Zielona lub szparagowa fasola w
1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej
2 dag masła
1 dag mąki
Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić.
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem...
pokaż całość »Warzywa z jogurtem
2 bakłażany
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
4 pomidory
1 cebula
10 dag groszku świeżego lub mrożonego
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
2 łyżki szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pie...
pokaż całość »Szpinak z kukurydzą i pieczarkam
1 kg szpinaku 1/2 puszki kukurydzy 15 dag pieczarek 3 łyżki masła łyżeczka mąki łyżeczka kolendry mielonej łyżeczka papryki mielonej łyżeczka pieprzu opakowanie serka wiejskiego 4 łyżki słodkiej śmietany sól Szpinak i pieczarki dokładnie...
pokaż całość »Szczaw na jarzynę
0,5 kg szczawiu 4 dag masła 0,125 l śmietany 6 g mąki cukier i sól do smaku Do rondla włożyć usiekany bardzo drobno szczaw, dodać masło i dusić. Gdy jest już miękki, rozmieszać śmietanę z mąką, wymieszać ze szczawiem, posolić, wsypać cukru do...
pokaż całość »Rurki z warzywami
30 dag makaronu rurki 1/2 szklanki bulionu warzywnego cukinia mały bakłażan 1/2 kg pomidorów 5 dag sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii sól, pieprz Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posol...
pokaż całość »Roladki z ziemniakami
2 kg ziemniaków sól, pieprz ziołowy majeranek 35 dag mąki, 1 jajo 3/4 szklanki wody Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilo...
pokaż całość »Risotto z bobem
1,5 szklanki długoziarnistego ryżu 30 dag bobu 15 dag chudego boczku 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory szklanka bulionu z kostki szklanka soku pomidorowego 3 łyżki oleju 2 łyżki natki pietrus...
pokaż całość »Ragoűt z grzybów
50 dag grzybów 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 marchwie 2 ogórki 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz olej tymianek Grzyby oczyścić, wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondl...
pokaż całość »Ragoût z bobem
70 dag bobu 40 dag kurek 1 bakłażan 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżka masła łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany - 18proc. łyżeczka suszonego cząbru 2 łyżki natki pietruszki 3/4 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz B&o...
pokaż całość »Ratatuja
40 dag bakłażanów strąk zielonej papryki strąk czerwonej papryki strąk żółtej papryki nieduża cukinia 2 cebule 3 - 4 ząbki czosnku 3 pomidory pół szklanki bulionu 6 - 7 łyżek oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżecz...
pokaż całość »Pyzy
2 kg ziemniaków 2 dag soli 8 dag słoniny Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok pozostawić przez kilka minut, a następnie zlać ostrożnie i osad z dna dodać do odciśniętych zi...
pokaż całość »Preśniaki
2 kg ziemniaków 1 jajo 20 dag mąki 20 dag smalcu pieprz i sól do smaku Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Następnie wyjąć z wody i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Odrobinę wody w masie ziemniaczanej nal...
pokaż całość »Pory duszone z boczkiem
4 pory 10 dag wędzonego boczku jabłko lub 2 pomidory pół szklanki śmietany 5 dag startego żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz Boczek pokroić w cienkie słupki, stopić na patelni. Pory umyć, odkroić zielone części, a jasne...
pokaż całość »Podczos
0,5 kg młodych liści z brukwi lub kalarepy 0,5 l mleka 2 dag masła 1 dag mąki 3 dag cebuli Zerwać młode listki brukwi, opłukać, nalać wrzącym mlekiem, zagotować. Potem odcedzić przez sito i usiekać drobno. Masło przesmażyć z cebulą, dodać mąkę, wł...
pokaż całość »Placki z grzybami
1 kg ziemniaków 20 dag mąki 4 jajka 120 ml śmietany 60 dag grzybów 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mielona papryka sól pieprz natka Grzyby pokroić. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać g...
pokaż całość »Marchwianka
0,5 kg marchwi 0,5 kg ziemniaków 7 dag pietruszki 1 kg golonki lub baraniny (ewentualnie mięso z królika) sól, pieprz Obrać marchew, kartofle, pietruszkę. Marchew i kartofle można przekroić na połowę. Do tego wrzucić mięso z go...
pokaż całość »Marchew po mazursku
1 kg marchwi 0,25 l mleka 0,125 l wody 3 duże ziemniaki sól do smaku łyżeczka cukru 5 dag słoniny lub masła Marchew i ziemniaki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, oskrobać, pokrajać w kostkę. Marchew zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka i o...
pokaż całość »Marchew po mazowiecku
70 dag marchwi 2 dag masła lub margaryny 1 dag mąki 1,5 szklanki mleka sól cukier Obrać opłukaną marchew, pokrajać w kostkę, paski lub talarki, zalać małą ilością wrzacej wody. Gdy marchew jest w połowie miękka, dodać mleko i gotować jarzynę...
pokaż całość »Marchewka i brokuły w sosie
25 dag brokułów 4 duże marchwie 3/4 szklanki wywaru z ww. warzyw 2 łyżki mąki 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka oregano sól, pieprz W lekko osolonej wodzie ugotować oddzielnie marchewkę i brokuły. Gdy zmiękną,...
pokaż całość »Leczo z makaronem sojowym
10 dag makaronu sojowego 5 pomidorów 20 dag zielonej fasolki szparagowej młoda cukinia czerwona papryka żółta papryka 2 cebule ząbek czosnku łyżka oleju słonecznikowego 2 listki świeżej bazylii mielona ostra papryka sól Ma...
pokaż całość »