Gotowanie - sprawdzone przepisy

Strona 19 z 27

  Pierogi

Rurki z warzywami

30 dag makaronu rurki 1/2 szklanki bulionu warzywnego cukinia mały bakłażan 1/2 kg pomidorów 5 dag sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii sól, pieprz Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posol... pokaż całość »

Roladki z ziemniakami

2 kg ziemniaków sól, pieprz ziołowy majeranek 35 dag mąki, 1 jajo 3/4 szklanki wody Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilo... pokaż całość »

Risotto z bobem

1,5 szklanki długoziarnistego ryżu 30 dag bobu 15 dag chudego boczku 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory szklanka bulionu z kostki szklanka soku pomidorowego 3 łyżki oleju 2 łyżki natki pietrus... pokaż całość »

Ragoűt z grzybów

50 dag grzybów 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 marchwie 2 ogórki 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz olej tymianek Grzyby oczyścić, wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondl... pokaż całość »

Ragoût z bobem

70 dag bobu 40 dag kurek 1 bakłażan 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżka masła łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany - 18proc. łyżeczka suszonego cząbru 2 łyżki natki pietruszki 3/4 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz B&o... pokaż całość »

Ratatuja

40 dag bakłażanów strąk zielonej papryki strąk czerwonej papryki strąk żółtej papryki nieduża cukinia 2 cebule 3 - 4 ząbki czosnku 3 pomidory pół szklanki bulionu 6 - 7 łyżek oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżecz... pokaż całość »

Pyzy

2 kg ziemniaków 2 dag soli 8 dag słoniny Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok pozostawić przez kilka minut, a następnie zlać ostrożnie i osad z dna dodać do odciśniętych zi... pokaż całość »

Preśniaki

2 kg ziemniaków 1 jajo 20 dag mąki 20 dag smalcu pieprz i sól do smaku Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Następnie wyjąć z wody i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Odrobinę wody w masie ziemniaczanej nal... pokaż całość »

Pory duszone z boczkiem

4 pory 10 dag wędzonego boczku jabłko lub 2 pomidory pół szklanki śmietany 5 dag startego żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz Boczek pokroić w cienkie słupki, stopić na patelni. Pory umyć, odkroić zielone części, a jasne... pokaż całość »

Podczos

0,5 kg młodych liści z brukwi lub kalarepy 0,5 l mleka 2 dag masła 1 dag mąki 3 dag cebuli Zerwać młode listki brukwi, opłukać, nalać wrzącym mlekiem, zagotować. Potem odcedzić przez sito i usiekać drobno. Masło przesmażyć z cebulą, dodać mąkę, wł... pokaż całość »

Placki z grzybami

1 kg ziemniaków 20 dag mąki 4 jajka 120 ml śmietany 60 dag grzybów 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mielona papryka sól pieprz natka Grzyby pokroić. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać g... pokaż całość »

Marchwianka

0,5 kg marchwi 0,5 kg ziemniaków 7 dag pietruszki 1 kg golonki lub baraniny (ewentualnie mięso z królika) sól, pieprz Obrać marchew, kartofle, pietruszkę. Marchew i kartofle można przekroić na połowę. Do tego wrzucić mięso z go... pokaż całość »

Marchew po mazursku

1 kg marchwi 0,25 l mleka 0,125 l wody 3 duże ziemniaki sól do smaku łyżeczka cukru 5 dag słoniny lub masła Marchew i ziemniaki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, oskrobać, pokrajać w kostkę. Marchew zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka i o... pokaż całość »

Marchew po mazowiecku

70 dag marchwi 2 dag masła lub margaryny 1 dag mąki 1,5 szklanki mleka sól cukier Obrać opłukaną marchew, pokrajać w kostkę, paski lub talarki, zalać małą ilością wrzacej wody. Gdy marchew jest w połowie miękka, dodać mleko i gotować jarzynę... pokaż całość »

Marchewka i brokuły w sosie

25 dag brokułów 4 duże marchwie 3/4 szklanki wywaru z ww. warzyw 2 łyżki mąki 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka oregano sól, pieprz W lekko osolonej wodzie ugotować oddzielnie marchewkę i brokuły. Gdy zmiękną,... pokaż całość »

Leczo z makaronem sojowym

10 dag makaronu sojowego 5 pomidorów 20 dag zielonej fasolki szparagowej młoda cukinia czerwona papryka żółta papryka 2 cebule ząbek czosnku łyżka oleju słonecznikowego 2 listki świeżej bazylii mielona ostra papryka sól Ma... pokaż całość »

Leczo z fasolką szparagową

50 dag zielonej papryki 50 dag pomidorów 40 dag fasolki szparagowej 30 dag cebuli 4 parówki cielęce 20 dag kiełbasy 3 łyżki oleju łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki maggi sól Pomidory, sparzyć, obrać, pokroić. Fasolkę z obcięt... pokaż całość »

Kurpiowskie jedzenie

0,5 kg ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 25 dag kiełbasy 4 jaja 10 dag smalcu 10 dag cebuli łyżka maggi sól, pieprz zielona pietruszka 1 dag mąki Kiszoną kapustę ugotować, zalewając niewielką ilością wody. Gdy miękka - zaprawić z... pokaż całość »

Kociołek z pomidorami i kapustą

5 pomidorów 70 dag białej kapusty 50 dag mielonego mięsa wołowego 3 cebule 2 szklanki rosołu wołowego z kostki 3/4 szklanki śmietany - 22proc. łyżka kminku 6 łyżek oleju sól, pieprz Kapustę opłukać, usunąć głąb, a liście poszatkować... pokaż całość »

Kociołek z czerwoną kapustą

1/2 główki czerwonej kapusty 35 dag kiełbasy rzeszowskiej 3 plasterki boczku 5 ziemniaków 1 burak 1 jabłko 2 czerwone cebule 25 dag kiszonej kapusty 3 szklanki rosołu wołowego z kostki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki ... pokaż całość »