Śledź w sosie czosnkowym
40 dlg filetów śledziowych /2 tacki Lisnera/w oleju10 ząbków czosnku /ew. mniej zalezy od wielkosci i upodobań/1/4 l gęstej smietany1/4 l majonezuUtarty /przeciśniety przez praskę/ czosnek mieszamy ze śmietaną i majonezem. Filety kroimy w ma...
pokaż całość »Karp smażony
1 cały karp3 łyżki mąkisólpieprz2 łyżki masłaolej do smażenia10 dag masłaząbek czosnku2 gałązki natki tymianku2 gałązki koperku Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy (jeśli żółć się rozleje, mięso ry...
pokaż całość »Zupa grzybowa
2 l wywaru (z kostki warzywnej)50 dag suszonych grzybów2 łyżki masła1 cebula125 ml śmietany1 łyżka mąki sólpieprz2-3 kostki warzywnekoperek Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godziny, ...
pokaż całość »Kapusta z grzybkami
1 kg kapusty 3 suszone grzyby 1 cytryna 5 dag oleju 8 dag marchwi 8 dag porów 2 dag selera cebula mąka Uszatkowaną kapustę włożyć do rondla, podlać wodą i zagotować. Dodać grzybki i gotować. Włożyć poszatkowane: marchew, cebulę, por, sele...
pokaż całość »Bigos z pozostałej pieczeni
50 dag resztek pieczeni cielęcej lub wołowej 2 jabłka lub 12 dag śliwek suszonych 2 dag cukru czerstwy chleb razowy bulion ocet winny do smaku Często ma się resztki pieczeni cielęcej lub wołowej. Można z nich zrobić wyborny bigos z razowym chlebem, ...
pokaż całość »Bigos znakomity
2 kg kiszonej kapusty 50 dag białej kapusty 1,5 kg mięsa bez kości: wieprzowej szynki, łopatki, rostbefu 50 dag kaczki 50 dag kiełbasy - podwawelska, jałowcowa, krajeńska 10 dag chudego wędzonego boczku 2 czerwone cebule 10 dag suszonych grzyb&oacu...
pokaż całość »Bigos mazowiecki
2 główki kapusty białej 1 l kapusty kwaszonej 1 l rosołu 50 dag wieprzowiny 40 dag wołowiny 40 dag kiełbasy 3 jabłka włoszczyzna 5 dag powideł śliwkowych kminek sól, pieprz 2 główki kapusty uszatkować, litr kwaszonej kapust...
pokaż całość »Ryba w galarecie z kukurydzą
20 dag ryby morskiej (np. dorsza, łososia lub mintaja) 2 szklanki wywaru z jarzyn 1 marchew 1 pietruszka 1 kolba ugotowanej kukurydzy 4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki żelatyny sól sok z cytryny Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody...
pokaż całość » Karp duszony w czerwonym winie
1 kg karpia 5 dkg masła 3 dkg mąki szklanka czerwonego wina 5 dkg pieczarek kilka białych cebulek natka pietruszki sół pieprz Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, opłukać, pokrajać, posolić i posypać pieprzem. W rondelku podsmażyć masło z mąką, wło...
pokaż całość » sałatka agi
40 dag. żółtego sera, 1 por sałatkowy, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasolki, 1 jogurt naturalny niesłodzony, papryka słodka w proszku, 2 czubate łyżki majonezu, 3 plastry anansa z puszkiSer żółty pokroić w kostkę. Por przekroić wzd...
pokaż całość »Zawiesista zupa grzybowa (Wigili
2 cebule
3 - 4 łyżki masła
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
łyżeczka ziarenek pieprzu
3 dag suszonych borowików
2 łyżki mąki
30 dag porów
10 dag pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany
1 szklanka czerwonego wina...
pokaż całość »Zasmażana kapusta z grzybami (Wi
cebula
3 dag suszonych borowików
4 łyżki masła
80 dag kiszonej kapusty
2 listki laurowe
łyżka jagód jałowca
cukier
łyżka mąki
sól, pieprz Grzyby zalać 100 ml ciepłej wody, odstawić.
Cebulę obrać, drobniutko posiekać, zeszklić w dużym ron...
pokaż całość »Uszka w sosie z kurkami (Wigilia
25 dag gotowych uszek (lub tortellini) z grzybami
słoik (370 ml) kurek
20 dag pieczarek
1 - 2 łyżki oleju
100 ml kremówki
pół pęczka szczypiorku
1 torebka sosu grzybowego
natka
sól, pieprz Uszka ugotować w osolonej wodzie.
Kurki osączyć,...
pokaż całość »Świąteczny barszcz z uszkami (Wi
barszcz: 65 dag buraków 2 dag suszonych borowików pęczek włoszczyzny cebula 1 l bulionu listek laurowy 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego uszka: żółtko 2 dag suszonych borowików 15 dag mąki cebu...
pokaż całość »Śledź korzenny w cebuli (Wigilia
3 solone śledzie pół szklanki octu (6%) 2 czerwone cebule marchewka mały listek laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego cukier do smaku rozmaryn lub natka do dekoracji Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletowa...
pokaż całość »Staropolski makowiec
15 dag masła 3 dag drożdży 450 ml mleka 40 dag mąki sól 2 jajka 8 - 10 dag cukru łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego 30 dag maku 2 łyżki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej cynamon biała polewa do ciast Zrobić cias...
pokaż całość »Smażony karp ze śliwkami (Wigili
1 kg karpia 20 dag mrożonych śliwek pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 - 4 łyżki oliwy łyżka mąki cynamon goździki imbir sok z cytryny cukier sól Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na pół godz...
pokaż całość »Smażone pierogi grzybowe (Wigili
25 dag mąki jajko 1 dag suszonych borowików 20 dag boczniaków cebula pół pęczka natki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy zielony sos: 5 łyżek masła pół pęczka natki 60 - 70 ml bulionu warzywnego łyżka mąki sól, p...
pokaż całość »Pikantna zupa rybna (Wigilia)
1 duży sprawiony karp (1,2 kg) 3 średnie cebule 2 zielone papryki 2 pomidory słodka papryka w proszku łyżka koncentratu pomidorowego sól Karpia dokładnie oczyścić i opłukać, odciąć głowę i ogon (odłożyć je do sporządzenia rybnego wywaru). Os...
pokaż całość »Marynowany łosoś z koperkiem (Wi
1 kg fileta z łososia 3 łyżki soku z cytryny 3 dag gruboziarnistej soli 5 dag cukru 5 pęczków koperku 2 żółtka 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany cytryna koperek do dekoracji sól, piepr...
pokaż całość »