia farszem z szynki lub jakiejkol... pokaż całość »

Ziemniaczane placuszki

75 dag ziemniaków 75 dag kiszonej kapusty 25 dag kiełbasy czosnkowej 2 czerwone papryki 1 cebula 3 żółtka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki margaryny 2 łyżki octu z białego wina 8 - 10 jagód j... pokaż całość »

Ziemniaczana zapiekanka z boczki

40 dag papryki 15 dag wędzonego boczku ząbek czosnku 80 dag ziemniaków 2 papryczki chili 1/2 szklanki soku pomidorowego łyżka oleju 200 ml mleka 5 dag startego żółtego sera łyżka posiekanej zieleniny (natki, szczypiorku, bazylii) sól, ... pokaż całość »

Ziemniaczana kasza

1 kg ziemniaków 6 dag cebuli 15 dag słoniny sól Ugotowane ziemniaki odparować i utłuc, by powstała jednolita masa. Słoninę pokroić w kawałki, usmażyć z drobno posiekaną cebulą, a następnie wymieszać z ziemniakami. Taką ziemniaczaną kaszę podaw... pokaż całość »

Zielona lub szparagowa fasola w

1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej 2 dag masła 1 dag mąki Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem... pokaż całość »

Zapiekanka z ziemniaków i gotowa

30 dag baraniny 2 ząbki czosnku cebula łyżka chrzanu sól tymianek pół czerstwej bułki 2 jaja 1 kg ziemniaków 0,25 litra mleka 2 dag tłuszczu do wysmarowania formy 3 dag tartej bułki 3 dag kwaśnej śmietany Ugotowaną baraninę zemle... pokaż całość »

Zapiekanka z ziemniaków

1 kg ziemniaków 20 dag porów 4 jaja 15 dag kiełbasy 2 dag masła sól, pieprz 2 kwaszone ogórki 0,25 l śmietany zielenina Ziemniaki, dokładnie wymyte, ugotować w skórkach, ostudzić i obrać. Pokrajać w niezbyt grube plastry. Pora dokład... pokaż całość »

Zapiekanka ziemniaczana z boczki

1 kg ziemniaków 10 dag cebuli 1 ząbek czosnku 10 dag boczku 6 dag smalcu Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokrajać na bardzo cienkie plasterki. Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek. W rondlu stopić sm... pokaż całość »

Zapiekanka wiejska

1 kg ziemniaków 30 dag wiejskiej kiełbasy 25 dag makaronu (świderki lub muszelki) 30 dag sera żółtego (Gouda, Podlaski) 5 dag cebuli 2 jaja 0,25 l śmietany sól, pieprz trochę estragonu i ostrej papryki 2 dag tłuszczu tarta bułka Ziem... pokaż całość »