Kapusta słodko-kwaśna
4 filiżanki poszatkowanej słodkiej kapusty 2 jabłka obrane i oczyszczone drobno pokrojone 1/4 filiżanki brązowego cukru 1 łyżka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 1/2 filiżanki masła 1/4 filiżanki octu Włożyć kapustę do średniego, szklanego naczynia. Wymie...
pokaż całość »Kalafior z serem
1 średniej wielkości ugotowany kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula cienko pokrojona w plastry 1/4 łyżeczki soli 1/4 filiżanki tartej bułki 1/4 filiżanki sera cheddar pieprz do smaku Wlać oliwę do małego naczynia. Dodać cebulę i podgrzewa...
pokaż całość »Jajecznica z pieczarkami
3 plasterki gotowanego bekonu bardzo drobno pokrojonego 4 jajka 1/4 filiżanki śmietanki 2 łyżki stołowe masła około 110 g osączonych pokrojonych w plasterki pieczarek z puszki sól i pieprz do smaku siekana zielona pietruszka W szklanym naczy...
pokaż całość »Indyk Divan
1 pęczek gotowanych brokułów 8 - 12 plastrów gotowanej piersi indyka 2 filiżanki białego sosu 1/4 filiżanki tartego parmezanu 1/4 filiżanki tartego sera gruyere Ułożyć brokuły w naczyniu do pieczenia, kwiatami w kierunku brzegów ...
pokaż całość »Groszek zielony z cebulą i piecz
2 łyżki masła 1 mała cebula pokrojona w kostkę około 100 g pieczarek pokrojonyeh w plasterki około 500 g mrożonego groszku 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku W szklanym naczyniu ogrzewać masło do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nas...
pokaż całość »Grapefruit pieczony
2 połówki grapefruita 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka masła lub margaryny Ostrym nożem okroić każdą cząstkę grapefruita. Usunąć pestki. Posypać brązowym cukrem. W kilku miejscach posmarować masłem. Położyć połówki grapefruita na...
pokaż całość »Paprykowy dip (Meksyk)
4 duże zielone papryki 3 pomidory 3 czerwone cebule 1/2 pęczka natki ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz Strąki papryki opłukać, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Ostudzić, obrać ze ...
pokaż całość »Ostry sos do chipsów (Meksyk)
2 awokado 150 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 pęczka natki czerwona papryka czerwona cebula sól, pieprz cayenne Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować z jogurtem, oliwą i sokiem. Dodać posiekaną natkę ...
pokaż całość »Zimne "byczki"
0,75 kg ziemniaków
kwas z kiszonej kapusty
5 dag kiszonej kapusty
3 dag cebuli
pieprz
liść laurowy
0,125 litra śmietany
2 dag mąki
Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kap...
pokaż całość »Ziemniaki z patelni z kiełbasą
80 dag ziemniaków
25 dag kiełbasy
2 czerwone cebule
3 łyżki oleju
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub w słupki.
Kiełbasę obrać ze skór...
pokaż całość »Ziemniaki z lnianym siemieniem
1 kg ziemniaków
25 dag lnianego siemienia
0,125 l oleju
6 dag cebuli
pieprz, sól do smaku
Zagotować litr wody.
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Lniane siemię zalewamy wrzątkiem (0,5 l), który przygotowaliśmy w drugim garnk...
pokaż całość »Ziemniaki z jabłkami
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg jabłek
4 dag masła
12,5 dag cukru
sól
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plasterki.
Układać je w rondlu, przekładając warstwą obranych, pokrajanych w talarki jabłek.
Każdą warstwę ziemniaków l...
pokaż całość »Ziemniaki z farszem mięsnym
8 dużych obranych ziemniaków
1 czerstwa bułka
1 cebula
3 łyżki masła
25 dag mieszanego mięsa mielonego
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka bazylii
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu drobiowego (instant)
bazylia do dekoracji
sól, pieprz...
pokaż całość »Ziemniaki w śmietanie
1 kg młodych ziemniaków
25 dag śmietany
koperek lub natka pietruszki
sól
Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować.
Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać.
Podawać można z jajkiem sadzonym lub s...
pokaż całość »Ziemniaki w sosie curry
60 dag ziemniaków o zwartym miąższu
2 duże pory
2 niepełne szklanki rosołu (instant)
1/2 pojemnika śmietany kremówki
2 łyżki masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki kminku
suszony majeranek
sól
Starannie oczyścić zi...
pokaż całość »Ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki nie obierane płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka z wodą, solimy tak jak ziemniaki obierane, przykrywamy i gotujemy.
Po ugotowaniu odcedzamy z wody i wsypujemy na miskę.
Obieramy wszystkie i podajemy już obrane do jedzenia, lub podajemy w o...
pokaż całość »Ziemniaki w kapturkach
Obieramy ziemniaki z łupin, dobrze myjemy w wodzie, wykładamy do miski, solimy i posypujemy pieprzem.
Palimy w piecu drzewem jak na chleb.
Kiedy piec jest gorący, rozsuwamy węgle na boki, a środek wymiatamy miotełką, a nawet wilgotną ściereczką i na ś...
pokaż całość »Ziemniaki pieczone po mazursku
1 kg ziemmaków
mąka żytnia
sól
Obrane, mączyste ziemniaki dobrze posolić, posypać grubo żytnią mąką również suto osoloną, ułożyć na blachę mąką posypaną i postawić w gorący piec na godzinę.
Uformowana przez sól i mąkę skórka nadaje ziemniakom wybo...
pokaż całość »Ziemniaki nadziewane serem
8 dużych ziemniaków
20 dag sera białego
4 dag cebuli
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
1 dag tartej bułki
Ugotować w łupinach duże ziemniaki.
Przygotować ser.
Zemleć w maszynce, ewentualnie utrzeć, usmażyć cebulę i dodać do sera.
Przyprawić sol...
pokaż całość »Ziemniaki faszerowane
12 ziemniaków
40 dag wieprzowiny
jajo
3 dag cebuli
sól, pieprz
Podłużne ziemniaki obrać, obciąć z jednego końca czapeczki i wąską łyżeczką wydrążyć głębokie otwory.
Grubo zmielone lub posiekane mięso wieprzowe wymieszać z surowym jajkiem, drob...
pokaż całość »