Warmińskie czarne żeberka
300 g suszonych śliwek polskich z pestkami80 dag żeberek wieprzowychcząbermielona paprykasól, pieprzsok z cytryny4 łyżki oleju2 cebule Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia.Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem,...
pokaż całość »Szaszłyk wieprzowy z kapeluszami
40 dag polędwiczek wieprzowych20 dag kapeluszy podgrzybków20 dag cienkich plastrów boczku20 dag cebuli pokrojonej w cienkie krążkisólpieprzmusztardasłodka papryka w proszkuoliwa do marynowania i smażenia majeranek Polędwic...
pokaż całość »Grzybowy quiche
1/2 opakowania ciasta francuskiego20 dag koźlarzy i podgrzybków pokrojonych w paski1 cebula pokrojona w piórka1 łyżeczka ziół prowansalskich1 szklanka śmietanki kremówki3 żółtka2 jajkasólpieprztarta gałka muszkato...
pokaż całość »Łagodny gulasz
30-40 dag kiełbasy lub parówek1 por1 czerwona papryka1 zielona papryka1 cebula1 puszka koncentratu pomidorowegosól, pieprz2 łyżki oleju20 dag makaronu (najlepiej świderków)krążki papryki do dekoracji Cebulę obrać i pokroić w cien...
pokaż całość »Parówki faszerowane
4 parówki4 plastry boczku4 plastry żółtego sera1 cebula1 pomidorsłodka papryka1 słoik majonezu1 słoik keczupu1 łyżka oleju Cebulę obrać, pokroić w krążki, zeszklić na oleju.Parówki obrać ze skórki, naciąć wzdłuż. Do nacięc...
pokaż całość »Szaszłyki z papryką
1 cukinia8 parówek4 pomidorynatka pietruszki4 cebule2 papryki czerwone1/2 szklanki kwaśnej śmietany1 puszka koncentratu pomidorowego3 łyżki olejusól, pieprz Cukinię umyć, pokroić w grube plastry.Cebulę obrać , sparzyć wrzątkiem, zdająć ...
pokaż całość »Kapusta słodko-kwaśna
4 filiżanki poszatkowanej słodkiej kapusty 2 jabłka obrane i oczyszczone drobno pokrojone 1/4 filiżanki brązowego cukru 1 łyżka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 1/2 filiżanki masła 1/4 filiżanki octu Włożyć kapustę do średniego, szklanego naczynia. Wymie...
pokaż całość »Kalafior z serem
1 średniej wielkości ugotowany kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula cienko pokrojona w plastry 1/4 łyżeczki soli 1/4 filiżanki tartej bułki 1/4 filiżanki sera cheddar pieprz do smaku Wlać oliwę do małego naczynia. Dodać cebulę i podgrzewa...
pokaż całość »Jajecznica z pieczarkami
3 plasterki gotowanego bekonu bardzo drobno pokrojonego 4 jajka 1/4 filiżanki śmietanki 2 łyżki stołowe masła około 110 g osączonych pokrojonych w plasterki pieczarek z puszki sól i pieprz do smaku siekana zielona pietruszka W szklanym naczy...
pokaż całość »Indyk Divan
1 pęczek gotowanych brokułów 8 - 12 plastrów gotowanej piersi indyka 2 filiżanki białego sosu 1/4 filiżanki tartego parmezanu 1/4 filiżanki tartego sera gruyere Ułożyć brokuły w naczyniu do pieczenia, kwiatami w kierunku brzegów ...
pokaż całość »Groszek zielony z cebulą i piecz
2 łyżki masła 1 mała cebula pokrojona w kostkę około 100 g pieczarek pokrojonyeh w plasterki około 500 g mrożonego groszku 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku W szklanym naczyniu ogrzewać masło do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nas...
pokaż całość »Grapefruit pieczony
2 połówki grapefruita 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka masła lub margaryny Ostrym nożem okroić każdą cząstkę grapefruita. Usunąć pestki. Posypać brązowym cukrem. W kilku miejscach posmarować masłem. Położyć połówki grapefruita na...
pokaż całość »Paprykowy dip (Meksyk)
4 duże zielone papryki 3 pomidory 3 czerwone cebule 1/2 pęczka natki ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz Strąki papryki opłukać, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Ostudzić, obrać ze ...
pokaż całość »Ostry sos do chipsów (Meksyk)
2 awokado 150 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 pęczka natki czerwona papryka czerwona cebula sól, pieprz cayenne Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować z jogurtem, oliwą i sokiem. Dodać posiekaną natkę ...
pokaż całość »Zimne "byczki"
0,75 kg ziemniaków
kwas z kiszonej kapusty
5 dag kiszonej kapusty
3 dag cebuli
pieprz
liść laurowy
0,125 litra śmietany
2 dag mąki
Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kap...
pokaż całość »Ziemniaki z patelni z kiełbasą
80 dag ziemniaków
25 dag kiełbasy
2 czerwone cebule
3 łyżki oleju
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub w słupki.
Kiełbasę obrać ze skór...
pokaż całość »Ziemniaki z lnianym siemieniem
1 kg ziemniaków
25 dag lnianego siemienia
0,125 l oleju
6 dag cebuli
pieprz, sól do smaku
Zagotować litr wody.
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Lniane siemię zalewamy wrzątkiem (0,5 l), który przygotowaliśmy w drugim garnk...
pokaż całość »Ziemniaki z jabłkami
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg jabłek
4 dag masła
12,5 dag cukru
sól
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plasterki.
Układać je w rondlu, przekładając warstwą obranych, pokrajanych w talarki jabłek.
Każdą warstwę ziemniaków l...
pokaż całość »Ziemniaki z farszem mięsnym
8 dużych obranych ziemniaków
1 czerstwa bułka
1 cebula
3 łyżki masła
25 dag mieszanego mięsa mielonego
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka bazylii
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu drobiowego (instant)
bazylia do dekoracji
sól, pieprz...
pokaż całość »Ziemniaki w śmietanie
1 kg młodych ziemniaków
25 dag śmietany
koperek lub natka pietruszki
sól
Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować.
Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać.
Podawać można z jajkiem sadzonym lub s...
pokaż całość »