Zimne "byczki"
0,75 kg ziemniaków
kwas z kiszonej kapusty
5 dag kiszonej kapusty
3 dag cebuli
pieprz
liść laurowy
0,125 litra śmietany
2 dag mąki
Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kap...
pokaż całość »Ziemniaki z patelni z kiełbasą
80 dag ziemniaków
25 dag kiełbasy
2 czerwone cebule
3 łyżki oleju
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub w słupki.
Kiełbasę obrać ze skór...
pokaż całość »Ziemniaki z lnianym siemieniem
1 kg ziemniaków
25 dag lnianego siemienia
0,125 l oleju
6 dag cebuli
pieprz, sól do smaku
Zagotować litr wody.
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Lniane siemię zalewamy wrzątkiem (0,5 l), który przygotowaliśmy w drugim garnk...
pokaż całość »Ziemniaki z jabłkami
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg jabłek
4 dag masła
12,5 dag cukru
sól
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plasterki.
Układać je w rondlu, przekładając warstwą obranych, pokrajanych w talarki jabłek.
Każdą warstwę ziemniaków l...
pokaż całość »Ziemniaki z farszem mięsnym
8 dużych obranych ziemniaków
1 czerstwa bułka
1 cebula
3 łyżki masła
25 dag mieszanego mięsa mielonego
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka bazylii
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu drobiowego (instant)
bazylia do dekoracji
sól, pieprz...
pokaż całość »Ziemniaki w śmietanie
1 kg młodych ziemniaków
25 dag śmietany
koperek lub natka pietruszki
sól
Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować.
Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać.
Podawać można z jajkiem sadzonym lub s...
pokaż całość »Ziemniaki w sosie curry
60 dag ziemniaków o zwartym miąższu
2 duże pory
2 niepełne szklanki rosołu (instant)
1/2 pojemnika śmietany kremówki
2 łyżki masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki kminku
suszony majeranek
sól
Starannie oczyścić zi...
pokaż całość »Ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki nie obierane płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka z wodą, solimy tak jak ziemniaki obierane, przykrywamy i gotujemy.
Po ugotowaniu odcedzamy z wody i wsypujemy na miskę.
Obieramy wszystkie i podajemy już obrane do jedzenia, lub podajemy w o...
pokaż całość »Ziemniaki w kapturkach
Obieramy ziemniaki z łupin, dobrze myjemy w wodzie, wykładamy do miski, solimy i posypujemy pieprzem.
Palimy w piecu drzewem jak na chleb.
Kiedy piec jest gorący, rozsuwamy węgle na boki, a środek wymiatamy miotełką, a nawet wilgotną ściereczką i na ś...
pokaż całość »Ziemniaki pieczone po mazursku
1 kg ziemmaków
mąka żytnia
sól
Obrane, mączyste ziemniaki dobrze posolić, posypać grubo żytnią mąką również suto osoloną, ułożyć na blachę mąką posypaną i postawić w gorący piec na godzinę.
Uformowana przez sól i mąkę skórka nadaje ziemniakom wybo...
pokaż całość »Ziemniaki nadziewane serem
8 dużych ziemniaków
20 dag sera białego
4 dag cebuli
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
1 dag tartej bułki
Ugotować w łupinach duże ziemniaki.
Przygotować ser.
Zemleć w maszynce, ewentualnie utrzeć, usmażyć cebulę i dodać do sera.
Przyprawić sol...
pokaż całość »Ziemniaki faszerowane
12 ziemniaków
40 dag wieprzowiny
jajo
3 dag cebuli
sól, pieprz
Podłużne ziemniaki obrać, obciąć z jednego końca czapeczki i wąską łyżeczką wydrążyć głębokie otwory.
Grubo zmielone lub posiekane mięso wieprzowe wymieszać z surowym jajkiem, drob...
pokaż całość »Ziemniaki duszone w piecu
1 kg ziemniaków
5 dag słoniny wędzonej
10 dag cebuli
mięso z kindziuka
sól, pieprz
liść laurowy
koperek
zielona pietruszka
Obrane ziemniaki pokroić na talarki i posypać przyprawami: pokruszonym laurowym listkiem, pieprzem, solą, cebulą.
...
pokaż całość »Ziemniaki do pieczystego lub jar
Równej wielkości ziemniaki gładko obrane i wymyte obsusza się serwetą, obtacza w mące ziemniaczanej z solą, układa w rondlu natartym masłem i piecze się w piecyku.
Ładnie zrumienione ścina się z wierzchu, wydrąża, napełnia farszem z szynki lub jakiejkol...
pokaż całość »Ziemniaczane placuszki
75 dag ziemniaków
75 dag kiszonej kapusty
25 dag kiełbasy czosnkowej
2 czerwone papryki
1 cebula
3 żółtka
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki margaryny
2 łyżki octu z białego wina
8 - 10 jagód j...
pokaż całość »Ziemniaczana zapiekanka z boczki
40 dag papryki
15 dag wędzonego boczku
ząbek czosnku
80 dag ziemniaków
2 papryczki chili
1/2 szklanki soku pomidorowego
łyżka oleju
200 ml mleka
5 dag startego żółtego sera
łyżka posiekanej zieleniny (natki, szczypiorku, bazylii)
sól, ...
pokaż całość »Ziemniaczana kasza
1 kg ziemniaków
6 dag cebuli
15 dag słoniny
sól
Ugotowane ziemniaki odparować i utłuc, by powstała jednolita masa.
Słoninę pokroić w kawałki, usmażyć z drobno posiekaną cebulą, a następnie wymieszać z ziemniakami.
Taką ziemniaczaną kaszę podaw...
pokaż całość »Zielona lub szparagowa fasola w
1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej
2 dag masła
1 dag mąki
Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić.
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem...
pokaż całość »Zapiekanka z ziemniaków i gotowa
30 dag baraniny
2 ząbki czosnku
cebula
łyżka chrzanu
sól
tymianek
pół czerstwej bułki
2 jaja
1 kg ziemniaków
0,25 litra mleka
2 dag tłuszczu do wysmarowania formy
3 dag tartej bułki
3 dag kwaśnej śmietany
Ugotowaną baraninę zemle...
pokaż całość »Zapiekanka z ziemniaków
1 kg ziemniaków
20 dag porów
4 jaja
15 dag kiełbasy
2 dag masła
sól, pieprz
2 kwaszone ogórki
0,25 l śmietany
zielenina
Ziemniaki, dokładnie wymyte, ugotować w skórkach, ostudzić i obrać.
Pokrajać w niezbyt grube plastry.
Pora dokład...
pokaż całość »