Zupy

Strona 2 z 15

  Zupy

Aksamitna zupa z buraczkami

Szalotki obieramy oraz podsmażamy na maśle razem z pieczarkami. Buraka oraz ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do szalotek oraz grzybów. Lekko solimy oraz podlewamy białym winem, zagotowujemy. Wlewamy rosół oraz gotujemy, redukując do połowy. D... pokaż całość »

Zupa z makaronem ryżowym i mięse

Makaron zalej gorącą wodą oraz odstaw na 10 minut. Posiekaj listki oraz łodyżki kolendry, korzenie odłóż. Kapustę pokrój w paski. Czosnek przełóż do moździerza, dodaj korzenie kolendry, sól oraz pieprz. Rozgnieć na pastę. Mięso przypraw solą oraz pieprzem... pokaż całość »

Cejlońska zupa na kwaśno

Do rondelka przełóż kolendrę, kumin, chili, pieprz oraz listki curry. Praż na średnim ogniu, cały czas mieszając albo potrząsając rondlem. Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, wlej wodę, dodaj pastę tamardynową, cebulę oraz czosnek, zagotuj. Podgrzewaj 20... pokaż całość »

Zupa piwna z serem

Pory sparz wrzątkiem oraz osącz na sitku. Podduś na maśle razem z marchewką, czosnkiem oraz listkiem laurowym (5 minut). Zmniejsz ogień, warzywa oprósz mąką, smaż 3 minuty. Wlej mleko, bulion oraz piwo, mieszając, gotuj 5 minut. Przypraw sosem worcester, ... pokaż całość »

Chłodnik z kukurydzy

Ziarenka kukurydzy zetnij z kolb (konserwową osącz). Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę oraz zeszklij na maśle. Dodaj kukurydzę, wlej 1,5 litra wody oraz wino. Zagotuj, zmniejsz ogień oraz gotuj 5 minut, a następnie ostudź oraz zmiksuj na gładką masę. ... pokaż całość »

Zupa wiśniowa

Wiśnie umyj oraz wydryluj. Połowę ugotuj w kilku łyżkach wody z dodatkiem cukru. Następnie podlej je znowu wodą (jakieś pół szklanki), dodaj cukier oraz cynamon do smaku. Do gorącej zupy wlej mąkę wymieszaną ze śmietaną oraz jeszcze raz zagotuj, stale mie... pokaż całość »

Koperkowa zupa wileńska

Włoszczyznę oczyść oraz umyj. Zagotuj 1.5 l wody, posól, włóż warzywa, ugotuj wywar. Odcedź. Przygotuj lane kluski: mąkę wsyp do garnka, wbij jajka, dolej trochę wody. Mieszaj, aż powstanie gładkie, raczej rzadkie ciasto. Zagotuj bulion warzywny, cienką s... pokaż całość »

Zupa jogurtowa po indyjsku

Rozgrzej masło lub ghee w dużej patelni lub rondlu o grubych ściankach. Wrzuć cebulę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, gałkę, imbir, goździki oraz kardamon. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj soczewicę, stale mieszając, podgrzewaj około 5 minut... pokaż całość »

Zupa z kapusty po austriacku

Szalotki posiekaj, marchewki pokrój w plasterki. Wytnij głąb kapusty, oddziel liście oraz porwij je na kawałki. Osącz dynię, szalotki zeszklij na oleju. Dodaj marchewki oraz kapustę, smaż przez chwilę, zalej bulionem. Gotuj 18-20 minut pod przykryciem. Po... pokaż całość »

Zupa Mayeritsa grecka

Tradycyjną mayeritsę przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek oraz jelit z mlecznych jagniąt, których mięso następnego dnia jest pieczone na rożnach.... pokaż całość »

Zupa kokosowa z kurczakiem

W dużym woku lub w garnku wymieszaj mleczko kokosowe, rosół oraz imbir. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj mięso kurczaka, pastę sambal oelek, sos rybny oraz cukier, wymieszaj oraz gotuj około 8-10 minut. Dodaj kolendrę, zdejmij z ognia. Po chwili... pokaż całość »

Ucha rybacka - zupa rybna

Drobne ryby oczyść oraz umyj. Włoszczyznę obierz oraz umyj, cebule obierz. Włóż do garnka razem z rybkami, wlej 2 litry wody. Dodaj przyprawy korzenne, gotuj 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety podziel na porcje (usuń ości), włóż do odcedzoneg... pokaż całość »

Barszcz biały wielkanocny

Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas oraz przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia oraz wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jaj... pokaż całość »

Karyncka zupa-krem z szynki

Boczek kroimy w kostkę oraz topimy. Wsypujemy mąkę oraz podsmażamy na małym ogniu, aż skwarki oraz mąka zrumienią się na jasnozłoty kolor. Dolewamy 500 ml mleka oraz zagotowujemy. Pozostałe mleko (125 ml) miksujemy z szynką, łączymy z rosołem oraz dodajem... pokaż całość »

Pieczarkowa z serowymi kluseczka

Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie oraz dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą... pokaż całość »

Zakwas na barszcz

Buraki obieramy oraz kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy oraz pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody oraz odstawiamy na 3-4 dni.... pokaż całość »

Boczniakowa z pieprzem

Do garnka wlewamy pół szklanki bulionu. Wrzucamy pokrojone w paseczki boczniaki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypujemy kolorowy pieprz, dodajemy ziele oraz listek laurowy. Gotujemy do miękkości, stopniowo podlewając bulionem. Pod sam koniec wsypujem... pokaż całość »

Krem z soczewicy z pesto z owoce

Robimy zupę: cebulkę oraz chilli drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz dusimy na niej cebulkę wraz z chilli przez 2 minuty. Dodajemy soczewicę oraz dusimy przez kolejną minutę. Posypujemy curry oraz kurkumą, przez chwilę dusimy, mieszając, oraz p... pokaż całość »

Harira - arabska zupa z kurczaka

Masło roztop w rondlu, uważając, aby nie przyrumienić. Włóż kurczaka, osączoną ciecierzycę oraz cebulę, dodaj pieprz, szafran, sól oraz cynamon. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj. Przykryj, gotuj około godziny na maleńkim ogni... pokaż całość »

Shorba z mięsem - arabska zupa z

Ciecierzycę namocz oraz odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń nasionka oraz zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniak, marchewkę, cukinię oraz seler - w kostkę. Obierz oraz posiekaj cebulę. Kolendrę pokrój w pasecz... pokaż całość »