Tortilla warzywna z ziemniakami
75 dag ziemniaków
3 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cebule
6 łyżek oliwy
6 jaj
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i umyć, cukinie oczyścić, warzywa pokroić w cienkie plastry.
Papryki oczyścić, umyć i pokro...
pokaż całość »Selery faszerowane po węgiersku
4 foremne selery 20 dag wieprzowiny bez kości 1 - 2 żółtka 6 dag tartego chrzanu 10 dag papryki konserwowej 100 ml śmietany 2 dag koncentratu pomidorowego sok z cytryny tłuszcz sól, pieprz Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wod...
pokaż całość »Mussaka (Turcja)
2 kg dużych bakłażanów 1 kg mielonego mięsa (np. wołowina, baranina) 2 filiżanki oliwy z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dojrzałych pomidorów 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina oregano 20 dag startego żółtego sera s...
pokaż całość »Kugel z cebuli (Izrael)
3 cebule (30 dag) 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki masła stopić. Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, buł...
pokaż całość »Cymis czyli przystawka z marchwi
0,5 kg marchwi 12 dag margaryny lub masła cytryna 10 dag cukru sól, pieprz 0,125 l śmietany Oczyszczoną, wyparzoną marchew, potarkować na tarce buraczanej, rozpuścić margarynę. Marchew zalać margaryną, doprawić przyprawami, a na koniec wymie...
pokaż całość »Cymes z marchewki (Izrael)
2 marchewki (15 dag) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka smalcu cukier sól Marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać rodzynki i zalać 1 litrem posolonej wody. Długo gotować. Doprawić do smaku cukrem oraz cynom...
pokaż całość »Cukinie w ciecie (Albania)
1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 1 jajo roztrzepane 1/2 łyżeczki soli 2 młode cukinie obrane, pokrajane w centymetrowe plastry olej do smażenia sos: 1,5 szklanki jogurtu lub zsiadłego mleka sól i roztarty czosnek do smaku Wymieszać s...
pokaż całość »Chrzan z jabłkiem (Austria)
2 płaskie łyżki świeżo startego chrzanu 2 jabłka sok z cytryny szczypta cukru sól Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, poddusić na parze, a następnie zmiksować i dokładnie wymieszać z chrzanem. Doprawić solą, cukre...
pokaż całość »Zapiekanka meksykańska z fasolą
50 dag ziemniaków
30 dag marchewki
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasoli
cebula
strączek chili
2 łyżki oleju
50 dag mięsa mielonego
łyżka majeranku
5 dag sera goudy
15 dag gęstej śmietany
natka pietruszki
papryczki chili do deko...
pokaż całość »Syberyjskie pielmieni (Rosja)
ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie: 20 dag mięsa wołowego 20 dag mięsa wieprzowego 2 cebule sól, pieprz do polania: 4 - 5 łyżek masła Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ci...
pokaż całość »Smażony makaron (Chiny)
20 dag azjatyckiego makaronu z mąki pszennej 5 -6 łyżek oleju sojowego sambal oelek 30 dag porów 2 marchewki 10 dag plasterków szynki 10 dag kiełków sojowych 2 ząbki czosnku 7 - 8 łyżek sosu sojowego sól Makaron gotow...
pokaż całość »Pierożki z serem i rodzynkami (I
ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól do polania pierożków: 1 łyżka masła do posypania: 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu farsz: 25 dag białego sera twarogowego 2 łyżki rodzynek 1 żółtko 1/2 szklanki cukru Przy...
pokaż całość »Leczo - lecsó (Węgry)
75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych umytej zielonej papryki 75 dag cebuli 75 dag pomidorów 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy zwyczajnej 1 łyżka przecieru pomidorowego 10 dag smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 c...
pokaż całość »Kugel z mąki (Izrael)
1/2 kostki margaryny lub 12,5 dag łoju wołowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki papryki w proszku sól pieprz Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko oraz startą na tarce cebulę i wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić i ...
pokaż całość »Feta saganaki (Grecja)
60 dag fety owczej 2 szklanki jasnego piwa 1/3 szklanki mąki pszennej sok z 1 cytryny sól, pieprz olej do smażenia Ser pokroić w plastry grubości 1 cm. Mękę dokładnie wymieszać z piwem i doprawić solą oraz szczyptą pieprzu. Plastry sera mac...
pokaż całość »Bułeczki na parze (Chiny)
3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Do drożdży dodać cukier i ucierać; dodać kilka łyżek ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do...
pokaż całość »Bliny z łososiem (Rosja)
40 dag mąki pszennej (najlepiej razowej) 20 dag drożdży 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka oleju 15 dag wędzonego łososia 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 cytryna sól świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki ...
pokaż całość »Zapiekane tortille (Meksyk)
4 - 5 pomidorów
8 tortilli lub naleśników
40 dag wędzonej piersi z indyka
10 dag startego żółtego sera
puszka kukurydzy
1/2 główki sałaty
ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 papryczki chili
sól
Pomidory polać wrzątkiem, ob...
pokaż całość »Udka z kurczaka na sposób włoski
10 dag boczku
2 cebule
4 ząbku czosnku
60 dag pomidorów z puszki
2 łyżki oregano
10 dag ogórków konserwowych
4 anchois
koncentrat pomidorowy
4 pepperoni
20 ml bulionu
cukier
sok z cytryny
1/2 pęczka bazylii
4 łyżki oliwy
4 udka...
pokaż całość »Szyjka gęsia faszerowana (Izrael
1 szyjka gęsia lub kurza 1 cebula (10 dag) 1 łyżka bułki tartej lub mąki pszennej 2 łyżki kurzego lub gęsiego smalcu sól, pieprz Ostrożnie zdjąć skórę z szyjki. Cebulę drobno posiekać, mieszać ze smalcem i bułką tartą. Przyprawić solą...
pokaż całość »