Gotowanie - sprawdzone przepisy

Strona 15 z 27

  Pierogi

Zielona lub szparagowa fasola w

1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej 2 dag masła 1 dag mąki Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem... pokaż całość »

Warzywa z jogurtem

2 bakłażany 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 pomidory 1 cebula 10 dag groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 2 łyżki szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo sól, pie... pokaż całość »

Szpinak z kukurydzą i pieczarkam

1 kg szpinaku 1/2 puszki kukurydzy 15 dag pieczarek 3 łyżki masła łyżeczka mąki łyżeczka kolendry mielonej łyżeczka papryki mielonej łyżeczka pieprzu opakowanie serka wiejskiego 4 łyżki słodkiej śmietany sól Szpinak i pieczarki dokładnie... pokaż całość »

Szczaw na jarzynę

0,5 kg szczawiu 4 dag masła 0,125 l śmietany 6 g mąki cukier i sól do smaku Do rondla włożyć usiekany bardzo drobno szczaw, dodać masło i dusić. Gdy jest już miękki, rozmieszać śmietanę z mąką, wymieszać ze szczawiem, posolić, wsypać cukru do... pokaż całość »

Rurki z warzywami

30 dag makaronu rurki 1/2 szklanki bulionu warzywnego cukinia mały bakłażan 1/2 kg pomidorów 5 dag sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii sól, pieprz Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posol... pokaż całość »

Roladki z ziemniakami

2 kg ziemniaków sól, pieprz ziołowy majeranek 35 dag mąki, 1 jajo 3/4 szklanki wody Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilo... pokaż całość »

Risotto z bobem

1,5 szklanki długoziarnistego ryżu 30 dag bobu 15 dag chudego boczku 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory szklanka bulionu z kostki szklanka soku pomidorowego 3 łyżki oleju 2 łyżki natki pietrus... pokaż całość »

Ragoűt z grzybów

50 dag grzybów 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 marchwie 2 ogórki 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz olej tymianek Grzyby oczyścić, wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondl... pokaż całość »

Ragoût z bobem

70 dag bobu 40 dag kurek 1 bakłażan 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżka masła łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany - 18proc. łyżeczka suszonego cząbru 2 łyżki natki pietruszki 3/4 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz B&o... pokaż całość »

Ratatuja

40 dag bakłażanów strąk zielonej papryki strąk czerwonej papryki strąk żółtej papryki nieduża cukinia 2 cebule 3 - 4 ząbki czosnku 3 pomidory pół szklanki bulionu 6 - 7 łyżek oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżecz... pokaż całość »

Pyzy

2 kg ziemniaków 2 dag soli 8 dag słoniny Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok pozostawić przez kilka minut, a następnie zlać ostrożnie i osad z dna dodać do odciśniętych zi... pokaż całość »

Preśniaki

2 kg ziemniaków 1 jajo 20 dag mąki 20 dag smalcu pieprz i sól do smaku Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Następnie wyjąć z wody i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Odrobinę wody w masie ziemniaczanej nal... pokaż całość »

Pory duszone z boczkiem

4 pory 10 dag wędzonego boczku jabłko lub 2 pomidory pół szklanki śmietany 5 dag startego żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz Boczek pokroić w cienkie słupki, stopić na patelni. Pory umyć, odkroić zielone części, a jasne... pokaż całość »

Podczos

0,5 kg młodych liści z brukwi lub kalarepy 0,5 l mleka 2 dag masła 1 dag mąki 3 dag cebuli Zerwać młode listki brukwi, opłukać, nalać wrzącym mlekiem, zagotować. Potem odcedzić przez sito i usiekać drobno. Masło przesmażyć z cebulą, dodać mąkę, wł... pokaż całość »

Placki z grzybami

1 kg ziemniaków 20 dag mąki 4 jajka 120 ml śmietany 60 dag grzybów 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mielona papryka sól pieprz natka Grzyby pokroić. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać g... pokaż całość »

Marchwianka

0,5 kg marchwi 0,5 kg ziemniaków 7 dag pietruszki 1 kg golonki lub baraniny (ewentualnie mięso z królika) sól, pieprz Obrać marchew, kartofle, pietruszkę. Marchew i kartofle można przekroić na połowę. Do tego wrzucić mięso z go... pokaż całość »

Marchew po mazursku

1 kg marchwi 0,25 l mleka 0,125 l wody 3 duże ziemniaki sól do smaku łyżeczka cukru 5 dag słoniny lub masła Marchew i ziemniaki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, oskrobać, pokrajać w kostkę. Marchew zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka i o... pokaż całość »

Marchew po mazowiecku

70 dag marchwi 2 dag masła lub margaryny 1 dag mąki 1,5 szklanki mleka sól cukier Obrać opłukaną marchew, pokrajać w kostkę, paski lub talarki, zalać małą ilością wrzacej wody. Gdy marchew jest w połowie miękka, dodać mleko i gotować jarzynę... pokaż całość »

Marchewka i brokuły w sosie

25 dag brokułów 4 duże marchwie 3/4 szklanki wywaru z ww. warzyw 2 łyżki mąki 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka oregano sól, pieprz W lekko osolonej wodzie ugotować oddzielnie marchewkę i brokuły. Gdy zmiękną,... pokaż całość »

Leczo z makaronem sojowym

10 dag makaronu sojowego 5 pomidorów 20 dag zielonej fasolki szparagowej młoda cukinia czerwona papryka żółta papryka 2 cebule ząbek czosnku łyżka oleju słonecznikowego 2 listki świeżej bazylii mielona ostra papryka sól Ma... pokaż całość »