Pasta z ryby wędzonej i twarogu
70 dag wędzonej ryby 25 dag twarogu 4 jaja musztarda Wędzoną rybę obrać ze skóry i ości. Twaróg, rybę i ugotowane na twardo jaja zemleć w maszynce. Do masy dodać musztardę i posolić do smaku. ...
pokaż całość »Pasta z margaryny i wędzonej ryb
10 dag margaryny 30 dag ryby wędzonej (dorsz, pikling) 10 dag twarogu sól Rybę wędzoną obrać ze skóry i ości, mlecz - jeśli jest - obrać z błony. Rybę i twaróg zemleć lub rozetrzeć w misce. Margarynę rozetrzeć. Ucierając dodawa...
pokaż całość »Muszle z sałatką tuńczykową
16 sztuk makaronu duże muszle puszka kukurydzy strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki puszka tuńczyka w oliwie 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku. Osączyć na sici...
pokaż całość »Muszelki z morszczukiem
30 dag makaronu muszelki 1/2 kg filetów z morszczuka (bez skóry) sok z cytryny kostka bulionu rybnego 1/2 kg małych pomidorów 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii 2 łyżki oleju sól, pieprz Filety umyć, osuszyć pokroić...
pokaż całość »Jaja nadziewane śledziem
4 jaja 1 śledź zielona pietruszka majonez Śledzia wymoczyć, jaja ugotować na twardo, przekroić na pół, wydrążyć żółtka. Śledzia z żółtkami przepuścić przez maszynkę, dodać 2 łyżki majonezu, zielonej natki pietruszki. Nakładać po...
pokaż całość »Paella z węgorzem
40 dag długoziarnistego ryżu 1 kurczak - 1,2 kg 25 dag surowego lub wędzonego węgorza 15 dag szynki wędzonej 15 dag kiełbasy czosnkowej 15 dag chudego mięsa wieprzowego - schabu lub szynki 20 dag krewetek mrożonych lub z puszki 20 dag muli z puszki...
pokaż całość »Ryba w galarecie z kukurydzą
20 dag ryby morskiej (np. dorsza, łososia lub mintaja) 2 szklanki wywaru z jarzyn 1 marchew 1 pietruszka 1 kolba ugotowanej kukurydzy 4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki żelatyny sól sok z cytryny Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody...
pokaż całość »Przekąska na słodko
4 marynowane śledzie z oleju 3 cebule łyżka oliwy kilka suszonych grzybów 3 łyżki rodzynków mały por szczypta cukru sól, pieprz Grzyby namoczyć i ugotować (około 20 minut). Odcedzić, dokładnie osączyć, ostudzić, pokroić w pas...
pokaż całość »Kanapki z tuńczykiem
2 puszki tuńczyka w sosie własnym jajko na twardo 1/2 pęczka natki mała cebula 2 łyżki kaparów 10 czarnych oliwek 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki śmietany bagietka liście sałaty sól, pieprz Jajko posiekać. Tuńczyka osączyć, rozdro...
pokaż całość » Karp duszony w czerwonym winie
1 kg karpia 5 dkg masła 3 dkg mąki szklanka czerwonego wina 5 dkg pieczarek kilka białych cebulek natka pietruszki sół pieprz Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, opłukać, pokrajać, posolić i posypać pieprzem. W rondelku podsmażyć masło z mąką, wło...
pokaż całość » Śledź w sosie musztardowym
ok. 6 filetów śledzia solonego ( wcześniej moczymy go ), 4-5 łyżek musztardy o delikatnym smaku, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżka oleju, 1 łyżka cukru, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka wody, pieprzPokroić filety na 2 cm paski. Następnie mieszamy cuki...
pokaż całość » Śledzie po flamandzku
6 filetów śledziowych 2-3 cebule 2 pory 2/3 szkl. oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina cytryna kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego imbir 1 łyżeczka cukru Śledzie wymoczyć, pokroić. Pory pokroić w cienkie talarki a cebulę w kostkę. Wino...
pokaż całość » Śledzie w ziołach
0,75 kg śledzi ok. 1 szklanki oleju 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka jałowca 1-2 ząbki czosnku liść laurowy Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki, przyprawy z...
pokaż całość » Zupa rybna z pulpetami
1,5 kg ryby (różne rodzaje np karaś, płoć, okoń, mintaj) włoszczyzna ( marchew, por, seler, pietruszka) 2 duże cebule 2 łyżki masła cytryna, natka pietruszki jajko, 2 łyżki tartej bułki, godziki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,...
pokaż całość »Ryba zapiekana w sosie piwnym
75 dag filetów z ryby morskiej 2 szklanki ciemnego piwa sok z połowy cytryny 5 dag masła 2 łyżki mąki goździki szczypta cukru pieprz sólZ mąki i masła robię białą zasmażkę, po czym rozprowadzam ją piwem, uważając, by nie powstały grudki. Dod...
pokaż całość »Śledź korzenny w cebuli (Wigilia
3 solone śledzie pół szklanki octu (6%) 2 czerwone cebule marchewka mały listek laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego cukier do smaku rozmaryn lub natka do dekoracji Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletowa...
pokaż całość »Smażony karp ze śliwkami (Wigili
1 kg karpia 20 dag mrożonych śliwek pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 - 4 łyżki oliwy łyżka mąki cynamon goździki imbir sok z cytryny cukier sól Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na pół godz...
pokaż całość »Pikantna zupa rybna (Wigilia)
1 duży sprawiony karp (1,2 kg) 3 średnie cebule 2 zielone papryki 2 pomidory słodka papryka w proszku łyżka koncentratu pomidorowego sól Karpia dokładnie oczyścić i opłukać, odciąć głowę i ogon (odłożyć je do sporządzenia rybnego wywaru). Os...
pokaż całość »Marynowany łosoś z koperkiem (Wi
1 kg fileta z łososia 3 łyżki soku z cytryny 3 dag gruboziarnistej soli 5 dag cukru 5 pęczków koperku 2 żółtka 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany cytryna koperek do dekoracji sól, piepr...
pokaż całość »Karp w cytrynowej galarecie (Wig
1 sprawiony karp (1 kg)
cebula
1 l bulionu warzywnego
6 łyżek octu winnego
2 listki laurowe
łyżeczka ziaren ziela angielskiego
łyżka ziaren białego pieprzu
łyżeczka soli
5 łyżeczek żelatyny
2 białka
2 jajka na twardo
sok z cytryny
...
pokaż całość »