Gotowanie

Strona 6 z 27

  Pierogi

Gulasz wołowy

około 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku około 2,5 cm 3 - 4 duże pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 filiżanka kwaśnej śmietany (według uznania) Włożyć wołowinę do średniego ron... pokaż całość »

Groszek zielony z cebulą i piecz

2 łyżki masła 1 mała cebula pokrojona w kostkę około 100 g pieczarek pokrojonyeh w plasterki około 500 g mrożonego groszku 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku W szklanym naczyniu ogrzewać masło do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nas... pokaż całość »

Duszona flądra

1 filiżanka drobno posiekanej cebuli 1 filiżanka selera pokrojonego w 1 centymetrowe kawałki 1 filiżanka marchewki pokrojonej w 1 centymetrowe kawałki 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 1/4 filiżanki wody 1/2 kg pomidorów 1/2 kg ... pokaż całość »

Biały sos

2 łyżki stopionego masła lub margaryny 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki soli (niekoniecznie) 1 filiżanka mleka Połączyć stopione masło, mąkę i sól w małej lub średniej misce. Porcjami dodawać mleko i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Ogrzewać ... pokaż całość »

Beszamel

12 dag masła 2 dag mąki 0,25 l śmietanki 4 żółtka bulion Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmi... pokaż całość »

Zimne "byczki"

0,75 kg ziemniaków kwas z kiszonej kapusty 5 dag kiszonej kapusty 3 dag cebuli pieprz liść laurowy 0,125 litra śmietany 2 dag mąki Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kap... pokaż całość »

Ziemniaki w śmietanie

1 kg młodych ziemniaków 25 dag śmietany koperek lub natka pietruszki sól Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować. Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać. Podawać można z jajkiem sadzonym lub s... pokaż całość »

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki nie obierane płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka z wodą, solimy tak jak ziemniaki obierane, przykrywamy i gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy z wody i wsypujemy na miskę. Obieramy wszystkie i podajemy już obrane do jedzenia, lub podajemy w o... pokaż całość »

Ziemniaczana kasza

1 kg ziemniaków 6 dag cebuli 15 dag słoniny sól Ugotowane ziemniaki odparować i utłuc, by powstała jednolita masa. Słoninę pokroić w kawałki, usmażyć z drobno posiekaną cebulą, a następnie wymieszać z ziemniakami. Taką ziemniaczaną kaszę podaw... pokaż całość »

Zielona lub szparagowa fasola w

1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej 2 dag masła 1 dag mąki Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem... pokaż całość »

Warzywa z jogurtem

2 bakłażany 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 pomidory 1 cebula 10 dag groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 2 łyżki szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo sól, pie... pokaż całość »

Szpinak z kukurydzą i pieczarkam

1 kg szpinaku 1/2 puszki kukurydzy 15 dag pieczarek 3 łyżki masła łyżeczka mąki łyżeczka kolendry mielonej łyżeczka papryki mielonej łyżeczka pieprzu opakowanie serka wiejskiego 4 łyżki słodkiej śmietany sól Szpinak i pieczarki dokładnie... pokaż całość »

Szczaw na jarzynę

0,5 kg szczawiu 4 dag masła 0,125 l śmietany 6 g mąki cukier i sól do smaku Do rondla włożyć usiekany bardzo drobno szczaw, dodać masło i dusić. Gdy jest już miękki, rozmieszać śmietanę z mąką, wymieszać ze szczawiem, posolić, wsypać cukru do... pokaż całość »

Rurki z warzywami

30 dag makaronu rurki 1/2 szklanki bulionu warzywnego cukinia mały bakłażan 1/2 kg pomidorów 5 dag sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii sól, pieprz Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posol... pokaż całość »

Roladki z ziemniakami

2 kg ziemniaków sól, pieprz ziołowy majeranek 35 dag mąki, 1 jajo 3/4 szklanki wody Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilo... pokaż całość »

Risotto z bobem

1,5 szklanki długoziarnistego ryżu 30 dag bobu 15 dag chudego boczku 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory szklanka bulionu z kostki szklanka soku pomidorowego 3 łyżki oleju 2 łyżki natki pietrus... pokaż całość »

Ragoűt z grzybów

50 dag grzybów 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 marchwie 2 ogórki 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz olej tymianek Grzyby oczyścić, wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondl... pokaż całość »

Ragoût z bobem

70 dag bobu 40 dag kurek 1 bakłażan 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżka masła łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany - 18proc. łyżeczka suszonego cząbru 2 łyżki natki pietruszki 3/4 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz B&o... pokaż całość »

Ratatuja

40 dag bakłażanów strąk zielonej papryki strąk czerwonej papryki strąk żółtej papryki nieduża cukinia 2 cebule 3 - 4 ząbki czosnku 3 pomidory pół szklanki bulionu 6 - 7 łyżek oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżecz... pokaż całość »

Pyzy

2 kg ziemniaków 2 dag soli 8 dag słoniny Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok pozostawić przez kilka minut, a następnie zlać ostrożnie i osad z dna dodać do odciśniętych zi... pokaż całość »