Zupy - sprawdzone przepisy

Strona 15 z 15

  Zupy

Karyncka zupa-krem z szynki

Boczek kroimy w kostkę oraz topimy. Wsypujemy mąkę oraz podsmażamy na małym ogniu, aż skwarki oraz mąka zrumienią się na jasnozłoty kolor. Dolewamy 500 ml mleka oraz zagotowujemy. Pozostałe mleko (125 ml) miksujemy z szynką, łączymy z rosołem oraz dodajem... pokaż całość »

Pieczarkowa z serowymi kluseczka

Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie oraz dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą... pokaż całość »

Zakwas na barszcz

Buraki obieramy oraz kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy oraz pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody oraz odstawiamy na 3-4 dni.... pokaż całość »

Boczniakowa z pieprzem

Do garnka wlewamy pół szklanki bulionu. Wrzucamy pokrojone w paseczki boczniaki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypujemy kolorowy pieprz, dodajemy ziele oraz listek laurowy. Gotujemy do miękkości, stopniowo podlewając bulionem. Pod sam koniec wsypujem... pokaż całość »

Krem z soczewicy z pesto z owoce

Robimy zupę: cebulkę oraz chilli drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz dusimy na niej cebulkę wraz z chilli przez 2 minuty. Dodajemy soczewicę oraz dusimy przez kolejną minutę. Posypujemy curry oraz kurkumą, przez chwilę dusimy, mieszając, oraz p... pokaż całość »

Harira - arabska zupa z kurczaka

Masło roztop w rondlu, uważając, aby nie przyrumienić. Włóż kurczaka, osączoną ciecierzycę oraz cebulę, dodaj pieprz, szafran, sól oraz cynamon. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj. Przykryj, gotuj około godziny na maleńkim ogni... pokaż całość »

Shorba z mięsem - arabska zupa z

Ciecierzycę namocz oraz odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń nasionka oraz zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniak, marchewkę, cukinię oraz seler - w kostkę. Obierz oraz posiekaj cebulę. Kolendrę pokrój w pasecz... pokaż całość »

Barszczyk paprykowy

Paprykę oraz chilli czyścimy z pestek. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, paprykę, wypestkowane chilli oraz tymianek. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, słodką papryką,... pokaż całość »

Zupa z wołowiny na ostro

Wszystkie składniki zupy zalej 6 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia oraz zmniejsz ogień. Gotuj godzinę oraz 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Włóż wszystkie dodatki oraz podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty.... pokaż całość »

Zupa porowo-serowa z mielonym mi

Pory starannie myjemy oraz kroimy w krążki. Rozgrzewamy oliwę w garnku oraz podsmażamy na niej mielone mięso. Solimy oraz pieprzymy. Stopniowo dodajemy pokrojone pory, mieszając. Zalewamy rosołem oraz gotujemy przez 10 minut. W tym czasie czyścimy grzyby,... pokaż całość »

Zupa z curry i orzeszków ziemnyc

Seler obieramy oraz kroimy w paski. Papryki przekrawamy, usuwamy nasionka oraz układamy skórką do góry na grillu. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy papryki do woreczka foliowego oraz szczelnie go zamyka... pokaż całość »

Zupa z bazyliowym pesto

Włoszczyznę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy płomień oraz gotujemy około 15 minut pod przykryciem. W tym czasie drobno siekamy ząbki czosnku. Miażdżymy je w moździerzu razem z pokrojonym listka... pokaż całość »

Zupa z wołowiną i makaronem ryżo

Makaron ryżowy wrzucamy do miseczki oraz zalewamy gorącą wodą na około 10 minut. W tym czasie zagotowujemy rosół, dodając do niego wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy sproszkowaną kolendrą, solą oraz pieprzem. Mięso mielone układamy płasko na desce, dzie... pokaż całość »

Czysty barszcz

Buraki obieramy oraz tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane oraz pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek oraz przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody oraz gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowuj... pokaż całość »

Zupa z wołowiną i cieciorką

Plastry wołowiny gotujemy w 2,5 litra rosołu przez 3 godziny. Selery oraz marchewkę po umyciu oraz obraniu kroimy w jednocentymetrową kostkę. Pory kroimy w krążki. Cieciorkę osączamy na sitku. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z rosołu, odkładamy... pokaż całość »

Rosół z mięsnymi rulonikami

Robimy ciasto naleśnikowe: rozmącamy trzepaczką mleko z jajkiem, mąką, szczyptą soli, odstawiamy na kilka minut. Robimy nadzienie: Szczypiorek po umyciu drobno siekamy. Do mielonego mięsa wbijamy żółtko, wsypujemy szczypiorek (część pozostawiamy do dekora... pokaż całość »

Krem z kukurydzy z sosem feta i

Pokrojone ziemniaki udusić z pokrojoną cebulą, dolewając stopniowo wywar. Dodać kukurydzę, wlać resztę wywaru oraz ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito oraz doprawić solą oraz pieprzem. Podawać polaną śmietaną wymieszaną z oliwą ora... pokaż całość »

Zupa Lasopy na cielęcinie

Kości włóż do garnka, zalej wodą, posól oraz przykryj. Gotuj godzinę, a potem dodaj marchewki, rzepę, dymki, fasolkę, pomidory oraz pieprz. Gotuj godzinę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij z garnka kości, a zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Podawaj n... pokaż całość »

Zupa z Gambii na paście z orzesz

Zagotuj 1.5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, dodaj pastę z orzeszków ziemnych, listki laurowe, pieprz oraz chili. Gotuj godzinę na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, bo pasta orzechowa łatwo się przypala. Po godzinie gotowania powinno pozostać 2/3 lit... pokaż całość »

Winna zupa z twarogiem

Wino oraz wodę zagotowujemy z goździkami, cynamonem oraz skórką. Zdejmujemy z ognia. Zaprawiamy żółtkami utartymi z cukrem oraz śmietanką. Twaróg rozkruszamy w głębokich talerzach oraz zalewamy zupą. Podajemy z pszennymi grzankami.... pokaż całość »