Kalafior z serem
1 średniej wielkości ugotowany kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula cienko pokrojona w plastry 1/4 łyżeczki soli 1/4 filiżanki tartej bułki 1/4 filiżanki sera cheddar pieprz do smaku Wlać oliwę do małego naczynia. Dodać cebulę i podgrzewa...
pokaż całość »Gulasz wołowy
około 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku około 2,5 cm 3 - 4 duże pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 filiżanka kwaśnej śmietany (według uznania) Włożyć wołowinę do średniego ron...
pokaż całość »Groszek zielony z cebulą i piecz
2 łyżki masła 1 mała cebula pokrojona w kostkę około 100 g pieczarek pokrojonyeh w plasterki około 500 g mrożonego groszku 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku W szklanym naczyniu ogrzewać masło do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nas...
pokaż całość »Duszona flądra
1 filiżanka drobno posiekanej cebuli 1 filiżanka selera pokrojonego w 1 centymetrowe kawałki 1 filiżanka marchewki pokrojonej w 1 centymetrowe kawałki 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 1/4 filiżanki wody 1/2 kg pomidorów 1/2 kg ...
pokaż całość »Biały sos
2 łyżki stopionego masła lub margaryny 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki soli (niekoniecznie) 1 filiżanka mleka Połączyć stopione masło, mąkę i sól w małej lub średniej misce. Porcjami dodawać mleko i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Ogrzewać ...
pokaż całość »Beszamel
12 dag masła 2 dag mąki 0,25 l śmietanki 4 żółtka bulion Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmi...
pokaż całość »Zimne "byczki"
0,75 kg ziemniaków
kwas z kiszonej kapusty
5 dag kiszonej kapusty
3 dag cebuli
pieprz
liść laurowy
0,125 litra śmietany
2 dag mąki
Przekrojone na 2 części, a większe na 4, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kwasem z kiszonej kap...
pokaż całość »Ziemniaki w śmietanie
1 kg młodych ziemniaków
25 dag śmietany
koperek lub natka pietruszki
sól
Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w ćwiartki, odcedzić i odparować.
Zalać śmietaną, wsypać zieleninę i mocno podgrzać.
Podawać można z jajkiem sadzonym lub s...
pokaż całość »Ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki nie obierane płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka z wodą, solimy tak jak ziemniaki obierane, przykrywamy i gotujemy.
Po ugotowaniu odcedzamy z wody i wsypujemy na miskę.
Obieramy wszystkie i podajemy już obrane do jedzenia, lub podajemy w o...
pokaż całość »Ziemniaczana kasza
1 kg ziemniaków
6 dag cebuli
15 dag słoniny
sól
Ugotowane ziemniaki odparować i utłuc, by powstała jednolita masa.
Słoninę pokroić w kawałki, usmażyć z drobno posiekaną cebulą, a następnie wymieszać z ziemniakami.
Taką ziemniaczaną kaszę podaw...
pokaż całość »Zielona lub szparagowa fasola w
1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej
2 dag masła
1 dag mąki
Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić.
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem...
pokaż całość »Warzywa z jogurtem
2 bakłażany
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
4 pomidory
1 cebula
10 dag groszku świeżego lub mrożonego
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
2 łyżki szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pie...
pokaż całość »Szpinak z kukurydzą i pieczarkam
1 kg szpinaku 1/2 puszki kukurydzy 15 dag pieczarek 3 łyżki masła łyżeczka mąki łyżeczka kolendry mielonej łyżeczka papryki mielonej łyżeczka pieprzu opakowanie serka wiejskiego 4 łyżki słodkiej śmietany sól Szpinak i pieczarki dokładnie...
pokaż całość »Szczaw na jarzynę
0,5 kg szczawiu 4 dag masła 0,125 l śmietany 6 g mąki cukier i sól do smaku Do rondla włożyć usiekany bardzo drobno szczaw, dodać masło i dusić. Gdy jest już miękki, rozmieszać śmietanę z mąką, wymieszać ze szczawiem, posolić, wsypać cukru do...
pokaż całość »Rurki z warzywami
30 dag makaronu rurki 1/2 szklanki bulionu warzywnego cukinia mały bakłażan 1/2 kg pomidorów 5 dag sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku kilka gałązek bazylii sól, pieprz Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posol...
pokaż całość »Roladki z ziemniakami
2 kg ziemniaków sól, pieprz ziołowy majeranek 35 dag mąki, 1 jajo 3/4 szklanki wody Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilo...
pokaż całość »Risotto z bobem
1,5 szklanki długoziarnistego ryżu 30 dag bobu 15 dag chudego boczku 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory szklanka bulionu z kostki szklanka soku pomidorowego 3 łyżki oleju 2 łyżki natki pietrus...
pokaż całość »Ragoűt z grzybów
50 dag grzybów 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 marchwie 2 ogórki 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz olej tymianek Grzyby oczyścić, wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondl...
pokaż całość »Ragoût z bobem
70 dag bobu 40 dag kurek 1 bakłażan 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżka masła łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany - 18proc. łyżeczka suszonego cząbru 2 łyżki natki pietruszki 3/4 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz B&o...
pokaż całość »Ratatuja
40 dag bakłażanów strąk zielonej papryki strąk czerwonej papryki strąk żółtej papryki nieduża cukinia 2 cebule 3 - 4 ząbki czosnku 3 pomidory pół szklanki bulionu 6 - 7 łyżek oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżecz...
pokaż całość »