Kuchnie świata

Strona 2 z 8

  Knedle

Paprykowy dip (Meksyk)

4 duże zielone papryki 3 pomidory 3 czerwone cebule 1/2 pęczka natki ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz Strąki papryki opłukać, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Ostudzić, obrać ze ... pokaż całość »

Ostry sos do chipsów (Meksyk)

2 awokado 150 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 pęczka natki czerwona papryka czerwona cebula sól, pieprz cayenne Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować z jogurtem, oliwą i sokiem. Dodać posiekaną natkę ... pokaż całość »

Dip ogórkowy tzatziki (Grecja)

2 serki homogenizowane 1 gęsty jogurt naturalny 1 świeży ogórek (15 dag) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki koperku sól biały pieprz Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn i odcisnąć sok. Czosnek obrać i przecisnąć... pokaż całość »

Ziemniaki w sosie curry

60 dag ziemniaków o zwartym miąższu 2 duże pory 2 niepełne szklanki rosołu (instant) 1/2 pojemnika śmietany kremówki 2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka mąki 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kminku suszony majeranek sól Starannie oczyścić zi... pokaż całość »

Tortilla warzywna z ziemniakami

75 dag ziemniaków 3 małe cukinie 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cebule 6 łyżek oliwy 6 jaj 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Ziemniaki obrać i umyć, cukinie oczyścić, warzywa pokroić w cienkie plastry. Papryki oczyścić, umyć i pokro... pokaż całość »

Selery faszerowane po węgiersku

4 foremne selery 20 dag wieprzowiny bez kości 1 - 2 żółtka 6 dag tartego chrzanu 10 dag papryki konserwowej 100 ml śmietany 2 dag koncentratu pomidorowego sok z cytryny tłuszcz sól, pieprz Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wod... pokaż całość »

Mussaka (Turcja)

2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s... pokaż całość »

Kugel z cebuli (Izrael)

3 cebule (30 dag) 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki masła stopić. Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, buł... pokaż całość »

Cymis czyli przystawka z marchwi

0,5 kg marchwi 12 dag margaryny lub masła cytryna 10 dag cukru sól, pieprz 0,125 l śmietany Oczyszczoną, wyparzoną marchew, potarkować na tarce buraczanej, rozpuścić margarynę. Marchew zalać margaryną, doprawić przyprawami, a na koniec wymie... pokaż całość »

Cymes z marchewki (Izrael)

2 marchewki (15 dag) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka smalcu cukier sól Marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać rodzynki i zalać 1 litrem posolonej wody. Długo gotować. Doprawić do smaku cukrem oraz cynom... pokaż całość »

Cukinie w cieœcie (Albania)

1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 1 jajo roztrzepane 1/2 łyżeczki soli 2 młode cukinie obrane, pokrajane w centymetrowe plastry olej do smażenia sos: 1,5 szklanki jogurtu lub zsiadłego mleka sól i roztarty czosnek do smaku Wymieszać s... pokaż całość »

Chrzan z jabłkiem (Austria)

2 płaskie łyżki świeżo startego chrzanu 2 jabłka sok z cytryny szczypta cukru sól Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, poddusić na parze, a następnie zmiksować i dokładnie wymieszać z chrzanem. Doprawić solą, cukre... pokaż całość »

Zapiekanka meksykańska z fasolą

50 dag ziemniaków 30 dag marchewki puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli cebula strączek chili 2 łyżki oleju 50 dag mięsa mielonego łyżka majeranku 5 dag sera goudy 15 dag gęstej śmietany natka pietruszki papryczki chili do deko... pokaż całość »

Syberyjskie pielmieni (Rosja)

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie: 20 dag mięsa wołowego 20 dag mięsa wieprzowego 2 cebule sól, pieprz do polania: 4 - 5 łyżek masła Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ci... pokaż całość »

Smażony makaron (Chiny)

20 dag azjatyckiego makaronu z mąki pszennej 5 -6 łyżek oleju sojowego sambal oelek 30 dag porów 2 marchewki 10 dag plasterków szynki 10 dag kiełków sojowych 2 ząbki czosnku 7 - 8 łyżek sosu sojowego sól Makaron gotow... pokaż całość »

Pierożki z serem i rodzynkami (I

ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól do polania pierożków: 1 łyżka masła do posypania: 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu farsz: 25 dag białego sera twarogowego 2 łyżki rodzynek 1 żółtko 1/2 szklanki cukru Przy... pokaż całość »

Leczo - lecsó (Węgry)

75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych umytej zielonej papryki 75 dag cebuli 75 dag pomidorów 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy zwyczajnej 1 łyżka przecieru pomidorowego 10 dag smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 c... pokaż całość »

Kugel z mąki (Izrael)

1/2 kostki margaryny lub 12,5 dag łoju wołowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki papryki w proszku sól pieprz Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko oraz startą na tarce cebulę i wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić i ... pokaż całość »

Feta saganaki (Grecja)

60 dag fety owczej 2 szklanki jasnego piwa 1/3 szklanki mąki pszennej sok z 1 cytryny sól, pieprz olej do smażenia Ser pokroić w plastry grubości 1 cm. Mękę dokładnie wymieszać z piwem i doprawić solą oraz szczyptą pieprzu. Plastry sera mac... pokaż całość »

Bułeczki na parze (Chiny)

3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Do drożdży dodać cukier i ucierać; dodać kilka łyżek ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do... pokaż całość »