Boże Narodzenie

Strona 2 z 6

  Pierogi

Śledź w sosie czosnkowym

40 dlg filetów śledziowych /2 tacki Lisnera/w oleju10 ząbków czosnku /ew. mniej zalezy od wielkosci i upodobań/1/4 l gęstej smietany1/4 l majonezuUtarty /przeciśniety przez praskę/ czosnek mieszamy ze śmietaną i majonezem. Filety kroimy w ma... pokaż całość »

Karp smażony

1 cały karp3 łyżki mąkisólpieprz2 łyżki masłaolej do smażenia10 dag masłaząbek czosnku2 gałązki natki tymianku2 gałązki koperku Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy (jeśli żółć się rozleje, mięso ry... pokaż całość »

Zupa grzybowa

2 l wywaru (z kostki warzywnej)50 dag suszonych grzybów2 łyżki masła1 cebula125 ml śmietany1 łyżka mąki sólpieprz2-3 kostki warzywnekoperek   Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godziny, ... pokaż całość »

Kapusta z grzybkami

1 kg kapusty 3 suszone grzyby 1 cytryna 5 dag oleju 8 dag marchwi 8 dag porów 2 dag selera cebula mąka Uszatkowaną kapustę włożyć do rondla, podlać wodą i zagotować. Dodać grzybki i gotować. Włożyć poszatkowane: marchew, cebulę, por, sele... pokaż całość »

Bigos z pozostałej pieczeni

50 dag resztek pieczeni cielęcej lub wołowej 2 jabłka lub 12 dag śliwek suszonych 2 dag cukru czerstwy chleb razowy bulion ocet winny do smaku Często ma się resztki pieczeni cielęcej lub wołowej. Można z nich zrobić wyborny bigos z razowym chlebem, ... pokaż całość »

Bigos znakomity

2 kg kiszonej kapusty 50 dag białej kapusty 1,5 kg mięsa bez kości: wieprzowej szynki, łopatki, rostbefu 50 dag kaczki 50 dag kiełbasy - podwawelska, jałowcowa, krajeńska 10 dag chudego wędzonego boczku 2 czerwone cebule 10 dag suszonych grzyb&oacu... pokaż całość »

Bigos mazowiecki

2 główki kapusty białej 1 l kapusty kwaszonej 1 l rosołu 50 dag wieprzowiny 40 dag wołowiny 40 dag kiełbasy 3 jabłka włoszczyzna 5 dag powideł śliwkowych kminek sól, pieprz 2 główki kapusty uszatkować, litr kwaszonej kapust... pokaż całość »

Ryba w galarecie z kukurydzą

20 dag ryby morskiej (np. dorsza, łososia lub mintaja) 2 szklanki wywaru z jarzyn 1 marchew 1 pietruszka 1 kolba ugotowanej kukurydzy 4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki żelatyny sól sok z cytryny Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody... pokaż całość »

Karp duszony w czerwonym winie

1 kg karpia 5 dkg masła 3 dkg mąki szklanka czerwonego wina 5 dkg pieczarek kilka białych cebulek natka pietruszki sół pieprz Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, opłukać, pokrajać, posolić i posypać pieprzem. W rondelku podsmażyć masło z mąką, wło... pokaż całość »

sałatka agi

40 dag. żółtego sera, 1 por sałatkowy, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasolki, 1 jogurt naturalny niesłodzony, papryka słodka w proszku, 2 czubate łyżki majonezu, 3 plastry anansa z puszkiSer żółty pokroić w kostkę. Por przekroić wzd... pokaż całość »

Zawiesista zupa grzybowa (Wigili

2 cebule 3 - 4 łyżki masła pęczek włoszczyzny 2 listki laurowe łyżeczka ziarenek pieprzu 3 dag suszonych borowików 2 łyżki mąki 30 dag porów 10 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 1 szklanka czerwonego wina... pokaż całość »

Zasmażana kapusta z grzybami (Wi

cebula 3 dag suszonych borowików 4 łyżki masła 80 dag kiszonej kapusty 2 listki laurowe łyżka jagód jałowca cukier łyżka mąki sól, pieprz Grzyby zalać 100 ml ciepłej wody, odstawić. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, zeszklić w dużym ron... pokaż całość »

Uszka w sosie z kurkami (Wigilia

25 dag gotowych uszek (lub tortellini) z grzybami słoik (370 ml) kurek 20 dag pieczarek 1 - 2 łyżki oleju 100 ml kremówki pół pęczka szczypiorku 1 torebka sosu grzybowego natka sól, pieprz Uszka ugotować w osolonej wodzie. Kurki osączyć,... pokaż całość »

Świąteczny barszcz z uszkami (Wi

barszcz: 65 dag buraków 2 dag suszonych borowików pęczek włoszczyzny cebula 1 l bulionu listek laurowy 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego uszka: żółtko 2 dag suszonych borowików 15 dag mąki cebu... pokaż całość »

Śledź korzenny w cebuli (Wigilia

3 solone śledzie pół szklanki octu (6%) 2 czerwone cebule marchewka mały listek laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego cukier do smaku rozmaryn lub natka do dekoracji Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletowa... pokaż całość »

Staropolski makowiec

15 dag masła 3 dag drożdży 450 ml mleka 40 dag mąki sól 2 jajka 8 - 10 dag cukru łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego 30 dag maku 2 łyżki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej cynamon biała polewa do ciast Zrobić cias... pokaż całość »

Smażony karp ze śliwkami (Wigili

1 kg karpia 20 dag mrożonych śliwek pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 - 4 łyżki oliwy łyżka mąki cynamon goździki imbir sok z cytryny cukier sól Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na pół godz... pokaż całość »

Smażone pierogi grzybowe (Wigili

25 dag mąki jajko 1 dag suszonych borowików 20 dag boczniaków cebula pół pęczka natki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy zielony sos: 5 łyżek masła pół pęczka natki 60 - 70 ml bulionu warzywnego łyżka mąki sól, p... pokaż całość »

Pikantna zupa rybna (Wigilia)

1 duży sprawiony karp (1,2 kg) 3 średnie cebule 2 zielone papryki 2 pomidory słodka papryka w proszku łyżka koncentratu pomidorowego sól Karpia dokładnie oczyścić i opłukać, odciąć głowę i ogon (odłożyć je do sporządzenia rybnego wywaru). Os... pokaż całość »

Marynowany łosoś z koperkiem (Wi

1 kg fileta z łososia 3 łyżki soku z cytryny 3 dag gruboziarnistej soli 5 dag cukru 5 pęczków koperku 2 żółtka 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany cytryna koperek do dekoracji sól, piepr... pokaż całość »