Gotowanie

Strona 27 z 27

  Pierogi

Pory duszone z boczkiem

4 pory 10 dag wędzonego boczku jabłko lub 2 pomidory pół szklanki śmietany 5 dag startego żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz Boczek pokroić w cienkie słupki, stopić na patelni. Pory umyć, odkroić zielone części, a jasne... pokaż całość »

Podczos

0,5 kg młodych liści z brukwi lub kalarepy 0,5 l mleka 2 dag masła 1 dag mąki 3 dag cebuli Zerwać młode listki brukwi, opłukać, nalać wrzącym mlekiem, zagotować. Potem odcedzić przez sito i usiekać drobno. Masło przesmażyć z cebulą, dodać mąkę, wł... pokaż całość »

Placki z grzybami

1 kg ziemniaków 20 dag mąki 4 jajka 120 ml śmietany 60 dag grzybów 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mielona papryka sól pieprz natka Grzyby pokroić. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać g... pokaż całość »

Marchwianka

0,5 kg marchwi 0,5 kg ziemniaków 7 dag pietruszki 1 kg golonki lub baraniny (ewentualnie mięso z królika) sól, pieprz Obrać marchew, kartofle, pietruszkę. Marchew i kartofle można przekroić na połowę. Do tego wrzucić mięso z go... pokaż całość »

Marchew po mazursku

1 kg marchwi 0,25 l mleka 0,125 l wody 3 duże ziemniaki sól do smaku łyżeczka cukru 5 dag słoniny lub masła Marchew i ziemniaki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, oskrobać, pokrajać w kostkę. Marchew zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka i o... pokaż całość »

Marchew po mazowiecku

70 dag marchwi 2 dag masła lub margaryny 1 dag mąki 1,5 szklanki mleka sól cukier Obrać opłukaną marchew, pokrajać w kostkę, paski lub talarki, zalać małą ilością wrzacej wody. Gdy marchew jest w połowie miękka, dodać mleko i gotować jarzynę... pokaż całość »

Marchewka i brokuły w sosie

25 dag brokułów 4 duże marchwie 3/4 szklanki wywaru z ww. warzyw 2 łyżki mąki 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka oregano sól, pieprz W lekko osolonej wodzie ugotować oddzielnie marchewkę i brokuły. Gdy zmiękną,... pokaż całość »

Leczo z makaronem sojowym

10 dag makaronu sojowego 5 pomidorów 20 dag zielonej fasolki szparagowej młoda cukinia czerwona papryka żółta papryka 2 cebule ząbek czosnku łyżka oleju słonecznikowego 2 listki świeżej bazylii mielona ostra papryka sól Ma... pokaż całość »

Leczo z fasolką szparagową

50 dag zielonej papryki 50 dag pomidorów 40 dag fasolki szparagowej 30 dag cebuli 4 parówki cielęce 20 dag kiełbasy 3 łyżki oleju łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki maggi sól Pomidory, sparzyć, obrać, pokroić. Fasolkę z obcięt... pokaż całość »

Kurpiowskie jedzenie

0,5 kg ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 25 dag kiełbasy 4 jaja 10 dag smalcu 10 dag cebuli łyżka maggi sól, pieprz zielona pietruszka 1 dag mąki Kiszoną kapustę ugotować, zalewając niewielką ilością wody. Gdy miękka - zaprawić z... pokaż całość »

Kociołek z pomidorami i kapustą

5 pomidorów 70 dag białej kapusty 50 dag mielonego mięsa wołowego 3 cebule 2 szklanki rosołu wołowego z kostki 3/4 szklanki śmietany - 22proc. łyżka kminku 6 łyżek oleju sól, pieprz Kapustę opłukać, usunąć głąb, a liście poszatkować... pokaż całość »

Kociołek z czerwoną kapustą

1/2 główki czerwonej kapusty 35 dag kiełbasy rzeszowskiej 3 plasterki boczku 5 ziemniaków 1 burak 1 jabłko 2 czerwone cebule 25 dag kiszonej kapusty 3 szklanki rosołu wołowego z kostki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki ... pokaż całość »

Kociołek z brokułami

2 brokuły średni kalafior pęczek rzodkiewek 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 10 dag startego żółtego sera łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka przyprawy curry ... pokaż całość »

Kiszka ziemniaczana

2 kg ziemniaków 4 dag mąki 6 dag cebuli 10 dag skwarek z boczku lub słoniny sól, pieprz majeranek 3 kawałki jelita grubego ze świni o długości 40 cm każdy kawałek słoniny Ziemniaki zetrzeć na tarce, osolić, dodać przyprawy, mąkę, ceb... pokaż całość »

Kartofle "cyganki"

Do wywaru z włoszczyzny okraszonego sadłem lubiliśmy ziemniaki tak przyrządzone. Na dno garczka kładło się tłuszcz ze świeżo stopionej słoniny lub smalec, wlewało się trochę wody, zagotowywało i kładło ziemniaki. Szczególnie dużo dawało się piepr... pokaż całość »

Kartacze

2,5 kg ziemniaków 25 dag mąki sól mięso z kindziuka cebula jajo pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączy... pokaż całość »

Karmuszka

20 dag fasoli 35 dag surowej szynki wieprzowej ćwierć główki kapusty 25 dag włoszczyzny 5 dag cebuli liść laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 4 dag tłuszczu 3 g mąki 0,125 l śmietany natka zielonej pietruszki pęc... pokaż całość »

Karczochy

5 karczochów 4 dag masła sól Karczochy najlepsze są w maju i w październiku. Wybierać należy niezbyt twarde i bardzo wyrosłe w górę. Gotuje się tak samo jak szparagi, dłużej jednak. A dla przekonania czy już dobre, trzeba szpiku... pokaż całość »

Kapusta z grzybkami

1 kg kapusty 3 suszone grzyby 1 cytryna 5 dag oleju 8 dag marchwi 8 dag porów 2 dag selera cebula mąka Uszatkowaną kapustę włożyć do rondla, podlać wodą i zagotować. Dodać grzybki i gotować. Włożyć poszatkowane: marchew, cebulę, por, sele... pokaż całość »

Kapusta z grochem

70 dag kwaszonej kapusty 15 dag suchego grochu 6 dag cebuli 10 dag słoniny 2 dag mąki sól, pieprz Kiszoną kapustę przesiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować. Poprzedniego dnia namoczyć w przegotowanej wodzie groch, ugotować w... pokaż całość »