Koperkowa zupa wileńska
Włoszczyznę oczyść oraz umyj. Zagotuj 1.5 l wody, posól, włóż warzywa, ugotuj wywar. Odcedź. Przygotuj lane kluski: mąkę wsyp do garnka, wbij jajka, dolej trochę wody. Mieszaj, aż powstanie gładkie, raczej rzadkie ciasto. Zagotuj bulion warzywny, cienką s...
pokaż całość »Zupa jogurtowa po indyjsku
Rozgrzej masło lub ghee w dużej patelni lub rondlu o grubych ściankach. Wrzuć cebulę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, gałkę, imbir, goździki oraz kardamon. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj soczewicę, stale mieszając, podgrzewaj około 5 minut...
pokaż całość »Zupa z kapusty po austriacku
Szalotki posiekaj, marchewki pokrój w plasterki. Wytnij głąb kapusty, oddziel liście oraz porwij je na kawałki. Osącz dynię, szalotki zeszklij na oleju. Dodaj marchewki oraz kapustę, smaż przez chwilę, zalej bulionem. Gotuj 18-20 minut pod przykryciem. Po...
pokaż całość »Zupa Mayeritsa grecka
Tradycyjną mayeritsę przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek oraz jelit z mlecznych jagniąt, których mięso następnego dnia jest pieczone na rożnach....
pokaż całość »Zupa kokosowa z kurczakiem
W dużym woku lub w garnku wymieszaj mleczko kokosowe, rosół oraz imbir. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj mięso kurczaka, pastę sambal oelek, sos rybny oraz cukier, wymieszaj oraz gotuj około 8-10 minut. Dodaj kolendrę, zdejmij z ognia. Po chwili...
pokaż całość »Ucha rybacka - zupa rybna
Drobne ryby oczyść oraz umyj. Włoszczyznę obierz oraz umyj, cebule obierz. Włóż do garnka razem z rybkami, wlej 2 litry wody. Dodaj przyprawy korzenne, gotuj 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety podziel na porcje (usuń ości), włóż do odcedzoneg...
pokaż całość »Barszcz biały wielkanocny
Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas oraz przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia oraz wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jaj...
pokaż całość »Karyncka zupa-krem z szynki
Boczek kroimy w kostkę oraz topimy. Wsypujemy mąkę oraz podsmażamy na małym ogniu, aż skwarki oraz mąka zrumienią się na jasnozłoty kolor. Dolewamy 500 ml mleka oraz zagotowujemy. Pozostałe mleko (125 ml) miksujemy z szynką, łączymy z rosołem oraz dodajem...
pokaż całość »Pieczarkowa z serowymi kluseczka
Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie oraz dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą...
pokaż całość »Zakwas na barszcz
Buraki obieramy oraz kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy oraz pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody oraz odstawiamy na 3-4 dni....
pokaż całość »Boczniakowa z pieprzem
Do garnka wlewamy pół szklanki bulionu. Wrzucamy pokrojone w paseczki boczniaki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypujemy kolorowy pieprz, dodajemy ziele oraz listek laurowy. Gotujemy do miękkości, stopniowo podlewając bulionem. Pod sam koniec wsypujem...
pokaż całość »Krem z soczewicy z pesto z owoce
Robimy zupę: cebulkę oraz chilli drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz dusimy na niej cebulkę wraz z chilli przez 2 minuty. Dodajemy soczewicę oraz dusimy przez kolejną minutę. Posypujemy curry oraz kurkumą, przez chwilę dusimy, mieszając, oraz p...
pokaż całość »Harira - arabska zupa z kurczaka
Masło roztop w rondlu, uważając, aby nie przyrumienić. Włóż kurczaka, osączoną ciecierzycę oraz cebulę, dodaj pieprz, szafran, sól oraz cynamon. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj. Przykryj, gotuj około godziny na maleńkim ogni...
pokaż całość »Shorba z mięsem - arabska zupa z
Ciecierzycę namocz oraz odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń nasionka oraz zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniak, marchewkę, cukinię oraz seler - w kostkę. Obierz oraz posiekaj cebulę. Kolendrę pokrój w pasecz...
pokaż całość »Barszczyk paprykowy
Paprykę oraz chilli czyścimy z pestek. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, paprykę, wypestkowane chilli oraz tymianek. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, słodką papryką,...
pokaż całość »Zupa z wołowiny na ostro
Wszystkie składniki zupy zalej 6 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia oraz zmniejsz ogień. Gotuj godzinę oraz 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Włóż wszystkie dodatki oraz podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty....
pokaż całość »Zupa porowo-serowa z mielonym mi
Pory starannie myjemy oraz kroimy w krążki. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz podsmażamy na niej mielone mięso. Solimy oraz pieprzymy. Stopniowo dodajemy pokrojone pory, mieszając. Zalewamy rosołem oraz gotujemy przez 10 minut. W tym czasie czyścimy grzyby,...
pokaż całość »Zupa z curry i orzeszków ziemnyc
Seler obieramy oraz kroimy w paski. Papryki przekrawamy, usuwamy nasionka oraz układamy skórką do góry na grillu. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy papryki do woreczka foliowego oraz szczelnie go zamyka...
pokaż całość »Zupa z bazyliowym pesto
Włoszczyznę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy płomień oraz gotujemy około 15 minut pod przykryciem.
W tym czasie drobno siekamy ząbki czosnku. Miażdżymy je w moździerzu razem z pokrojonym listka...
pokaż całość »Zupa z wołowiną i makaronem ryżo
Makaron ryżowy wrzucamy do miseczki oraz zalewamy gorącą wodą na około 10 minut. W tym czasie zagotowujemy rosół, dodając do niego wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy sproszkowaną kolendrą, solą oraz pieprzem. Mięso mielone układamy płasko na desce, dzie...
pokaż całość »