Barszcz biały wielkanocny
Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas oraz przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia oraz wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jaj...
pokaż całość »Karyncka zupa-krem z szynki
Boczek kroimy w kostkę oraz topimy. Wsypujemy mąkę oraz podsmażamy na małym ogniu, aż skwarki oraz mąka zrumienią się na jasnozłoty kolor. Dolewamy 500 ml mleka oraz zagotowujemy. Pozostałe mleko (125 ml) miksujemy z szynką, łączymy z rosołem oraz dodajem...
pokaż całość »Pieczarkowa z serowymi kluseczka
Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie oraz dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą...
pokaż całość »Zakwas na barszcz
Buraki obieramy oraz kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy oraz pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody oraz odstawiamy na 3-4 dni....
pokaż całość »Boczniakowa z pieprzem
Do garnka wlewamy pół szklanki bulionu. Wrzucamy pokrojone w paseczki boczniaki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypujemy kolorowy pieprz, dodajemy ziele oraz listek laurowy. Gotujemy do miękkości, stopniowo podlewając bulionem. Pod sam koniec wsypujem...
pokaż całość »Krem z soczewicy z pesto z owoce
Robimy zupę: cebulkę oraz chilli drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz dusimy na niej cebulkę wraz z chilli przez 2 minuty. Dodajemy soczewicę oraz dusimy przez kolejną minutę. Posypujemy curry oraz kurkumą, przez chwilę dusimy, mieszając, oraz p...
pokaż całość »Harira - arabska zupa z kurczaka
Masło roztop w rondlu, uważając, aby nie przyrumienić. Włóż kurczaka, osączoną ciecierzycę oraz cebulę, dodaj pieprz, szafran, sól oraz cynamon. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj. Przykryj, gotuj około godziny na maleńkim ogni...
pokaż całość »Shorba z mięsem - arabska zupa z
Ciecierzycę namocz oraz odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń nasionka oraz zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniak, marchewkę, cukinię oraz seler - w kostkę. Obierz oraz posiekaj cebulę. Kolendrę pokrój w pasecz...
pokaż całość »Barszczyk paprykowy
Paprykę oraz chilli czyścimy z pestek. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, paprykę, wypestkowane chilli oraz tymianek. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, słodką papryką,...
pokaż całość »Zupa z wołowiny na ostro
Wszystkie składniki zupy zalej 6 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia oraz zmniejsz ogień. Gotuj godzinę oraz 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Włóż wszystkie dodatki oraz podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty....
pokaż całość »Zupa porowo-serowa z mielonym mi
Pory starannie myjemy oraz kroimy w krążki. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz podsmażamy na niej mielone mięso. Solimy oraz pieprzymy. Stopniowo dodajemy pokrojone pory, mieszając. Zalewamy rosołem oraz gotujemy przez 10 minut. W tym czasie czyścimy grzyby,...
pokaż całość »Zupa z curry i orzeszków ziemnyc
Seler obieramy oraz kroimy w paski. Papryki przekrawamy, usuwamy nasionka oraz układamy skórką do góry na grillu. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy papryki do woreczka foliowego oraz szczelnie go zamyka...
pokaż całość »Zupa z bazyliowym pesto
Włoszczyznę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy płomień oraz gotujemy około 15 minut pod przykryciem.
W tym czasie drobno siekamy ząbki czosnku. Miażdżymy je w moździerzu razem z pokrojonym listka...
pokaż całość »Zupa z wołowiną i makaronem ryżo
Makaron ryżowy wrzucamy do miseczki oraz zalewamy gorącą wodą na około 10 minut. W tym czasie zagotowujemy rosół, dodając do niego wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy sproszkowaną kolendrą, solą oraz pieprzem. Mięso mielone układamy płasko na desce, dzie...
pokaż całość »Czysty barszcz
Buraki obieramy oraz tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane oraz pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek oraz przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody oraz gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowuj...
pokaż całość »Zupa z wołowiną i cieciorką
Plastry wołowiny gotujemy w 2,5 litra rosołu przez 3 godziny. Selery oraz marchewkę po umyciu oraz obraniu kroimy w jednocentymetrową kostkę. Pory kroimy w krążki. Cieciorkę osączamy na sitku. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z rosołu, odkładamy...
pokaż całość »Rosół z mięsnymi rulonikami
Robimy ciasto naleśnikowe: rozmącamy trzepaczką mleko z jajkiem, mąką, szczyptą soli, odstawiamy na kilka minut. Robimy nadzienie: Szczypiorek po umyciu drobno siekamy. Do mielonego mięsa wbijamy żółtko, wsypujemy szczypiorek (część pozostawiamy do dekora...
pokaż całość »Krem z kukurydzy z sosem feta i
Pokrojone ziemniaki udusić z pokrojoną cebulą, dolewając stopniowo wywar. Dodać kukurydzę, wlać resztę wywaru oraz ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito oraz doprawić solą oraz pieprzem. Podawać polaną śmietaną wymieszaną z oliwą ora...
pokaż całość »Zupa Lasopy na cielęcinie
Kości włóż do garnka, zalej wodą, posól oraz przykryj. Gotuj godzinę, a potem dodaj marchewki, rzepę, dymki, fasolkę, pomidory oraz pieprz. Gotuj godzinę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij z garnka kości, a zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Podawaj n...
pokaż całość »Zupa z Gambii na paście z orzesz
Zagotuj 1.5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, dodaj pastę z orzeszków ziemnych, listki laurowe, pieprz oraz chili. Gotuj godzinę na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, bo pasta orzechowa łatwo się przypala. Po godzinie gotowania powinno pozostać 2/3 lit...
pokaż całość »